Maminka.czDěti

Jak vybrat dětské odrážedlo? Řiďte se těmito pravidly

Simona Procházková 16.  3.  2021
Odrážecí kolo neboli odrážedlo je skvělá věc. Díky němu se děti učí rovnováze, odhadu vzdálenosti, řízení a zatáčení. Přechod na klasické kolo je pak pro ně hračkou. A většinou to zvládnou bez pomocných balančních koleček. Jak vybrat to nejlepší odrážedlo a na co si dát při nákupu pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V dobách našeho dětství odrážedla neexistovala. Většinou jsme dostali klasické kolo a rodiče nám buď odmontovali pedály a kliky, nebo jsme si šlapek nevšímali (i když nám překážely) a až později jsme je začali používat. Naše děti to mají jednodušší. Nejprve sednou na odstrkovadlo, později přejdou na odrážedlo a pak plynule přesedlají na klasické kolo.

„První odrážedlo doporučuji pořídit ve chvíli, kdy dítě bez problémů zvládá chůzi. V tu chvíli je připravené začít se seznamovat s novým způsobem pohybu. Odrážedla jsou skvělou hračkou, protože dětem pomáhají s rozvojem psychomotorických dovedností. Navíc se na nich učí držet rovnováhu, což je skvělá průprava pro jízdu na kole,“ říká Michaela Čejková ze společnosti FunBaby.

Jak vybrat vhodné odrážedlo? 

S odrážedlem se váš potomek naučí hned několik základních dovedností, které výrazně zrychlí výuku jízdy na kole. Během krátké doby se naučí držet rovnováhu, zatáčet a odhadovat vzdálenosti. Díky těmto dovednostem děti, které začnou s odrážedlem, jezdí na kole prakticky okamžitě bez pomocných koleček. „Rovnováze se dítě na odrážedle učí zcela intuitivně. Snadno dosáhne na zem a k výuce rovnováhy tak dochází mimoděk. Malému jezdci ani nepřijde, že ve chvílích, kdy se odrazí, jede bez opory. V další řadě se dítě naučí zatáčet, což je při přechodu na dětské jízdní kolo také k nezaplacení,“ upozorňuje Karel Studnička ze Ski a Bike Centra Radotín.

„Vybírejte podle věku a výšky dítěte. Jako první odrážedlo doporučujeme zvolit takové, které má tři nebo čtyři kolečka, dostatečná opora v kolečkách pomáhá držet rovnováhu. Výhodou je, když jsou zadní kolečka blízko u sebe, dítě tak do nich při jízdě nebude narážet nožičkama. Ve chvíli, kdy se dítě naučí jezdit na odrážedle se třemi nebo čtyřmi koly, je čas přejít na dvoukolové. U těch bych doporučila nafukovací kolečka, která lépe zvládají jízdu v terénu a tlumí nárazy. Volila bych takové, které se přizpůsobí růstu, tedy má nastavitelnou výšku sedátka, případně i řídítek. Děti na odrážedlech milují zvoneček a blikačku,“ uvádí Michaela Čejková.

Jak vybrat kolo pro dítě? Pozornost věnujte hlavně správné velikosti

Odrážedlo versus odstrkovadlo

Tyhle dva pojmy se často pletou. Uděláme vám tedy jasno. „Odrážedlo je nejčastěji jednostopé kolo bez pedálů, na kterém dítě po odrazu jede a musí udržovat rovnováhu. Je určeno dětem, které už chodí a mají chuť se naučit udržovat rovnováhu na jednostopém vozítku. Odrážedlo se dá s úspěchem používat u dětí zhruba okolo dvou let věku,“ říká Kateřina Princová, odbornice na dětskou cyklistiku ze specializovaného obchodu Skibi.

Odstrkovadlo je naproti tomu dvoustopé vozítko, na kterém sice dítě rovněž sedí a také se pohybuje odrážením, ale nemusí udržovat rovnováhu, jelikož odstrkovadlo má vždy dvě a dvě kolečka vedle sebe. Je vhodné pro děti, které začínají chodit a na odstrkovadle se mají v chůzi a v držení rovnováhy ve vzpřímené pozici zdokonalit. Dá se na něm začít jezdit ještě před druhými narozeninami.

