Maminka.czŠkolák

Jak vyzrát na drahé kroužky

Mirka Koníčková 29.  6.  2009
Jak vyzrát na drahé kroužky
Chcete svého potomka v příštím pololetí přihlásit do zájmových kroužků, ale bojíte se, že tyto výdaje příliš zatíží váš rodinný rozpočet? Máme pro vás pár tipů, jak najít dítěti užitečnou zábavu levně

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

.

Každý rodič je určitě rád, když se jeho dítě dokáže smysluplně zabavit a věnovat činnostem, ve kterých vyniká a které pomáhají rozvíjet jeho talent.

K tomu jsou nejvhodnější zájmové kroužky. Jejich význam je hned několikanásobný. Jednak se v nich mohou vaše děti setkat se svými vrstevníky, kteří mají podobné zájmy a navázat s nimi přátelství, naučí se hospodařit s volným časem, využívat ho a uvědomovat si své povinnosti, rozvíjet svou fantazii, znalosti, zručnosti a dovednosti, což se jim bude v příštích letech jenom hodit, naučí se zdravé soutěživosti a uvědomění si vlastních hodnot, zvýší si své sebevědomí atd. Navíc při svém pracovním vytížení určitě oceníte, že se vašemu dítěti někdo věnuje, že se jen tak nepotuluje po ulicích nebo nevysedává doma u televize či počítače.

MATEŘSKÁ CENTRA

Dobrým tipem, jak dítě přivést k různým vhodným volnočasovým aktivitám, je začít s ním chodit co nejdříve do mateřského centra. Je jich u nás už spousta a nabízejí mnoho možností aktivního odpočinku nejen pro maminky, ale i pro děti. V jejich programu nechybí cenově dostupné jazykové kurzy pro děti, tanečky, zpívání, výtvarné a dramatické dílny, cvičení a jazykové kurzy pro maminky, masáže, prenatální kurzy, kurzy kojeneckého plavání, psychoterapie apod., mnohá z nich se zabývají i organizováním volného času pro celé rodiny (tedy i pro tatínky) během víkendů.

Pokud jste to své ještě nenašli, podívejte se na stránky občanského sdružení Síť mateřských center, je tu přehled všech členů: www.materska-centra.cz.

NABÍDKA VE ŠKOLE

Máte-li doma předškoláka a přemýšlíte, na kterou základní školu ho necháte zapsat, poohlédněte se po takové, která nabízí zájmové kroužky zdarma. Eva (38) z Prahy - Spořilova, která má s touto volbou dobré zkušenosti, říká: „Mám dvě děti, starší Pavel chodí do 3. třídy a Janička do 2. třídy. Protože nepatříme k ekonomicky silným rodinám, ve školce děti nechodily téměř do žádného zájmového kroužku, zdály se nám příliš drahé. Proto jsem s radostí uvítala, že když začaly chodit do základní školy na Spořilově, v rámci školní družiny byly kroužky pro děti zdarma.

Nevím, jak je to v jiných školách, ale každopádně zde to tak je. Samozřejmě platíme poplatek za družinu, ale ten je 200 Kč měsíčně, což není moc. A z jakých kroužků jsme si mohli vybrat? Pavlík je spíše sportovní typ, takže chodí na sportovní hry, kde se může do sytosti vyřádit v tělocvičně nebo na školním hřišti, Janička začala chodit na flétnu a na vaření, protože ji baví pomáhat mi v kuchyni. Myslím, že spousta rodičů tuto družinovou nabídku využívá, protože každý rodič chce, aby jeho dítě něco dělalo, aby se odreagovalo při nějaké organizované hře, aby se naučilo něco nového.

Oceňuji to, protože děti tak nemají pocit, že by byly vyřazeny z dětského kolektivu a že by byly něco méně než ty, kterým rodiče platí tréninky na Slavii nebo kytaru v umělecké škole.“ Bezplatné kroužky můžete najít i v mateřských školách - některé z nich využívají financování zájmových aktivit pomocí grantů vypisovaných městskými úřady. Například mateřská školka Masná v Praze 1 má v nabídce zdarma třeba kroužky grafomotoriky, zpívání, mažoretek a poznávání staré Prahy.

DALŠÍ MOŽNOSTI

Kromě škol najdete kvalitní a pestrou nabídku finančně dostupných kroužků v různých Domovech dětí a mládeže v jednotlivých městech. Za několik stovek ročně si můžete vybrat z uměleckých, společenských, vědeckých, technických, sportovních či přírodovědných aktivit a dalších klubových programů.

Volný čas dětí (a někdy i jejich rodičů) organizují i různá občanská sdružení - podívejte se na jejich seznam na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR, www.mvcr.cz.

Pomoc naleznete také u charitativních organizací. Například paní Terezie z Lipníka nad Bečvou si nemůže vynachválit finanční podporu, které se jí dostává od Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových, říká: „Máme šest dětí, přitom pět z nich má hudební talent a hraje na hudební nástroj. Snažíme se své děti v jejich zájmech podporovat, takže platit každý měsíc všechny jejich kroužky - a to nejen hudební, ale i sportovní - pro nás nebylo vůbec jednoduché.

Proto jsme rádi, že jsme mohli využít nabídku Nadačního fondu manželů Klausových a čerpat finanční příspěvek, který nám velmi pomáhá. Díky tomu může nejmladší dcerka, která chodí do čtvrté třídy, hrát na housle, starší na klavír a další dcera, která studuje pedagogické lyceum, hraje nejen na housle, ale dokonce i na basu. K tomu pravidelně vystupují s cimbálovou kapelou hudební školy.“

JAK SI VYBRAT

Abyste se v nabídce volnočasových aktivit pro své děti lépe zorientovali a mohli si snadněji porovnat jejich ceny, pomohou vám specializované webové portály, například www.crdm.cz nebo www.bambibod.cz. Nezapomeňte ale, že cena není všechno. A jak poznat, že je kroužek kvalitní? Vodítkem v rozhodování vám může také být titul „Organizace uznaná MŠMT pro oblast práce s dětmi a mládeží“, kterým se může v letech 2007 až 2010 pyšnit 28 nestátních neziskových organizací a jehož udělením stát garantuje činnost takto vybraných organizací před veřejností. Zápis většinou probíhá na začátku pololetí.

PROJEKT KROUŽKY NADAČNÍHO FONDU LIVIE A VÁCLAVA KLAUSOVÝCH

Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových podporuje volnočasové aktivity dětí z dětských domovů, pěstounských a sociálně slabých rodin. Rodiče, pěstouni či příslušní pracovníci dětských domovů mohou požádat o příspěvek ve výši až 1500 Kč za pololetí na úhradu poplatku za kurz nebo kroužek, který dítě se zájmem a pravidelně navštěvuje. Projekt je určen dětem ve věku 8-18 let, které navštěvují nějaký kroužek - např. hudební, taneční, sportovní, výtvarný, jazykový kurz atd., a sociální situace jejich rodičů je taková, že hradit kurzovné je pro ně velmi obtížné.

Uzávěrka pro příjem žádostí je dvakrát ročně, zpravidla v únoru a srpnu. Formulář žádosti je k dispozici na webových stránkách. Další informace o projektu Kroužky můžete najít na webových stránkách www.nadacnifondklausovych.cz, případně na tel. čísle kanceláře NF 224 372 196.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Školák, Peníze a kariéra, Kroužky, Městský úřad, Sociální situace, ČRDM, Nejmladší dcerka, Volnočasová aktivita, Jak