Maminka.czAutosedačky

Jak vybrat autosedačku a na co si dát pozor

Markéta Novák Matějková 24.  10.  2017
Autosedačka je jedna z prvních věcí, kterou pro své miminko pořídíte ještě před jeho narozením. A rozhodně se tak stane za jeho život ještě několikrát, jedna autosedačka totiž nestačí. Jak se vyznat v široké nabídce, abyste vybrali takovou, která vám bude vyhovovat a navíc bude splňovat všechna kritéria bezpečnosti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Autosedačka patří k základnímu vybavení pro miminko, které využijete hned při odjezdu z porodnice. Používání autosedačky nařizuje zákon, protože tak chrání před možnými riziky a následky dopravní nehody.

Video: Neuvěřitelně jednoduchý trik: Jak pohodlně nosit sedačku s miminkem?

Na každé autosedačce musí být uvedena zkušební značka, která je zárukou, že prošla testy evropské normy.  Tato značka má oranžovou barvu a kromě jiného obsahuje jméno výrobce, povolení pro váhovou kategorii a sériové číslo. I když vám může tato značka na autosedačce “vadit“, rozhodně ji neodstraňujte.

Čeho si všímat při výběru autosedačky?

U všech kategorií autosedaček bychom si měli všímat potahu, funkce mechanismů a celkového provedení. U nejmenší kategorie 0–0+ je to kompatibilita s kočárkem, řešení boční ochrany, řešení co nejrovnější plochy pro novorozence, tj. do doby, než sám udrží zvednutou hlavičku. Mělo by nás také zajímat, jestli má dítě dostatek místa pro nožičky.

Autosedačka, která se přizpůsobí růstu vašeho dítěte

U autosedaček 9–18 kg je dobré si všímat, zda má autosedačka ochranný pultík, řešení nastavení pozice hlavičky dítěte ve vztahu k pozici pultíku (hlava musí být nad ochranným pultíkem). Autosedačky kategorie II a III (15–36 kg) jsou bez pultíku i bez pásů. Pozor bychom si měli dávat na nastavení největší velikosti. Bude nám stačit a vleze se tam dítě, když bude mít 30–36 kg?

Častou chybou rodičů je, že při koupi autosedačky v této váhové kategorii je nenapadne prověřit, zda je sedačka dostatečně velká i pro pozdější dobu. Všímat by si měli proto i délky podsedáku, nohy dítěte rostou více než jeho pánev.

Z tohoto důvodu není šířka podsedáku tak kritická, jako je délka, eventuálně by měli brát v potaz možnost jeho nastavení do délky.

Jedna autosedačka nestačí

Od narození až do dvanácti let, do kdy děti mají povinnost používat autosedačku, budete potřebovat zhruba tři autosedačky. Pro miminka jsou nejvhodnější autosedačky, které připomínají svým tvarem vajíčko a jsou většinou uzpůsobeny pro děťátka do 13 kilogramů.

Takové autosedačky mají madlo, aby se mohly snadno přenášet, a navíc je můžete za pomoci adaptérů připevnit na podvozek kočárku. Tyto autosedačky se instalují vždy v protisměru jízdy na zadní sedadlo. Na přední sedadlo je to možné pouze v případě, že jsou deaktivovány airbagy. 

Na trhu seženete také autosedačky, které nabízí možnost polohování až do lehu. Poloha vleže je pro miminko ideální, a to nejen pro maximální podporu těla, ale i pro správné dýchání. Proto je důležité, aby miminka ležela především po narození co nejvíce rovně. Páteř novorozenců je obzvlášť citlivá.

 

Pokřivené držení těla v klasických přenašečkách zatěžuje křehké kosti a záda. Ohnuté nožičky zase mohou tlačit na žaludek a plíce, proto se nedoporučuje děti v autosedačkách obecně nechávat delší než nezbytně dlouhou dobu.

 

Od jednoho roku nebo dříve, záleží na velikosti vašeho miminka, už můžete používat klasickou autosedačku, která se instaluje po směru jízdy. Pro děti od čtyř do dvanácti let potom slouží autosedačky s podsedákem a výškově nastavitelnou opěrkou. Na trhu ale seženete i autosedačky, které spojují druhou a třetí váhovou kategorii, tedy jsou vhodné pro děti od 9–36 kg. Je tedy na vás, jakému typu dáte přednost.

Kdy je čas na výměnu autosedačky?

Řešíte-li otázku, zda by vaše dítko nepotřebovalo již větší autosedačku, přinášíme pár tipů,  jak to zjistit. V dětských sedačkách určených od narození nesmí hlava děťátka přečnívat přes okraj konstrukce autosedačky. Pro přechod ze skupiny 0 do skupiny 1, tedy od 9–18 kg, je nutné, aby dítě mělo minimálně 9 měsíců a vážilo alespoň 9 kg a hlavně se umělo samostatně bez pomoci posadit.

