Maminka.czTěhotenství

Jak si vybrat porodnici? Nevybírejte jen podle webovek, ale jděte na prohlídku

Tereza Víchová 20.  9.  2019
Vybíráte porodnici? Zapomeňte na webové stránky s informacemi. Stanovte si priority a připravte se na pár výletů s prohlídkou a štosem otázek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Místo, kde se vaše dítě poprvé nadechne a zakřičí na svět. Mělo by být bezpečné a měla byste se tu cítit dobře. Rodíte přece jen párkrát za život a není to vždy procházka růžovou zahradou.  Vaše pocity, přístup personálu, vybavení – to všechno bude hrát roli v průběhu porodu i při následném sžívání s miminkem.

Co porodnice, to originál

Věcný obličej s otázkou „Co si přejete?“, když zazvoníte na porodnici o půlnoci s viditelnou kontrakcí a taškami v rukou. Ostrá světla, tatínka nechte na chodbě, musíme teď sepsat papíry. Jak moc vás bolí břicho a jaké jsou intervaly mezi kontrakcemi? Tady si lehněte, ano, bolí to, to se bude ještě stupňovat, ale teď musíme natočit miminko. Zpovzdálí slyšíte další rodící ženy.

Úsměv mezi dveřmi: „Tak už si jedete pro to své miminko? Pojďte dál.“ Klidné prostředí. Otázky zkusíme vždycky, až prodýcháte kontrakci. Teď asi přichází, počkám a vy se v klidu soustřeďte. Tatínku, pojďte taky dál. Pomůžu vám s taškami. S monitorem se můžete volně pohybovat, vyhovuje vám to takhle?

Dvakrát realita českých porodnic. Pro některé z nás je zásadní přístup. Pro jiné špičkové vybavení pro případ, že by něco s miminkem nebo s námi nebylo v pořádku.

Jedna chceme někam, kde nám hned ve dveřích nabídnou epidurál, protože se bojíme bolesti. Další přečetla spoustu knih a své miminko chce přivést na svět co nejpřirozeněji. Každá jsme jiná – a všechny se musíme nějak vpasovat do českých porodnic (pokud v nich chceme rodit). Jak vybrat tu SVOU?

Nejlepší porodnice si vyberte podle hodnocení zde >>

Kilometry neřešte!

Kamarádka říkala, že byla ve vaší okresní nemocnici celkem spokojená a koneckonců „...jsi tam jen na tři dny, to vydržíš?!“ Zkuste to jinak. Porod jako ve filmu, kdy žena dvakrát vzdychne a nestihne ani dojet do porodnice, se týká minima žen. Dula Jitka Čejková říká rozhodně: „I do 50 kilometrů vzdálené porodnice se dá obvykle bez problémů dojet a porod stihnout.“

Video: Novorozenec se "dere" na svět císařským řezem, stejně jako při klasickém porodu

A jestli děláte kolečko v mapě, klidně se rozmáchněte. Ta vaše NEJ porodnice může být klidně na druhém konci republiky.

„Ve své době jezdila spousta žen rodit do Vrchlabí a řešily to jednoduše. Pro pár dní v termínu porodu si tu zajistily bydlení v penzionu,“ uvádí Jitka Čejková. „I klientky z Prahy rodí třeba ve 400 km vzdáleném Krnově. A vyplatí se jim to kvůli prostředí a péči.“

Nebojte se ozvat v porodnici aneb líná pusa holé neštěstí...

Web jen pro základní informace

Sedáte k počítači a chcete se dozvědět co nejvíc? Webové stránky hlásají vstřícnost, podporu kojení a možnost čehokoliv, co si budete u porodu přát. Diskuzní fóra překypují na jedné straně chválou a nadšením, na druhé nejotřesnějšími vzpomínkami a větami typu „...tady nás skoro zabili.“ Co s tím? Jasno vám dá dula nebo porodní asistentka.

„Ideální je domluvit si schůzku s někým, kdo ve vybraných porodnicích doprovází k porodům,“ radí Jitka Čejková. „Za investici pár set korun to stojí a žena získá objektivní informace a rady. Webové stránky bych využila spíš k doplnění názoru a ke zjištění, kdy se v dané porodnici konají předporodní kurzy nebo návštěvní dny.“

Jak vybrat porodnici?

Baby friendly porodnice?  Jak kde

„Vybírala jsem porodnici podle ocenění baby friendly,“ vzpomíná Renata na svůj porod. „Těšila jsem se na děťátko na hrudi hned po porodu, které se samo přisaje. I na to, že mi tu pomohou s kojením, u prvního syna jsem totiž měla problémy a domů jsme šli s příkrmem.

Realita mě zaskočila. Kdybych se neozvala, miminko hned odnesli. A kojení? Striktní nařízení kojit každé tři hodiny, předtím i potom vážit. Hladovým dětem se tu dával dudlík!“

Ani sebelepší certifikát nebo ocenění vám nezajistí, že si porod a následné první dny se svým miminkem užijete a budete na ně ráda vzpomínat. Už proto se vyplatí studovat dopředu a získat co nejvíce informací.

Kupte si knihy, sledujte dokumenty, vše proberte s dulou nebo porodní asistentkou. Nic kolem porodu a následné péče o dítě by vás nemělo překvapit nebo zaskočit. Proč?

