Maminka.czŠkolák

Jak vypadají svačiny, které děti domů nenosí?

Iva Endrychová 7.  10.  2014
Školní svačiny pro děti rozhodně nezanedbávejte. Vyvážené svačinky prospějí nejen zdraví, ale i pomáhají se lépe soustředit na výuku. Jak by měla správná svačina vypadat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Recepty na chutné svačiny

Nejlépší je střídat slané i sladké svačinky tak, aby stravování bylo pestré - záleží samozřejmě i na chuťových preferencích dítěte. Pokud bychom mu předkládali pouze slané svačinky, brzy by ho mohly omrzet. Pokud však dítě nemá sladké svačiny rádo a nepodaří se nám objevit žádnou variantu, která by mu vyhovovala, není vhodné ho k jejich konzumaci nutit. Škála chutí, které dítě potkává, by měla být široká.  

Sladké varianty

Ovocný tvaroh

Potřebujeme: 150g nízkotučného tvarohu, 100g ovoce (např. borůvky, broskve, jahody, ananas…), citronovou šťávu, vanilkový lusk

Tvaroh rozmixujeme s ovocem, dochutíme čerstvou vanilkou a citronovou šťávou…

Jogurtová bublanina

Potřebujeme: 500 g jogurtu (vhodný je jogurt obsahující cca 3,5 -4 % tuku, spíše krémovitější konzistence), 500 g polohrubé mouky (je možné zkombinovat i 250 g polohrubé mouky a 250 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky), 1 ks vejce, 1 lžíce oleje, 125 g cukru (můžeme použít místo cukru i med nebo sirup z agáve), 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka soli a dostatek sezonního ovoce dle naší volby - vhodné jsou jahody, vypeckované třešně či švestky, meruňky. Trocha oleje a polohrubé mouky bude třeba na vysypání formy. 

Všechny ingredience kromě ovoce smísíme v míse a vytvoříme tekutější těsto - to poté vlijeme do vymazané a vysypané formy (např. pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem). Povrch těsta pak bohatě poklademe sezonním ovocem dle našeho výběru. Pečeme na 180-200 stupňů po dobu 45 minut. 

Pomazánka ze semínek a javorového sirupu

Potřebujeme:  100 g lískových ořechů, mletá vanilka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíci lněného oleje, 3 lžíce javorového sirupu a ½ lžičky citronové šťávy.

Na pánvi začněte pražit ořechy. Jakmile začnou vonět, odstavte je a nechte je vychladnout. Poté je rozmixujte na menší části. Přilijte javorový sirup, oleje, citronovou šťávu a přidejte lněnou vlákninu. Směs opět pořádně promixujte a ochuťte mletou vanilkou.

Piškoty s jogurtem

Piškoty s jogurtem a čerstvým ovocem. Lahodná svačinka plná bílkovin a sacharidů. Svačinka vhodná pro aktivní děti, které např. sportují, a my je chceme něčím dobrým odměnit za jejich výjimečnost.

Pyré

Jogurtovo-tvarohové pyré doplněné ovocem. Svačinka plná bílkovin, která je oslazená ovocem. Svačinka je vhodná vychlazená a nejlépe v horkých letních dnech, kdy osvěží. Vhodná pro každé dítě, ale také v době nemoci nebo při redukci hmotnosti dítěte.

Palačinky

Palačinky s čerstvým ovocem a mlékem. Tato sacharidová svačinka je obohacená o bílkovinu v podobě mléka. Je vhodná pro aktivní děti. Není vhodná pro každodenní podávání pro větší přísun sacharidů, ale pro zpestření jídelníčku těch nejmenších je to v pořádku.

Slané varianty

Rybí pomazánka

Potřebujeme: 1 pórek, 1 větší mrkev, 100 g tvrdého sýra, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 velký bílý jogurt, 1 lžíci lněného oleje a sůl podle chuti.

Pórek najemno nakrájejte, mrkev nastrouhejte najemno, sýr, salám a vejce nahrubo. Směs zalijte jogurtem, přilijte olej a dochuťte solí. Pomazánka je vynikající s tmavým pečivem.

Ředkvičková pomazánka

Potřebujeme: 1 svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 250 g bílého jogurtu nebo smetany, 1 polévkovou lžíci lněného oleje, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a sladkou papriku na dochucení.

