Maminka.czŠkolák

Školní aktovka, nebo batoh? Jak vybrat co nejlépe? Víme, na co se zaměřit při nákupu

Simona Procházková 16.  8.  2023
Máte doma školáka a řešíte zrovna nákup nové školní tašky? Jak by měla vypadat ta pro prvňáčka? Pořídit aktovku, nebo batoh? Známe nejdůležitější kritéria výběru pro prvňáčky i starší školáky. Poradíme, na co se vyplatí dávat pozor.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravidlo číslo jedna zní: dobře si rozmyslete, do jakého výrobku investujete, jelikož pořízení aktovky nebo batohu pro školáka není levná záležitost. Samozřejmě, děti touží po veselých barvách a motivech s oblíbenými filmovými nebo pohádkovými hrdiny. Rodiče ovšem při nákupu školního batohu či aktovky zajímají přece jen trochu odlišné vlastnosti. Kromě designu jsou to zejména velikost a hmotnost aktovky nebo batohu, kvalita a odolnost materiálu, ergonomické zpracování, vnitřní uspořádání...

VIDEO: Jak správně vybrat psací potřeby pro prvňáčka?

„Dětské batohy jsou dnes nedílnou součástí vybavení dítěte do školy, ale i i do školky. Již děti předškolního věku totiž tráví značnou část dne mimo domov a musí si s sebou nosit celou řadu potřebných věcí. Ze zdravotního hlediska je právě batoh nejzdravějším zavazadlem. Ovšem pouze pokud je správně vybrán a používán. Zaměřte se rozhodně na velikost batohu, popruhy, prsní a bederní pás, objem, hmotnost  a praktické detaily, které rozhodně oceníte,“ říká Kateřina Princová z obchodu Skibi (skibi.cz).

Jak velký batoh (aktovku) koupit?

Aby dítě mohlo školní batoh nebo aktovku pohodlně nosit a neutrpělo přitom zdravotní újmu, musí mít správnou velikost a zároveň co nejnižší hmotnost.

"Pro správný motorický vývoj dítěte by měla být aktovka co nejlehčí, optimálně 800 až 1200 gramů. Přesto je klíčové, aby byla pevná a s dostatečnou oporou zdravého držení páteře. Aktovka pro prvňáčka by měla mít pevná vyztužená záda, která drží tvar i při postavení na zem. Je výhodné, když má hlavní vnitřní kapsa u zad přitahovací popruh pro přiblížení těžiště aktovky co nejblíže zádům, umožňuje to ještě lepší nastavení na individuální postavu dítěte nebo podle typu zátěže. Dobré je při výběru mezi produkty sledovat detaily jako dostatek reflexních prvků vpředu aktovky, dostatek vnitřních (i vnějších kapes), snadná nastavitelnost popruhů. Mnoho prvňáčků je drobné postavy, proto je důležité vybrat i správnou velikost, aby aktovka začínala u ramen a končila na pánvi,“ vyjmenovává hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Mgr. Iva Bílková

Zajímat by vás tedy rozhodně mělo, zda má batoh (aktovka) pevná a anatomicky tvarovaná záda, pro správnou podporu oblasti kolem páteře. Pokud jde o velikost, horní část tašky nebo batohu by neměla přesahovat nad ramena, dno by pak nemělo být níže než linie boků, aby těžký batoh nebránil pohybu a netáhl svou vahou školáka dozadu.

Prvňáček: Bez čeho se neobejde, a co naopak není potřeba kupovat?

Nepodceňujte ergonomii a funkčnost

To, zda zvolíte pro prvňáčka batoh nebo aktovku, je čistě na vás. U obou typů by ale měla být nejdůležitějším požadavkem anatomicky tvarovaná a vyztužená záda s polstrováním a nastavitelné, rovněž polstrované, popruhy. Vždycky je lepší, v případě, že školní tašku vybíráte na internetu, zajet i s potomkem do specializovaného obchodu, aby si vybraný model mohl vyzkoušet, zda mu sedí.

Velkou pozornost věnujte anatomickému provedení a správné ergonomii. Velmi důležité je provedení ramenních popruhů. Rozhodně by měly být výškově nastavitelné, aby se batoh mohl přizpůsobit dítěti také během jeho dalšího růstu a měl by vždy tvořit rovnoměrný oblouk.

V ideálním případě by měl být školní batoh vybaven rovněž nastavitelným hrudním a také bederním popruhem. Hrudní pás zajistí, že batoh nebude dítěti ze zad padat a nebude se posouvat do nežádoucích pozic. 


Nejoblíbenější aktovky

Další oblíbené aktovky



Nejoblíbenější batohy pro školáky

Topmove batoh tyrkysová Topmove batoh tyrkysová
nabízí 1 obchod za ceny od 300 Kč
Porovnat ceny
Beckmann batoh Classic Blue Forest Deer Beckmann batoh Classic Blue Forest Deer
nabízí 1 obchod za ceny od 3 290 Kč
Porovnat ceny
Baagl batoh Skate Galaxy A 7766 fialová 25 l Baagl batoh Skate Galaxy A 7766 fialová 25 l
nabízí 39 obchodů za ceny od 1 309 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené batohy


Praktické detaily

Při výběru školní aktovky nebo batohu si všímejte některých praktických detailů. Důležitý je anatomický střih, který zajistí, že batoh bude na zádech dítěte dobře sedět. Dítě velmi ocení dostatek různých samostatných kapsiček, do nichž si bude moci roztřídit drobnosti a mít je tak rychle po ruce.

