Maminka.czŠkolák

Dítě jede na lyžařský výcvik: Jak vybrat lyže a na co nezapomenout?

Markéta Novák Matějková 15.  1.  2019
Máte doma dítko, které se letos chystá poprvé se školou na lyžařský výcvik? Poradíme vám, jak se na něj připravit a na co byste neměli zapomenout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také můj syn se letos poprvé chystá se školou na lyžák, a to je ve druhé třídě. Má štěstí, že jejich škola jezdí s dětmi lyžovat již od první třídy. Tím, že patříme k vášnivým lyžařům a syn lyžuje opravdu odmalička, nemůže se už dočkat.

Pro některé jeho spolužáky, stejně jako jejich rodiče, to však bude premiéra. Jak vybrat lyže, na co nezapomenout a jak malého lyžaře připravit na premiéru na svahu se vám pokusíme odpovědět v následujících řádcích.

Na co nezapomenout před odjezdem na hory? Zapojte všechny a rozdělte si úkoly

Jak vybrat lyže pro dítě

Dětské sjezdové lyže je třeba vybírat zejména s ohledem na správnou délku. Teprve s narůstajícím věkem a úrovní lyžařských dovedností se zohledňují také konstrukční vlastnosti lyží.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

U delších lyží pro starší děti již můžete volit různá krojení i provedení jádra. Aby dětské lyže co nejlépe sloužily svému účelu – tedy poskytovaly dítěti radost z lyžování a odpovídajícím způsobem napomáhaly rozvoji jeho dovedností – musí mít správnou délku.

„Ta by měla být přibližně o 10 až 20 centimetrů kratší, než je výška postavy dítěte. U úplně malých dětí, které budou lyžovat poprvé, to může být i 30 cm. Pokud by lyže byly delší, dítěti by se špatně ovládaly, zpomalilo by to jeho učení a také by jej to mohlo od lyžování odradit.

Příliš krátké dětské lyže jsou také špatně, ale jde o menší zlo než v případě zbytečně dlouhých lyží. Při pochybnostech volte proto kratší délku lyží,” říká Karel Studnička ze specializované prodejny lyžařského vybavení Ski a Bike Centrum Radotín.

Jak vybrat lyže pro děti? Dbejte na délku, kvalitu a bezpečnost!

Bez lyžařské helmy ani ránu

Největší nebezpečí hrozí v podobě srážky s dospělým lyžařem, která může být pro dítě i fatální. Zejména pro malé děti volíme helmu co nejlehčí, přednost nejspíš dostane in-mold technologie před injected technologií.

„Děti rostou jako z vody a jistě chcete, aby jim helmička nějaký čas vydržela. Proto doporučujeme vybírat model s nastavitelnou velikostí. Velikost se nastavuje většinou pomocí kolečka v zadní části helmy a dosahuje rozpětí cca 5 cm (např. 4853 cm). Helmu v žádném případě nevybírejte příliš velkou s argumentem, že do ní dítě doroste,“ dodává Karel Studnička s tím, že rozepnutá helma by měla i při prudkém předklonu zůstat dítěti na hlavě, jinak nebude spolehlivě chránit.

Video: Učit děti lyžovat, nebo investovat do profesionálního instruktora?

Na svahu musí být helma naopak v každém případě zapnutá! Řemínek by neměl jít přetáhnout přes bradu, ale měl by dítěti umožňovat otevřít ústa.

Základem je vrstvení

Z lyžaře nemusíte dělat malého sněhuláka, ale na druhou stranu nepodceňte kvalitní zateplené a nepromokavé rukavice, nákrčník a tenkou čepici (i pod lyžařskou přilbu).

„Nejdůležitější je však myslet na to, aby oblečení bylo pohodlné a zároveň funkční. Toho nejlépe docílíte kvalitními materiály a správným vrstvením oblečení, které dítě může postupně odkládat nebo oblékat. První vrstvou by mělo být kvalitní termoprádlo, které bude odvádět případný pot.

Druhou trika či mikinky z tenčího či silnějšího fleecu apod., jež naopak udržují tělesnou teplotu. Třetí vrstvou, která dítě ochrání před nepříznivými venkovními vlivy, by pak měla být zateplená zimní bunda a kalhoty nebo kombinéza,“ radí Petra Tichá, odbornice na technické oblékání dětí z portálu Skibi.cz.