V autosedačkách skupiny 1 může dítko zůstat tak dlouho, dokud mu horní hrana konstrukce nesahá do výše očí. Respektovat byste ale měli také údaje o hmotnosti pro danou autosedačku. Odborníci na dětské autosedačky příliš brzký přechod na „větší“ autosedačku nedoporučují. Upozorňují, že nejčastěji rodiče chybují při přechodu do skupiny 2 a 3.

Autosedačka i lehátko jsou pomocníci, ale všeho s mírou!

S ohledem na bezpečnost by změna neměla být prováděna před dosažením dané váhové kategorie, což je patnáct nebo osmnáct kilogramů. Zdůvodňují to tím, že autosedačky v této kategorii jsou dost široké na to, aby poskytly dostatečný prostor i větším dětem. Malé dítě ve větší autosedačce může z pásu lehce vypadnout. Zvláště potom, když během cestování spí.

S isofixem, nebo bez?

Autosedačky můžete připevnit buď bezpečnostními pásy, nebo isofixem, kterým však musí být vaše auto vybaveno. Autosedačky s isofixem se vyrábějí ve všech váhových kategoriích, jen s tím rozdílem, že v kategorii „vajíček“ neexistuje model autosedačky, která by měla isofix přímo na sobě. Mají je vždy jen prostřednictvím základny.

Je třeba podotknout, že autosedačky se standardizovaným systémem upínání se lépe umisťují v bezpečnostních testech.  Nespornou výhodou uchycení autosedačky  isofixem je, že zatímco klasické autosedačky mohou při bočním nárazu sklouznout ze sedadla, isofix posunu do strany spolehlivě zabrání, čímž zvyšuje bezpečí dítěte.

Nové modely autosedaček: Vyberte si autosedačku, která vám bude nejvíce vyhovovat

Výrobci často upozorňují na velkou chybu rodičů, kteří si neprostudují návod a používají vlastní způsoby uchycení autosedačky.

Ať už máte isofix nebo používáte autosedačku uchycenou pásy, měli byste mít na paměti, že jedině správné uchycení autosedačky k autu zaručuje bezpečí.

Při instalaci nezapomeňte proto dobře utáhnout pás a ověřit si, jestli je autosedačka dobře usazena a nepohybuje se ze strany na stranu. Nepodceňujte ani možná rizika, proto dítě před každou jízdou usaďte do autosedačky, i kdyby to bylo na sebekratší úsek.

Nová autosedačka Maxi-Cosi s vestavěnými airbagy je až o 55 % bezpečnější

Na co si dát pozor při výběru autosedačky

Pokud zvažujete koupi autosedačky „z druhé ruky“, měli byste si to dobře rozmyslet. A to z jednoho prostého důvodu – nevíte nic o její historii, například to, jestli nebyla poškozena při autonehodě.

Pokud ale máte autosedačku po starším dítku nebo z ověřeného zdroje, není problém ji používat. Přesto se doporučuje používat autosedačku, která odpovídá aktuálnímu bezpečnostnímu standardu.

Výběr autosedačky rozhodně nepodceňujte. Kvalitní prodejci autosedaček vám většinou umožní vyzkoušet autosedačku přímo ve vašem automobilu i s vaším potomkem.

Nejenže by vám měl prodejce názorně ukázat, jak sedačku správně ukotvit, ale zároveň se můžete na vlastní kůži přesvědčit o tom, jak „sedí“ přímo ve vašem autě a jak vám vyhovuje manipulace s ní.

Kde koupit autosedačku? Mimibazar nabízí desítky modelů za skvělé ceny!

Pokud si nevíte rady, jakou značku autosedačky vybrat, tak spolehlivým pomocníkem jsou testy prováděné německým automotoklubem ADAC a nezávislou spotřebitelskou organizací Stiftung Warentest.

Velký přehled dětských autosedaček. Která je nejlepší a na co si dát pozor?

Rozdělení autosedaček podle váhové skupiny

  • Skupina 0/0+ 0–13 kg (od narození do cca 12–15 měsíců)
  • Skupina I: 9–18 kg (cca od 1 do 4 let)
  • Skupina II: 15–25 kg (cca od 4 do 7 let)
  • Skupina III: 22–36 kg (od 6 let do 12 let či výšky 150 cm)

Video: Jak vybrat vhodnou cyklosedačku na kolo pro dítě

Nejnovější autosedačka od BRITAX RÖMER představuje maximální bezpečí
Pomůžeme Vám vybrat správnou autosedačku
Cyklosedačky a kola za kolo
Dítě je na světě

Cyklosedačky a kola za kolo

Témata: Miminko, Výbavička pro miminko, auto, Autosedačky, podsedák, Dopravní nehoda, Evropská norma, Nesporná výhoda, Uchycení, Základní vybavení, Častá chyba, Kategorie, Dlouhá doba, Nové auto, První věc, Dostatečný prostor, Pás, Bezpečnostní test, Jednoduchý trik, Britax, Prodejce, Přední sedadlo, Vesta, Boční náraz, Žaludek, Autosedačky na Heureka.cz