S tím souvisí i dobře organizovaný vnitřní prostor a vnější síťka na láhev s pitím nebo třeba na jablko. Pro větší bezpečnost dítěte se na dětská zavazadla aplikují různé reflexní prvky, které zvýší viditelnost dítěte za horších světelných podmínek. 

Pozornost věnujte také zipům, jejichž kvalita do značné míry ovlivňuje životnost batohu. Zipy by rovněž měly hladce chodit, aby s nimi i malé dítě mohlo bez problémů manipulovat. 

Učit, nebo neučit se s dětmi o prázdninách? Nenuťte je biflovat se a trápit se nad písankou. Víme, jak na to chytře a hravě

Aktovku, nebo školní batoh?

Toto rozhodnutí je čistě na vás a preferencích vašeho školáka. Výhodou aktovky je přehlednost a jednoduchost, dítě v ní rychle najde, co potřebuje, většinou je k dispozici jedna vnitřní komora. Aktovka se také snadno, rychle a pohodlně zapíná na klopnu, magnetickou sponu nebo přezku pouhým zacvaknutím.

Batoh má více komor, kapes a přihrádek, což umožní rovnoměrné a systematické rozložení pomůcek do celého prostoru. Zapíná se obvykle pomocí zipů, každá kapsa má zpravidla vlastní zip.

„U prvňáčků je lepší zvolit klasickou aktovku, která má pevnou konstrukci a je tak šetrnější pro dětská záda a páteř. Chybu ale neuděláte ani pokud sáhnete po kvalitním batohu. Důležité je vybírat batohy s pevnou výztuží zad, které poskytují oporu a na zádech se nijak nekroutí. Tento typ batohů je pak vhodný nejen pro děti na základní škole, ale třeba i středoškoláky, kteří nosí na zádech velkou váhu knih, učebnic a sešitů,“ doporučuje Tomáš Žaloudek z Urban Brands.

Fyzioterapeutka radí: Proč je důležité správně vybrat školní aktovku nebo batoh?

Mgr. Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky

  • Děti na prvním stupni nosí v aktovkách 20 až 25 procent své váhy. To je stejné, jako by dospělý člověk o hmotnosti 70 kilogramů několikrát denně přenášel zhruba 15kilové břemeno.
  • Batoh či aktovka by měly co nejvíc vyhovovat potřebám dítěte, držet jeho vzpřímený postoj a nedovolit, aby se hrbilo pod tíhou nošených věcí. K tomu slouží nastavitelné popruhy a pevný zádový systém, který drží zátěž co nejblíže k tělu a ve správné poloze.
  • Aby aktovka dobře seděla, měla by být její horní část v rovině s rameny dítěte. U vhodných aktovek lze tuto výšku nastavit. Pokud není výška dostatečná, aktovka táhne tělo příliš dozadu a bederní páteř je prohnutá. Váhu aktovky dítě vyrovnává tím, že předsune ramena a hlavičku a začne se hrbit.
  • Na kvalitních výrobcích je možné nalézt připevněnou etiketu např. AGR certification – Aktion Gesunder Rücken (v překladu Kampaň zdravá záda). Batohy a aktovky s tímto certifikátem jsou prověřené a rodiče si mohou být jisti, že kupují výrobek s dobře provedeným polstrováním zad, beder i ramen.

Školní batohy a skolióza páteře

U dětí, které už mají nějaké zdravotní problémy a bolesti zad, by měli být rodiče s výběrem aktovky zvlášť opatrní. „V případě mírné skoliózy je třeba vybrat padnoucí aktovku s dostatečnou oporou zad a měkkými popruhy, které nepadají z ramen. Určitě se vyhněte populárním batohům s jednou kapsou, ohebnými zády a tenkými popruhy, které nemohou dostatečně rozložit nesenou zátěž na ramenech a zádech dítěte. Doporučuji vybrat model s kvalitním systémem pro detailní nastavení popruhů, který umožňuje aktovku přesně upravit na zádech dítěte. Do třetí třídy bych určitě volila bytelnou aktovku, starším dětem pak vypolstrovaný a na zádech zpevněný školní batoh,“ uvádí Iva Bílková.

Předškoláků s problémy a obtížemi přibývá. Proč to tak je a čím jim rodiče mohou pomoci? Prozradí speciální pedagožka

3 Chytré tipy pro nákup školní aktovky

  • „Ideálním řešením je, když před samotným nákupem uděláte malý rodičovský průzkum trhu a s dítětem pak už tašku vyberete na internetu nebo zajdete do dvou tří obchodů. Stanovte si maximálně čtyři body, které aktovka musí splňovat a opravdu závěrečný výběr nechte na školákovidoporučuje čtyřnásobná maminka Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.
  • S nákupem nespěchejte, nepořizujte aktovku půl roku předem. Děti v tomto věku se neumějí radovat z něčeho, co bude za několik měsíců. Pokud aktovka jen tak nečinně stojí v koutě a dítko se s ní nemůže pochlubit, přestane z ní mít radost, a těšení vyprchá. Ale když ví, že už za týden s ní na zádech může hrdě vykročit do školy, je to úplně jiné.
  • Pokud kupujete školní tašku pro staršího žáka, zaměřte se na kategorii „školních“ nebo „studentských“ batohů, které jsou přímo k tomuto účelu vyrobeny, oproti klasickým sportovním batohům mají odlišnou konstrukci.
Témata: Děti, Školák, Školák, Základní škola, Školy, Prvňáček, internet, První třída, 1.třída, Aktovka, páteř, Nákupy, školní pomůcky, Back to school, Nákupní tipy, pony, adore, Batoh, Popruh, Kvalita, Nákup, Školní taška, Iva Bílková, Záda, Kateřina Princová, Školní potřeby na Heureka.cz