Maminka.czVelikonoce

Naučte se nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko

Velikonoční pondělí se blíží, a tak se možná chystáte s dětmi malovat velikonoční vajíčka. Prozradíme vám proto šikovný trik, kterým snadno vejce vyfouknete pouze jednou dírkou. A pak už se můžete pustit do zdobení velikonočních kraslic.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kromě misky na vajíčka a špendlíku budete potřebovat také injekční stříkačku (bez jehly). Čím větší bude, tím vám půjde vyfukování vajec snadněji. Ideální je stříkačka o objemu 40 ml.

VIDEO: Známe fígl, jak vyfouknout vajíčko jednou dírkou! 

Jak vyfouknout vajíčko?

Do vajíčka si udělejte špendlíkem dírku. Do stříkačky natáhněte vzduch a ten poté vyfoukněte dírkou do vajíčka. Tím vytlačíte bílek i se žloutkem ven. To opakujte tak dlouho, než bude vajíčko prázdné.

Abyste měli jistotu, že je vajíčko čisté a nestane se tak, že za chvíli bude nevábně "vonět", tak naberte do stříkačky vodu, kterou vstříkněte do vajíčka. Krátce s ním zatřepejte, naberte do stříkačky vzduch a pusťte ho do vajíčka.

Díky tomu z vajíčka vyteče voda i se zbytky žloutků a bílků a vy máte jistotu, že je vajíčko čisté.

Jak si uplést s dětmi pomlázku? Tady je jednoduchý návod

Barvení velikonočních vajíček

Jakmile máte vajíčka vyfouknutá, můžete se směle pustit do barvení. Zatímco dříve se vajíčka barvila jen přírodními barvami, dnes se používají k barvení již hotové barvy, které jsou sytější. Záleží jen na vás, zda půjdete spíše přírodní cestou a obarvíte vajíčka třeba v červené řepě nebo cibuli, nebo dáte přednost barvám kupovaným.

U přírodních barev máte jistotu, že se žádná chemie nedostane skrze skořápku. Pro vyšší lesk můžete vajíčka pomazat na závěr sádlem nebo již při barvení přidat do vody ocet a sůl.

Jak vznikly velikonoční kraslice?

Vejce je již od pradávna symbolem života, plodnosti a zrození. Dříve se dokonce věřilo v jeho magickou moc. Velikonoční kraslice je natvrdo uvařené nebo vyfouknuté prázdné vajíčko, které je ozdobené pomocí nejrůznějších výtvarných technik. Zdobení vajec je možné vysledovat až do dob starověkého Egypta a antického Říma, tehdy se barvila na červeno. S Velikonocemi jsou kraslice spjaty od dob raného křesťanství, přičemž křesťanství přejalo jejich barvení červenou barvou jakožto symbol Kristovy krve.

Tři recepty na dokonalý mazanec: Dáte si klasický kynutý, celozrnný nebo tvarohový?
Témata: Video, Velikonoce, Rodina a vy, Jak na to, Tvoření, Video recept, DIY, Výroba, Mateřská škola, Váš domov, pomlázka, Egypt, Volný čas, Jak, Špendlík, NEJ, Vajíčko, Dírka, Starověký egypt, Barva, Žloutek, Velikonoční kraslice, Bílek, Nejlepší trik, Stříkačka