Maminka.czPraktické rady

Jak vybrat dětskou helmu na kolo. Musí pohodlně sedět a být lehká

Jak vybrat dětskou helmu na kolo. Musí pohodlně sedět a být lehká | istockphoto.com
K povinné výbavě dětského cyklisty by měla patřit helma, a to už od okamžiku, kdy se posadí na odrážedlo. Zranění hlavy jsou při jízdě na kole častá a velmi nebezpečná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Správná velikost

Cyklistická helma by měla na hlavě pohodlně sedět, aniž by kdekoliv tlačila, zároveň by však měla být těsná a neměla by ani rozepnutá spadnout při předklonu z hlavy.

„Dětské helmy jsou vždy vybaveny mechanismem na nastavení velikosti, ať už jsou to otočné kolečko nebo pouze elastické pásky, které se přizpůsobí obvodu hlavy,“ říká Karel Studnička ze specializované prodejny Ski a Bike Centrum Radotín.

Nejmenší dětské cyklistické helmy mají při plném utažení mechanismu vnitřní obvod 44 cm. „Tomu, jak helma dítěti sedí, věnujte dostatečnou pozornost. Pokud nenakupujete helmu v našich kamenných obchodech, ale přes e-shop, pamatujte, že máte až tři týdny na vrácení helmy, pokud by dítěti neseděla,“ radí Karel Studnička.

2. Pozice na hlavě

Helma by měla na hlavě sedět nejlépe vodorovně, její přední část by měla zasahovat asi doprostřed čela. „Při nošení musí být zapnutý podbradní řemínek, za nějž by měly jít zastrčit maximálně dva prsty. Helma musí být rovněž dotažena tak, aby se na hlavě nehýbala.

Podbradní pásky by neměly přijít do kontaktu s ušima, protože při delší vyjížďce by mohly dítě dřít. Kvalitní helmy mají možnost přizpůsobení prostoru kolem uší i nastavení délky podbradního řemínku,“ upozorňuje Kateřina Princová ze serveru o sportování dětí www.Skibi.cz.

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!

3. Hmotnost

Hmotnost je u dětské cyklistické helmy velice důležitá, vždyť dítě může mít při vyjížďce helmu na hlavě i několik hodin. Zaměřte se proto na materiál, z něhož jsou vyrobeny. Levnější jsou „lepené“, nejkvalitnější dětské helmy disponují takzvanou in-mold technologií, tedy vstřikováním expandované polystyrenové pěny do tvrdé plastové skořepiny.  

Čtěte také: Děti nosí helmu na kolo úplně špatně! Jak se nasazuje správně?

4. Odvětrání

Helmu bude dítě používat převážně v letních měsících, proto je velice důležité, aby  byla kvalitně odvětrána. Výrobci helem dnes pracují s důmyslnými systémy, které vesměs fungují na principu nasávání chladného vzduchu v přední části helmy a jeho vedení speciálními kanály po obvodu helmy a kolem hlavy. V zadní části helmy je pak dalšími otvory odváděn ohřátý vzduch od hlavy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

5. Certifikace 

Aby helma byla skutečně bezpečná, je potřeba si vždy ověřit, zda je certifikovaná. Helmy prodávané v České republice musí splnit normu ČSN EN 1078. 

Tajný tip: Pro chladnější dny je dobré nosit pod helmu cyklošátek, který ochrání hlavu dítěte před studeným větrem. V teplejších dnech se zase hodí čelenka, která zamezí stékání potu do obličeje.

 „U dětí je velmi vhodné doplnit helmu zadní blikačkou. Vzhledem k tomu, že dítě je malé a snáze přehlédnutelné, může umístění blikačky na helmu – tedy vlastně na nejvyšší bod dětského cyklisty – výrazně pomoci jeho zviditelnění, a tím pádem také bezpečnosti. Některé dětské helmy mají v zadní části na blikačku připravený úchyt, nebo se dokonce prodávají rovnou s vestavěnou blikačkou,“ doporučil Karel Studnička.

Jak nasadit dítěti správně helmu? Vyvarujte se chyb a podívejte se na video
Dětská odrážedla a kola: Jak vybrat takové, které sedne vašemu dítěti?
Cyklosedačky a kola za kolo
Dítě je na světě

Cyklosedačky a kola za kolo

 

 

Témata: Děti, Video, Praktické rady, Předklon, Vesta, Skibi, Teplý den, Čelenka, Štěkání, Tajný tip, Helma, Karel Studnička, Jak, Chladný vzduch, Centrum, Obvod, Řemínek, Lehká, Cyklista, Česká republika, ČSN EN, Povinná výbava, Studený vítr, Kamenný obchod, Zadní část