Velikost odrážedla (výška sedadla a řídítek)

Velikost je při výběru odrážedla klíčová. Dítě musí ze sedla bezpečně dosáhnout na zem celými chodidly. Rozhodně se nesmí dotýkat jen špičkami. Za prvé by se nemohlo dobře odrážet, za druhé nemá šanci bezpečně zabrzdit a mohlo by přepadnout společně s odrážedlem do strany, což může být velice nebezpečné. Když se dítě dotýká celými chodidly, cítí se bezpečněji a nebojí se. 

Odrážedla se liší ve výšce sedla, téměř všechna je mají posuvná. Důležité je kontrolovat rozsah nastavení, tedy od minimální do maximální výšky sedu. Minimální výška určuje, kdy nejdříve může odrážedlo dítě využít, maximální zase, jak dlouho ho bude moci využívat. Ideální je, aby byl rozsah co největší. Většinou se to pohybuje mezi 5 až 12 centimetry, někteří výrobci nabízejí možnost výměny sedlovky, což je tyč u sedla, za ještě delší. 

Dětská odrážedla a kola: Jak vybrat takové, které sedne vašemu dítěti?

Zaměřte se na rám a stabilitu

Pokud chcete, aby odrážedlo vydrželo déle než pár měsíců ježdění, zaměřte se i na materiál, ze kterého je vyroben rám. Ideální jsou rámy kovové. „Při výrobě rámů odrážedel se používá jak kov, dřevo, tak i plast. Dřevěná bývají stylová, plastová jsou často lehká, kovová odrážedla se zase nejvíce blíží k dětským kolům a mají nejlepší jízdní vlastnosti. Výběr je na vás. Vždy se ale pořádně podívejte na kvalitu zpracování a na části odrážedla, které mají dopady na jízdní vlastnosti,“ radí Kateřina Princová

Při výběru je dobré, aby si dítě odrážedlo vyzkoušelo a abyste vy viděli, jestli mu skutečně sedí. Také můžete změřit potomka od rozkroku k zemi (když stojí hodně rozkročený) a údaj pak porovnat s údaji o výšce nastavení sedla, které uvádí výrobce. Odrážedlo pro děti od dvou let může často výškou nastavitelnosti odpovídat odrážedlu pro tříleté dítě. Všímejte si tedy výšky sedla. A zkontrolujte také maximální dovolené zatížení.

  • od 20 měsíců věku – výška dítěte cca od 85 cm, sedlo nejníže 29 cm (těchto modelů odrážedel je na trhu velice málo)
  • od 2,5 let věku – výška dítěte cca od 90 cm, sedlo nejníže 34 cm
  • od 3 let věku – výška dítěte cca od 95 či 98 cm, sedlo nejníže 40 cm
  • od 4 až 5 let věku – odrážedlo musí mít posuvné sedlo alespoň do cca 44 cm a více (cca 10 cm)

Řídítka a kola

Řídítka odrážedla (u některých modelů se dají posouvat) by neměla být umístěna příliš daleko od sedla ani být příliš široká. Dítěti se musí pohodlně držet, aby bylo schopné pohodlně a efektivně zatáčet. Vyzkoušejte osobně, zda se s řídítky hladce otáčí, gripy řídítek by měly mít vyvýšený lem na krajích, aby se dítěti nesmekaly ruce. Většinou jsou gripy gumové, někdy se vyrábí i pěnové, ale ty se rychle opotřebují a zničí. 

A jak by měla vypadat kola? Podle Kateřiny Princové je velký rozdíl v pohodlí dítěte a jízdních vlastnostech mezi odrážedly s plnými koly a odrážedly s klasickými nafukovacími koly, která se lépe ovládají. Také všechny komponenty, které se otáčí, stojí za pozornost a vlastnoruční otestování. 

Liší se i vzorek pneumatik, některá odrážedla mají kola do terénu (označení cross). Odrážedla mají často i blatníky, což je hezký bonus a hodí se obzvláště ve špatném počasí a v terénu. Děti sice často rádi vjedou do každé louže, ale nejsou nutností. 

U kol si také můžete všímat středové části kol a ložisek. Středové části mohou mít drátkový výplet, jako mají klasická kola, nebo loukotě. V zásadě v tom není žádný rozdíl. Vzhledem k tomu, že se jedná o malé kolo. Ložiska zase určují, jak rychle a snadno odrážedlo jede. Nejlépe je otestujete, když odrážedlo zvednete a roztočíte mu kolo. Hodnoťte, jak dlouho se bude točit a jak svižně. 

