Maminka.czKojení

Jak vybrat umělé mléko? Chtějte takové, které připomíná mateřské

redakce 6.  12.  2019
Kojení je pro dítě to nejlepší. Do šesti měsíců by mělo pít mateřské mléko. V ideálním případě, ale život je někdy mnohem složitější a kojení z různých důvodů není možné. Vaše miminko ale rozhodně strádat nemusí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Může se stát, že maminka ze zdravotních důvodů kojit nemůže, nebo má mléka málo, případně má dítě problémy se sáním. Trápit se donekonečna tím, že vaše babička kojila vaši mámu do dvou let a vy už po pár měsících nemáte ani kapku, nemá smysl. Prostě to tak je a z toho je třeba vycházet.

Jak po mateřském zvykat dítě na umělé mléko? 

Maminka Julie kojí tříměsíční dvojčata, ale  začíná být vyčerpaná, což se odráží na jejím zdravotním stavu.  Mléka jí navíc ubývá. Počítá s tím, že přejde na umělé, už proto, že je mimořádně nevyspalá a takhle by se mohli například u nočního krmení dcerek střídat s manželem. 

Má trochu obavy z toho, jak bude umělé mléko dětem chutnat, ale s přechodem na kojeneckou výživu děti nemívají problém, jen je někdy potřeba najít takovou, které jim sedne - jak chuťově, tak co do zažívání. Proto má smysl hledat co nekvalitnější, případně s ohledem na specifické výživové požadavky. 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

Důležité je mléko připravovat podle návodu na obalu, dodržovat teplotu vody a dávkování podle věku dítěte.

Počáteční mléko má plně adaptovanou bílkovinu. Mléka s obsahem probiotik navíc podporují osídlení střevní mikroflóry bifidobakteriemi, jež posilují obranyschopnost organismu. Bývá v nich snáze stravitelný mléčný cukr. Dvojku mohou dostávat děti od ukončeného 6. měsíce, trojku od ukončeného 12. měsíce. Hypoalergenní mléka (HA) se používají preventivně jako ochrana před vznikem alergií, mléka s částečně naštěpenou bílkovinou kravského mléka jsou určena pro alergiky. Antirefluxová mléka AR jsou vhodná pro děti trpící refluxem. Když dítěti mléko vyhovuje, není dobré výživy často střídat.  

K mání už je i mléko se složením vyvinutým po vzoru mateřského mléka se strukturami oligosacharidů 2´FL. 

Kdy je lepší lžička lžička než lahvička

Mléčná žláza pružně reaguje na množství vypitého mléka i zdravotní stav miminka. Je-li maminka například nemocná, tvoří se protilátky v jejím těle a přecházejí do mléka, což pak dítě po kojení ochrání. Pokud máte mateřského mléka dost, s náhradním počkejte – minimálně do šesti měsíců.

Máte-li vlastního mléka málo, ale kojíte dál, je lepší dávat miminku náhradní mléko lžičkou. Bude-li pít z lahvičky a z nevhodného dudlíku (s větším otvorem), lehce si zvykne a mateřské mléko – při jehož jiné technice sání ho čeká větší námaha – bude po čase odmítat.

Kojenec pozná maminku podle čichu! Co všechno možná ještě nevíte o kojení?
Končíte s kojením, ale trápí vás nalitá prsa? Zkuste homeopatika nebo šalvějový čaj
Témata: Kojení, Miminko, Kojenec, Miminko, umělé, Děti, Máť, Ideální případ, Mléčná žláza, Náhradní mléko, TAK, Mléko, Lžička, Umělé mléko, Lahvička, Mateřské mléko, Reflux, Mater, Námaha, Sání, Kvalitní mléko