Maminka.czZdraví

Jak správně vyndat klíště: Nekruťte ani nepotírejte krémem či olejem

Simona Procházková 5.  5.  2023
V první řadě byste si měli uvědomit, že každé klíště je potenciální infekční materiál a podle toho je nutné s ním také zacházet. Žádné potírání krémem ani rozmačkávání mezi nehty. Před odstraněním klíštěte si navlékněte rukavice a postup zahajte i ukončete pořádnou dávkou dezinfekce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Žádné preventivní opatření vám bohužel nezaručí úplnou a stoprocentně spolehlivou ochranu před klíšťaty. Pokaždé po návratu z přírody, lesa, z výletu, ale i jen ze zahrady nebo procházky se psem v městském parku sebe i děti pečlivě prohlédněte. Klíšťata mají v oblibě zejména vlhčí části těla, kde se drží teplo, jako jsou podkolenní a loketní jamky, podpaží či intimní partie. Těmto místům je proto dobré věnovat největší pozornost.

VIDEO: Video návod, jak správně vytáhnout přisáté klíště

Jak správně vyndat klíště?

Klíště zvládnete odstranit sami, za lékařem se vydejte jen v případě komplikací. Nezakapávejte klíště krémy ani olejem, ty ho přidusí a pak může vyvrhnout obsah svých střev do rány, čímž se zvýší riziko nákazy. Místo se zakousnutým klíštětem ale postříkejte dezinfekcí.

Tady je správný postup, jak na to krok za krokem:

1. Pečlivě prohlédněte celé tělo, pro špatně dostupná místa použijte zrcátko nebo poproste někoho blízkého o spolupráci. Mezi častá místa přichycení klíšťat patří: podkolenní jamka, třísla, podpaží, za ušima a u dětí také vlasaté části hlavy.

2. Co budete potřebovat? Pokud jste skutečně objevili klíště, připravte si pomůcky k jeho odstranění. Potřebovat budete rukavice, dezinfekční roztok a pinzetu, klíšťky nebo speciální kartu, to vše určené pouze k odstraňování klíšťat. V případě nouze (v přírodě) je možné klíště odstranit jen vytáčením prstem bez jakýchkoli pomůcek. Protože se však zvyšuje riziko infekce, volte tuto možnost jen v nouzové situaci. Odstranění klíštěte byste na druhou stranu neměli zbytečně odkládat, protože s dobou přisátí se také zvyšuje riziko nákazy.

Klíšťata začínají útočit. Víte, jak co nejlépe ochráníte sebe i děti?

3. Jak správně odstranit klíště? Natáhněte si rukavice a místo přisátí dezinfikujte. Pak pomocí kleštiček, pinzety nebo speciální karty se zářezy jemně, ale zároveň pevně kývejte klíštětem opatrně ze strany na stranu. Po chvíli se klíště uvolní. Po vyjmutí klíštěte zasažené místo opět dezinfikujte.

4. Když se klíště nepodaří vyndat celé... V případě, že se klíště přetrhne a přední část zůstane v ráně, vyhledejte lékaře.

5. Jak bezpečně zlikvidovat klíště? Před možnou infekcí se chraňte rukavicemi. Klíště vhoďte do záchodové mísy nebo ho zabalte do kousku papíru a spalte. V žádném případě klíště nedrťte, nerozmačkávejte nebo neštípejte mezi nehty. Hrozí riziko, že byste se dostali do kontaktu s nakaženými vnitřnostmi. 

6. Sledujte místo přisátí. V následujících třech až čtyřech týdnech pravidelně sledujte místo přisátí klíštěte. Malá červená skvrnka je normální, ale pokud se začne zvětšovat nebo uprostřed vybledne, zpozorněte a vyhledejte co nejdříve lékaře. „Typická červená skvrna s vybledlým středem se objevuje přibližně u poloviny osob nakažených lymskou boreliózou,“ uvádí MUDr. Jarmila Bečvářová z laboratoře SYNLAB.

Klíšťová encefalitida: Jak se můžete nakazit, jaké jsou příznaky a proč je tolik nebezpečná?

Jak se chránit proti klíšťatům?

Ať už vyrazíte sami nebo s dětmi do přírody na procházku či jen tak na zahradu, nepodceňujte výběr oblečení.

Do přírody proto noste ideálně dlouhé světlé a hladké kalhoty, na světlé barvě si totiž klíšťat lépe všimnete a po hladké látce se jim hůře leze. Dětem klidně zastrčte kalhoty do ponožek. Zvolit můžete i podkolenky, které jsou vyšší, děti budou lépe chráněny. Rozhodně nezapomínejte na kotníkovou obuv.

Nezapomeňte také na repelent, který se aplikuje přímo na oblečení. Repelenty však mají různě dlouhou účinnost, proto aplikaci ještě v průběhu procházky klidně zopakujte. Pokud nechcete používat kupované repelenty, můžete si vyrobit domácí. Klíšťatům „nevoní“ řada bylinek. Proto jako přírodní repelent zkuste využít roztok z levandule, pelyňku, meduňky nebo z rozmarýnu.

Snížit možnost toho, že se do vás zakousne klíště, můžete také tím, že budete delší dobu konzumovat sušené pivovarské kvasnice (prodávají se v lékárně v tabletách) nebo si často dopřejete česnek.

Borelióza: Zákeřná nemoc, o které dlouho nemusíte vědět. Co vám i dětem hrozí?

Očkování je nejlepší prevencí proti encefalitidě

Jedním z nejzávažnějších onemocnění, kterými se můžete od klíštěte nakazit, je virová klíšťová encefalitida. Jedinou prevencí proti této (v některých případech až smrtelné) nemoci je očkování, na které vám i vašim ratolestem přispívají zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních programů z veřejného zdravotního pojištění. Více informací o očkování proti klíšťové encefalitidě najdete ZDE.

VIDEO: Lymská borelióza: Jak ji bezpečně poznat, proč jít k lékaři a má smysl rozbor klíštěte?

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Zrcátko, Očkování, příroda, krém, materiál, intimní partie, Zahrada, Celý případ, Vlasatá část, Roztok, Podkolenní jamka, Riziko, SYNLAB, Kvasnice, Vytahování, Následující týden, Zdraví na Heureka.cz