„Nastávající mamince dodají informace sebevědomí ustát své zdravé požadavky a trvat na nich,“ dodává Jitka Čejková. „To je možné, i když narazíme na méně příjemný personál, i když tam je pak komunikace obtížnější.“

Jak se rodí v Příbrami: Podporují přirozené porody a bonding hned po porodu

Sepište otázky a hurá na návštěvu

Může pro vás být zásadní, jestli jsou na oddělení šestinedělí sprchy v pokojích, a to uvidíte na první pohled při návštěvě. Nebo si přejete podporu bondingu a dotepání pupeční šňůry. Na tohle už se musíte zeptat, a proto se na návštěvu vybraných porodnic „favoritek“ připravte.

„Ještě stále se většina žen příliš neptá, jen si prohlédnou prostory a vyslechnou podávané informace, což je škoda,“ potvrzuje Jitka Čejková. „Zeptat se přece můžeme na cokoliv – zda tu aktivně vedou porody, jak je to s nabízením farmakologické úlevy třeba ve formě epidurálu.“

Velmi důležité je i zjistit, jak je to s miminkem po porodu, kolik osob tu s vámi může být nebo kolik dní se čeká, když se miminku nechce na svět přesně v termínu. Všechno, co zjistíte, vám navíc může hodně pomoci sepsat porodní přání.

Na prohlídku porodnice vezměte s sebou partnera

„Proč bych tě měl vozit 50 kilometrů, když máme porodnici za rohem?“ zeptá se možná s údivem v očích váš partner poté, co mu sdělíte, kde možná chcete rodit. Tomu můžete zabránit jednoduše: Táta by „v tom“ měl být od začátku s vámi. Jedině tak totiž pochopí, proč a kam chcete.

8 brutálních pravd o těhotenství aneb co vám nikdo neřekne

„A to zdaleka není všechno. Pomoc informovaného partnera u porodu je aktivní, pro ženu může být zásadní,“ zdůrazňuje Jitka Čejková. „Většina otců je pasivní a „vyjukaná“ především proto, že obvykle nevědí, do čeho jdou a kdy a jak mohou zasahovat do děje a ženě tak pomoci.“

Zjistěte si aktuální stav porodnice

I když máte „svou“ porodnici vybranou třeba už během prvního trimestru těhotenství, vždy zjišťujte aktuální stav v době blížícího se termínu porodu. Cokoliv se totiž mohlo změnit včetně personálu nebo postupů.

I proto se vyplatí být v kontaktu s dulou, která tu doprovází k porodům.  Ta mívá totiž vždycky nejčerstvější zprávy.

Porod v USA: „Spíš než v nemocnici jsem si připadala jako na wellness víkendu“

„Já jsem měla vybrané dvě porodnice, ve kterých jsem chtěla rodit. Jsou mimopražské, do jedné se neregistruje vůbec, do druhé až v 36. týdnu,“ říká Tereza. „Jsem ve 27. týdnu a jednu porodnici zavřeli a ve druhé začíná rekonstrukce, tak ani nevím, jestli bude otevřená. Netuším, kam jet, když začnu rodit.“

V takové situaci se nerozpakujte dlouho, aby to s vámi nedopadlo jako v americkém filmu a nakonec jste nerodila v autě. Do velkých porodnic v místě bydliště se v případě náhlého porodu vydejte bez ptaní.

Pokud si troufnete na nějakou vzdálenější, sem je lepší zavolat a neriskovat zbytečnou cestu. Vždycky může být v porodnici stop stav a ztratila byste dost času přejezdy.

Jaká máma, taková porodnice

Ať už se rozhodnete jakkoliv, musíte si být jistá, že TADY je to pro vás to nejlepší prostředí. Na počátku těhotenství možná řešíte, kde jsou k dispozici toalety na pokoji. Postupem času třeba změníte priority.

„Klasikou je třeba otázka farmakologické úlevy u porodu,“ říká Jitka Čejková. „Klientka chce do určité porodnice proto, že tu rodily kamarádky a všechny měly epidurál.

Když všechno probereme a třeba se seznámí s jinými možnostmi úlevy od bolesti, může úplně změnit názor a vybrat jinou porodnici. Protože je tu třeba intimní prostředí, které jí vyhovuje. Každopádně mi ale ženy potvrzují, že správný výběr porodnice byl pro průběh porodu naprosto zásadní. Už proto se vyplatí věnovat mu čas a energii.“

Porod do vody: Úleva pro rodičky, obavy porodníků...

Kde se nám dobře rodí?

  • stále častěji vyžadují ženy u porodu především klid, soukromí a přátelskou atmosféru
  • ve výběru tak bývají menší porodnice s téměř rodinným prostředím
  • ve velkých porodnicích je sice lepší technické vybavení, ale narazíte tu spíše na neosobní přístup
  • z hlediska péče o šestinedělky tak bývají terčem kritiky spíše velká špičková pracoviště

Video: První setkání miminka s rodiči: Podívejte se na neuvěřitelné záběry!

Více se tomuto tématu věnuje nové číslo časopisu Maminka, které koupíte ZDE. V říjnovém čísle najdete obsáhlého průvodce, kde se dá hezky porodit.

Klepněte pro větší obrázek
Opomíjený čtvrtý trimestr. Miminko se během něj vyrovnává s příchodem na svět
(Ne)křičet u porodu? Při tlačení ženám může křik pomoci, ale lepší je mručení
Co znamená rodit dlouho? Tipy, jak si můžete porod urychlit
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Kojení, Miminko, Porodnice, névy, Krnov, pusa, Rekonstrukce, Vstřícnost, Termín porodu, Dokument, Porodní přání, Škoda, Webovka, První setkání, Nařízení, Průběh porodu, Věta typu, Vrchlabí, Vzpomínka, Prohlídka, Pracoviště, První dotek

Video