Maminka.czPraktické rady

Jak vybrat dětskou cyklosedačku? Je vhodnější zadní, nebo přední?

Jaro vybízí k venkovním aktivitám, ke kterým bezesporu patří i cyklistika. Pokud si nedokážete bez kola představit léto a máte přitom batole, nejspíš budete řešit, jakou vybrat cyklosedačku. Dříve, než se však vydáte na nákup, budou se vám hodit naše praktické rady.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Která cyklosedačka je lepší a na co se zaměřit při výběru?

Pokud máte malé dítě a nechcete se vzdát své oblíbené cyklistiky nebo pro vás kolo znamená jen praktický dopravní prostředek po městě, určitě dříve nebo později budete řešit otázku, jakou zvolit cyklosedačku.

Zaujalo nás: Nákladní kolo ocení ve městě zejména rodiče s malými dětmi

"Cyklosedačka by se měla vybírat podle velikosti dítěte, na jak dlouhé trasy se chystáme jezdit a také podle toho, jak ji můžeme na kolo umístit. Buď můžeme mít sedačku, která je určena na montáž dozadu, za jezdce, nebo sedačku, která je určena na montáž před cyklistu," říká Karel Světnička ze Ski Bike Centra Radotín.

Výhody a nevýhody přední cyklosedačky

Podle Karla Světničky jsou přední sedačky určeny spíše na kratší vzdálenosti, protože dítě v nich kvůli nízké zádové opěrce nesedí tak pohodlně jako v zadní cyklosedačce.

Dětské koloběžky ve velké prověrce bezpečnosti

Přední cyklosedačky mají také nižší váhový limit a jsou určeny pro menší děti, a to v rozmezí 8 až 14 kilogramů. Nevýhodou přední cyklosedačky je, že dítě je méně chráněno proti pádu, ale také proti prachu. Na druhou stranu má cyklista dítě stále na očích a může s ním lépe komunikovat.

Výhody a nevýhody zadní cyklosedačky

"Zadní cyklosedačky umožňují vozit dítě až do 25 kilogramů a mají větší zádovou opěrku, takže má dítě v cyklosedačce větší pohodlí," vysvětluje Karel Světnička.

Jak vybrat dětské odrážedlo? Řiďte se těmito pravidly

Některé cyklosedačky mají navíc možnost polohování. Výhodou zadní cyklosedačky je větší ochrana dítěte před větrem nebo prachem či létajícím hmyzem. Nevýhodou je bohužel to, že rodič na dítě nevidí a dítě má omezený výhled.

Kdy můžeme dítě poprvé posadit do cyklosedačky

"Dítě můžeme do cyklosedačky poprvé posadit až ve chvíli, kdy dokáže samo sedět a držet pevně hlavičku," říká odborník ze Ski Bike Centra Radotín.

Školák, který za svou váhu nemůže, trénuje triatlon, aby mohl žít co nejdéle

Ten také radí vybírat takovou cyklosedačku, která má systém odpružení a je polohovatelná. To se týká zejména zadních cyklosedaček, které je možno naklonit až o 20 stupňů. Rodiče by se při výběru měli také zaměřit na to, jaký je systém nastavení popruhů nebo uchycení nožiček. Dobré je vybírat co nejjednodušší systémy, se kterými se dobře manipuluje.

Nezapomeňte na helmu

Na co se však nesmí zapomenout, je helma. Pokud tedy přilbu nemáte, tak při nákupu cyklosedačky ji nezapomeňte pořídit.

Video: Podívejte se, jak vybrat bezpečnou helmu na kolo

Video: Umíte správně nasadit a utáhnout helmu na kolo pro dítě? Ukážeme vám, jak na to

Jak nasadit dítěti správně helmu? Vyvarujte se chyb a podívejte se na video
Jak vybrat dětskou helmu na kolo. Musí pohodlně sedět a být lehká
Cyklosedačky a kola za kolo
Dítě je na světě

Cyklosedačky a kola za kolo

 

Témata: Děti, Video, Batole, Praktické rady, Jak na to, Naše tipy, Sport, Dětské kolo, Váhový limit, Dlouhá trasa, Helma, Skibi, Nepříznivé počasí, Krátká vzdálenost, Popruh, Přední sedačka, Venkovní aktivita, Nevýhoda, Cyklista, Radotín, Druhá strana, Cyklistika, Sed, Velké pohodlí, Dopravní prostředek, Sport na Heureka.cz