Maminka.czVýživa a stravování

Jak vybrat jídelní židličku? Na tyhle věci si dávejte pozor

Simona Procházková 2.  6.  2018
Pokud už váš prcek vyrostl do věku, kdy může jíst s vámi u jednoho stolu, ale na velkou „dospěláckou“ židli je ještě přece jen brzy, nastává ten správný čas pořídit mu vlastní jídelní židličku. Jakou ale vybrat? Kritérií, na která byste si měla dát pozor, je celá řada.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na co všechno se vyplatí při výběru myslet? Nepátrejte jen po designově dokonalém modelu, určitě by udělal doma parádu, ale u této části dětské „výbavy“ to zdaleka není nejdůležitější parametr. Jídelní židlička pro batole by měla být v první řadě bezpečná, dostatečně stabilní, praktická, skladná a snadno manipulovatelná. A hlavně – rychle a dobře omyvatelná. Tuto vlastnost oceníte doslova každý den. Předem si ujasněte, zda budete židličku používat jen doma, nebo s vámi bude cestovat k babičkám, na návštěvy či na dovolenou. 

Jak naučit dítě jíst příborem? Základem je společné stolování

Sedák a podnožka 

Sedací část židličky by měla být rozměrově přizpůsobena tělesným proporcím malého uživatele a co nejpohodlnější, stejně tak zádová opěrka. 
Mezi sedákem a opěradlem by měl být pravý úhel, aby dítě sedělo s rovnými zády. Podnožka by měla být nastavitelná, aby na ni dítě mohlo položit nožičky tak, aby na ní spočívala celá plocha obou chodidel a zároveň aby lýtka se stehny svírala pravý úhel (tedy 90 stupňů). 

Bezpečnost především 

Nehodám a vypadnutí dítěte zabraňují zpravidla tříbodové bezpečnostní pásy, u některých modelů židliček také přídavný pultík (který podle potřeby můžete odejmout), případně jen polstrovaná, tedy dostatečně měkká, přitom ale pevná zábrana před bříškem. Pozorně si v obchodě prohlédněte, zda jsou fixační pásy dostatečně dlouhé, pevné a nemají ostré spony. 

Oblíbená klasika 

Tvar židličky by měl v každém případě zajistit správné držení těla. Dřevěné židličky, které se dají v některých případech skládat do různých praktických variací, například rozložit na stoleček a židličku, známe už ze svého dětství. Současné modely jsou již velmi sofistikované a mají moderní kabát. Nechybí měkké polstrování sedáku a opěrky zad, polohovatelná podnožka nebo výškově nastavitelné opěradlo. 

Jídelní židličky: 12 tipů na pohodlné a bezpečné modely. Vyberete si?

Snadné čištění 

Moderní plastové jídelní židličky jsou lehké, skladné a pohodlně omyvatelné včetně „voděodolného“ polstrování. Pokud budete na trhu hledat a nespokojíte se s nejlevnějšími a „nejobyčejnějšími“ modely, můžete za slušné peníze pořídit vychytaný, výškově nastavitelný model, který poroste několik let spolu s dítětem (některé můžete s drobnými modifikacemi využívat dokonce až do školního věku potomka). Některé typy disponují také praktickými kolečky s brzdami. 

ČTĚTE TAKÉ: Kupujeme jídelní židličku

Nejen na cesty 

Nemáte doma dostatek místa, proto hledáte prostorově co nejméně náročný typ židličky, kterou navíc využijete na cesty, jelikož ji bez potíží složíte do kufru auta a nezabere téměř žádné místo? 

Poohlédněte se po jídelním sedátku, které se upevňuje přímo na stůl nebo na židli. Tyto modely váží kolem tří kilogramů a jsou vybaveny systémem, díky němuž je během chvilky připnete ke stolu nebo židli a může se hodovat. Výrobci k nim často dodávají také praktické tašky, takže je kdykoli kamkoli pohodlně přenesete. Samozřejmě ani u těchto mini židliček nechybějí fixační popruhy a měkké polstrování pro komfortní posezení. Jedinou nevýhodou je, že jim dítě brzy odroste. 

Šokující video: Tahle židle se s dítětem neskácí, když mu dáte pohlavek, říká prodavačka

Na co tedy pozor?

BEZPEČNOSTNÍ PÁSY: Bezpečnost je na prvním místě a batole je obvykle živé, bude se vrtět a snažit vylézt. Vyzkoušejte, zda vám bude vyhovovat systém bezpečnostních pásů, jak snadno se s nimi manipuluje, zda jsou výškově nastavitelné, mají pojistku proti odepnutí dítětem a jsou dostatečně pohodlné. 

PULTÍK: Zkontrolujte, zda je dostatečně prostorný, pevný a stabilní, aby udržel plný talíř s jídlem a ještě třeba hrnek s pitím. Vyzkoušejte, jak snadno se dá pult odejmout pro případ, že chcete židličku přisunout k velkému rodinnému stolu. Lze jej umýt v myčce na nádobí a vejde se do té vaší? 

OPĚRKA NOHOU: Podnožka může mít velký vliv na celkové pohodlí vašeho dítěte. Některé jsou upraveny tak, že se dají výškově nastavovat, posouvat, a rostou tak spolu s dítětem. 

POLSTROVÁNÍ SEDÁKU: Čím komfortnější posed jídelní židlička nabídne, tím spokojenější v ní dítě bude a stolování se stane pro všechny příjemnější. Prohlédněte si, jak kvalitní je materiál obložení sedátka, zda dostatečně tlumí, zda je sedadlo polohovatelné a také zda disponuje pratelným či omyvatelným potahem. 

NOHY ŽIDLIČKY: Některé nohy vysokých jídelních židlí a křesílek mohou představovat nebezpečí. Zejména pokud je vaše batole divočejší nebo se rozhodne, že si židličku samo odtlačí. Špičaté konce nožiček bez plastových koncovek, nedostatečná stabilita, příliš těžká kolečka – na to všechno se při výběru zaměřte. 

 

Jak zacházet s cukry. Víte, kolik sacharidů potřebuje vaše dítě?
To vás překvapí: 10 jídel, která nejsou tak zdravá, jak si myslíme
Kupujeme jídelní židličku
Dítě je na světě

Kupujeme jídelní židličku

Témata: Děti, Výživa a stravování, Batole, Spokojené dítě, Jak, Praktická taška, Židlička, Velký vliv, Sedací část, Stůl, Sedadlo, Polstrování, Opěrka nohou, Správný čas, Potah, Pás, Pravý úhel, Celá plocha, Zábrana, Prodavačka, DAV, Školní věk, Model, Sedák, Židle