7 tipů, jak naučit dítě jezdit na kole. Skvělou průpravou je odrážedlo

Čím lehčí, tím lépe

S materiálem souvisí i celková váha odrážedla, která je často rozhodujícím údajem. Je důležitá jak pro dítě, tak pro rodiče, kteří odrážedlo často přenášejí nebo nosí. Nejlehčí odrážedla začínají na 2,5 kilogramech, nejtěžší váží přibližně 6 kilogramů. Pro menší děti je logicky lepší odrážedlo lehčí, starší děti mohou jezdit i na těžším. Vy jako rodič oceníte každý kilogram dolů, ale také si za lehčí vozítko připlatíte. 

Brzdy a bezpečnost

Brzda je u dětského odrážedla výhodou, ale ne nutností. Určitě se při výběru neorientujte jen podle toho, zda odrážedlo má, či nemá brzdy. Děti ho používají v drtivé většině případů ve věku, kdy brzdu ještě nedokážou dostatečně stisknout, naopak většinou umí dobře brzdit podrážkami bot o zem. I když tedy brzda na některých odrážedlech je, děti ji často nevyužívají. Hodit se bude u modelů pro větší děti, aby si na ni zvykly a naučily se ji používat. Většinou se brzdová páčka nachází na řídítkách a je buď na přední kolo, nebo na kolo zadní. Některé typy odrážedel mají nožní brzdu, která je třeba i na koloběžkách. Výhodou jsou brzdy s regulací pomocí seřizovacího šroubu („dávkování“ potřebné síly ke zmáčknutí páky).

Odrážedlo musí být hlavně bezpečné. Proto si dejte při výběru pozor na to, aby bylo pevné, stabilní a kvalitní. Zkontrolujte konstrukci, pevnost řídítek, sedla a kol. Dětské odrážedlo nesmí mít žádné ostré hrany, hroty či dráty. Většina odrážedel, která jsou na trhu, splňuje testy bezpečnosti a normy EU. Ovšem napsat si to tam může každý. Dobré je sledovat různé testy, například D-test.

Kde koupit odrážedla? Mimibazar nabízí spoustu modelů za skvělé ceny

Nezapomeňte na helmu a doplňky

K odrážedlu patří samozřejmě i doplňky. Nutností je cyklistická přilba a dobré jsou i cyklistické rukavice, které při pádu ochrání dlaně, vyrábí se i v malých velikostech. Zvážit můžete i chrániče na kolena a lokty, zvláště pokud máte temperamentní dítě, které se rychlosti nebojí, a reflexní vestu nebo jiné bezpečnostní prvky. Dobré je naučit dítě používat zvonek. Při jízdě na odrážedle by mělo mít dítě na nohou pevnou obuv, nikdy ne nazouvací boty. A počítejte s tím, že obuv bude trpět, zvláště, pokud bude dítě brzdit nohama. 

Jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu pro děti na kolo

Když navíc dítě seznámíte s bezpečnostními pravidly, tedy jak se chovat při jízdě na odrážedle, neuděláte chybu. Určete si některá pravidla: 
Děti nesmí jezdit bez dozoru rodičů a po silnici. Před přechodem musí vždy zastavit a odrážedlo přenese přes silnici jeden z rodičů. Když je někde prudký kopec, naučte dítě z odrážedla slézt a kopec raději sejít pěšky. 

Jak nasadit dítěti správně helmu? Vyvarujte se chyb a podívejte se na video
Jak vybrat dětskou cyklosedačku? Je vhodnější zadní, nebo přední?
Jak vybrat autosedačku a na co si dát pozor
Témata: Děti, Praktické rady, Hračky pro děti, Naše tipy, Sport, Batole, Předškolák, Psychomotorický vývoj, Dětské kolo, Album, Kateřina Princová, Výška, Chránič, Krajíc, Ostatní druh, Kolečko, Malé dítě, Rukavice, Velké množství, Přilba, Jízdní vlastnost, Jízdní kolo, Kvalitní model, Zvonek, Parametr, Hračky na Heureka.cz