S tím, že kvalitní funkční prádlo – triko s dlouhým rukávem a podvlékačky – je nezbytností, souhlasí i trojnásobná maminka Kristýna Přibylová z Monkey's Gym, která pro děti pořádá cvičení a sportovní kempy.

Jak předejít lyžařským úrazům na sjezdovce

„Jako první vrstva je ideální. Mladším dětem ráda dávám i punčocháče. Sice se hůř oblékají, ale mám jistotu, že u kotníku nemají díru, kterou by jim táhlo na nohy. Vše ideálně dvakrát kvůli výměně při promočení. A rozhodně přibalte i kuklu pod helmu a nákrčník kvůli teplu okolo krku. Šály už se moc nenosí.“

Důležité (ne)zbytnosti

Hory jsou prostě hory. A děti neustále povídají, pokřikují a olizují si rty. „Nezapomeňte přibalit jelení lůj, krém na opalování a případně i krém proti zimě a větru. V současné době jsou už krásné vychytávky, kdy se prodává jelení lůj a krém na opalování v jednom,“ doporučuje čtyřnásobná maminka Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

A i zdánlivě nepotřebné věci jsou potřebné – přibalte knížku, pastelky, notýsek, společenskou hru, pexeso, karty, lahev na pití, kapesné, malý batůžek na výlety, baterku i tašku na špinavé oblečení. Pokud se vaše dítě ještě necítí úplně jisté, nezapomeňte přibalit oblíbeného mazlíka.

Do čeho to všechno zabalit? Většinou si organizátoři sami zvolí, zda je vhodný batoh, taška, či kufr na kolečkách. Rozhoduje vždy vzdálenost od autobusu či vlaku a také velikost pokojů a úložné prostory.

„Oblečení můžete připravit, ale jinak by si dítě mělo své věci balit samo. Je zapotřebí, aby vědělo, jaké oblečení s sebou má, kdy si má co obléci. Pokud mu tuto samostatnost dopřejete, bude vaší důvěrou velmi potěšené a bude více sebevědomé,“ má ověřeno Štěpánka Štrougalová.

Oblékejte děti na hory správně, jen tak se budou cítit komfortně

Pokud máte doma prvňáčka, jako například já, který navíc nemá zkušenosti s oblečením na hory, je dobré si doma vše natrénovat. Co si budeme povídat, malé děti jsou často nepozorné a oblékání nevěnují moc velkou pozornost (mluvím z vlastní zkušenosti). Předejdete tak tomu, že vám bude na sjezdovce mrznout.

Prožívejte s dítětem jeho velký výlet

Bavte se s dítětem o tom, kam jede. Ukažte mu na internetu chalupu a její interiér. U malých dětí je důkladná příprava velmi důležitá.

Ze svahu! Návod, jak na to...

„Vyslechněte jeho případné obavy a poraďte mu, co má dělat. Děti může trápit i drobnost. Kam má jít na záchod, co má dělat, když něco ztratí, na koho se obrátit, když ho bude něco bolet, když se mu bude stýskat nebo bude mít hlad. Stačí vaše uklidnění a rada a dítě již bude vědět co a jak,“ radí Štěpánka Štrougalová a má ještě jeden tajný tip:

Většina organizátorů šikovně nedoporučuje brát mobilní telefony. Ale proč své dítě nepotěšit pohledem? Pokud víte kontaktní adresu, můžete napsat pohled ještě před odjezdem a pozdrav od vás už bude na dítě čekat na horské chalupě.

„Zabalte dítěti malinký dárek – malé bonbonky, autíčko, plyšovou hračku – a dejte mu ji pod podmínkou, že si dáreček smí rozbalit, až autobus nastartuje. Převažte balíček mašličkou, ať rozbalování trošku déle trvá. Dětská zvědavost je kouzelná. Těšení se na dárek rozptýlí případné smutnění.“

 Jak naučit děti lyžovat? Takhle si s nimi zimu užijete nejlépe!

 

 

Témata: Děti, Školák, Naše tipy, Sport, termoprádlo, lyže, Premiéra, Funkční prádlo, Spolužák, Odpovídající způsob, Lyžařská helma, Monkey's Gym, Společenská hra, Argument, Malý lyžař, Sportovní kemp, Dospělý lyžař, Zadní část, Špína, Specializovaná prodejna, Kombinéza, Dětská lyže, Čtyřnásobná maminka, Největší nebezpečí, Batoh, Sport na Heureka.cz