Ředkvičky nejprve postrouhejte najemno, přidejte smetanu nebo jogurt, lněný olej, nastrouhaný sýr a nahrubo nastrouhaná vejce. Promíchejte a dochuťte solí a kořením. Pomazánku můžete ozdobit nasekanou pažitkou, její chuť je možné zvýraznit i najemno nakrájenou cibulí.

Rajčatová pomazánka

Potřebujeme: 40 g slunečnicových semínek, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, olivový olej, 1 čerstvé a 1 sušené rajče, 1 menší rajčatový protlak, sůl, citronová šťáva, vláknina.

Večer předem si spařte slunečnicová semínka a nechte je stát přes noc. Ráno je sceďte a přidejte k nim nadrobno nakrájenou menší cibuli. Na olivovém oleji opražte stroužek česneku a přidejte ke směsi. Přihoďte jedno čerstvé a jedno sušené rajče. Vše zalijte protlakem, osolte, zakápněte citronovou šťávou, přidejte lžici lněné vlákniny. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.

Mrkvová pomazánka s celozrnným pečivem

Potřebujeme: 1 jedna větší mrkev, křen a cibuli podle chuti, 1-2 lžíce tofunézy (alternativa majonézy, k dostání v obchodech zdravé výživy) nebo bílého jogurtu, citronová šťáva, hrubá mořská sůl na dochucení, 50-60g celozrnného pečiva

Mrkev nastrouhejte nahrubo, smíchejte ji s jemně pokrájenou cibulkou a čerstvým nastrouhaným křenem. Ke směsi dále vmíchejte tofunézu. Vše dochuťte solí a šťávou z citronu. Podávejte ideálně s celozrnným pečivem.

Tvarohová pomazánka s řeřichou

Potřebujeme: 250 g měkkého tvarohu, 175 ml husté zakysané smetany, 1 lžička mořské soli, 4 lžičky šťávy z limetky, 60 ml extra panenského olivového oleje, 1 stroužek česneku, 100 g vlašských ořechů – napůl jemně nastrouhaných a nahrubo nasekaných, ředkvičky, pažitku, ořechy na ozdobu, pečivo

Tvaroh, zakysanou smetanu, sůl, limetkovou šťávu a olivový olej vyšlehejte do hladkého krému. Porcelánovou mísu dobře vytřete rozkrojeným stroužkem česneku.

Je-li česnek méně aromatický, můžete do pomazánky malý kousek stroužku prolisovat. Krém v míse dobře promíchejte s ořechy a řeřichou. Dochuťte solí a limetkovou šťávou a nechte asi půl hodiny v ledničce uležet. Hotovou pomazánku mažte na pečivo a zdobte ředkvičkami, pažitkou a/nebo vlašskými ořechy

Tortila

Tortilla se šunkou a zeleninou doplněna o žervé. Hravá svačinka vhodná nejen na školní výlet.

Sýrové rolky

Sýrové rolky s čerstvou zeleninou. Svačinka plná vitamínů, minerálů, bílkovin a sacharidů. Pečivo můžeme podávat celozrnné i bílé.  Vhodná pro děti, které jsou aktivní a rády něco vyrábějí. Výborně se hodí i na dětskou oslavu.

Nezapomínejte ani na pitný režim

Nesmíme opomenout, že velmi důležité je také podávání tekutin během celého dne. Pitný režim zlepšuje pozornost dítěte během vyučování a odolnost vůči vlivům školní zátěže. Důležitá je také volba nápoje. Jako vhodný nápoj na dopolední svačinku se hodí čaj nebo pramenitá voda. Na odpolední svačinku se doporučuje podat mléko nebo mléčný výrobek. Občas však dětem můžete jejich pitný režim zpestřit i třeba vodou se šťávou. Důležité je však dbát na to, aby pramenitá voda neobsahovala umělá barviva a sladidla.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Školák, Bublání, Tvrdý sýr, Velký hlad, Bábovka, Školní výlet, Vhodný nápoj, Jak, Ředkvička, Pramenitá voda, Nastrouhaný křen, Tortilla, Mořská sůl, Aktivní pohyb, Protlak, Sportující dítě, Javorový sirup, Sezónní ovoce, Dom, Svobodová, Kefír, Tvarohová pomazánka, Vanilkový lusk