Maminka.czRodina a vy

Jak zabavit děti při čekání na Ježíška?

Markéta Novák Matějková 23.  12.  2016
Každý z nás byl jednou malým dítětem, který se nemohl dočkat té slavnostní chvíle, kdy přijde Ježíšek. I den plný pohádek tak dětem může přijít dlouhý. Jak jim čekání zkrátit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Užijte si tradiční vánoční zvyky

Lití olova, vykrajování jablíček nebo pouštění lodiček z ořechových skořápek, to vše bude děti bavit. Přitom si můžete vyprávět, proč se který zvyk dodržuje. S těmi, kteří vydrží celý den nemlsat, můžete vyhlížet zlaté prasátko.

Náš tip: Na pomoc si vezměte nějakou knihu vyprávějící o významu tradic. U nás se dobře osvědčila kniha Ježíšek vypráví dětem o českých vánočních tradicích a zvycích.

Klepněte pro větší obrázek

Naučte se novou vánoční koledu

Pokud už vás nebaví zpívat klasické koledy a jste muzikální rodina, můžete se společně naučit nějakou novou koledu. Určitě doma najdete bubínek, flétničku nebo xylofon, tak si můžete společně trochu muzicírovat.

Náš tip: Rozdejte dětem hudební nástroje a zkuste si společně zazpívat koledy, které si můžete upravit podle sebe.

Klepněte pro větší obrázek

Zapojte děti do vánočních příprav

Děti vám mohou pomoci s přípravou cukroví na etažérku, nazdobením vánočního stolu nebo s ochutnáváním dobrot.

Náš tip: Vyskládání vánočního cukroví bude děti náramně bavit.

Klepněte pro větší obrázek

Zajděte si na procházku

Pokud už děti nemůžete doma udržet, vydejte se s nimi na krátkou vánoční procházku. Děti se vyběhají a čekání na Ježíška jim uteče.

Náš tip: Zajít si můžete na vánoční trhy nebo pro betlémské světlo.

Klepněte pro větší obrázek

Zahrajte si novou stolní hru

Sice se dárky dávají až na Štědrý den, ale klidně si můžete jeden dárek nadělit už ráno společně. Třeba novou stolní hru, u které se zabavíte všichni. Žádnou tematickou s Vánoci jsme nenašli, ale na výběr jich je spousta.

Náš tip: Pokud máte větší děti (ty malé čekání na Ježíška ještě tak neprožívají), tak doporučujeme hru Karel IV., během které procestujete středověkou Prahu a okolí a poznáte nejen klenoty historické architektury, ale i tehdejší způsob života. Máme ověřeno, že hru zvládají i prvňáčci :-)

Klepněte pro větší obrázek
Tipy pro Ježíška: Stolní hra by pod stromečkem neměla chybět, vybrali jsme ty nej
Tipy pro Ježíška: Kreativní hračky děti neomrzí a pod stromečkem potěší
Témata: Děti, Rodina a vy, Vánoce, koleda, Jak, Lití olova, Betlémské světlo, Štědrý den, Prvňáčci, Vánoční trhy, Architekt, Čekání, Žába, Klenoty, Vánoční cukroví, Muzikál, Karel IV, Vánoční trh, Bubínek, Kreativní hra, Hudební nástroj, Zlaté prasátko, Stolní hra, Vánoční zvyk, Betlém

Video