Jak zajistit, abyste měla dostatek mateřského mléka?

Veronika Vlachová 25.  11.  2018
První měsíce života nebude miminko vyžadovat nic jiného než vaše mateřské mléko. Jak si zajistit, aby ho byl vždy dostatek?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení je sice přirozenou záležitostí, kterou nás matka příroda obdařila. Ale je skutečně na tuhle namáhavou práci připraveno každé ženské tělo? Podle většiny laktačních poradkyň ano. Ale není divu, že si jako starostlivá maminka kladete otázku, zda i vaše mléko je pro vaši čerstvě vylíhnutou ratolest dostatečně výživné a v uspokojivém množství. A co když ho bude po porodu ubývat?

Neodbývejte se v jídle

Přestože jsou první týdny s miminkem náročné ve všech směrech, rozhodně byste se neměla v jídle odbývat. Vaše tělo hned po porodu nastupuje na další mateřskou směnu: Produkuje kvalitní mateřské mléko, k jehož tvorbě potřebuje minerály, tuky, sacharidy či bílkoviny. A odkud tyhle důležité látky vezme?

Přece z vašich zásob! Takže pokud tyto rezervy ve vašem těle nedoplňujete, logicky vyschnou. Což pak bude mít za následek nejen vaši únavu či zdravotní problémy, ale také rapidní snížení množství mateřského mléka. Zásoby, ze kterých se mléko dlouhé týdny po porodu vytváří, pocházejí z období těhotenství.

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás

Co si dát na talíř?

Lze jen těžko určit, která konkrétní potravina má tak úžasné vlastnosti, že by vám zajistila produkci mléka jako na běžícím pásu. Ale jak podotýká Linda Zítová, laktační poradkyně a ředitelka ošetřovatelské péče v Nemocnici Mělník, velký důraz by se měl klást na tzv. potravinovou pyramidu.

„Maminky by měly jíst pravidelně pestrou, kvalitní, vyváženou stravu a vyhýbat se obecně nadýmavých potravinám. V období kojení je důležitý příjem vitamínů a minerálních látek – především železa, vápníku a jódu.“

Pro vás to konkrétně znamená si alespoň jednou týdně naservírovat mořskou rybu. Pokud je to ale pro vás synonymum pokrmu za trest, dodávejte jód alespoň ve formě potravinových doplňků. Dále abyste předešla chudokrevnosti, která postihuje většinu žen po porodu, neměla byste se bránit živočišným vnitřnostem.

Patříte-li mezi vegetariánky nebo veganky, rozhodně svůj jídelníček promyslete a dobře naplánujte, abyste železo dodávala v dostatečném množství. „Neméně důležitý je také hořčík, který pomáhá ženám chránit zubní sklovinu. Také snižuje únavu,“ upozorňuje Zítová.

Matka kojila dceru neuvěřitelných devět let! Čekala, až se sama odstaví

Nejdůležitější látky, které vám pomohou v produkci mléka

Hořčík. Jedná se o jeden z nejdůležitějších prvků v lidském těle. Například během stresu se ho nejvíce spotřebovává. Vysoké zastoupení hořčíku najdete třeba v mandlích, sušených meruňkách, datlích, lněném semínku, banánech, špenátu nebo cizrně.

Železo. Při jeho nedostatku vzniká chudokrevnost, slabosti, únava či dušnost. Zpravidla pomůže užívání tabletek, nejlépe spolu s vitamínem C. Ovšem železo hojně najdete v tmavém mase, jako jsou játra, dále v brokolici, pistáciích nebo mořských řasách.

Kyselina listová. Přestože se tato látka hojně nachází v zelenině, jakmile dojde ke zpracování nebo jen běžné oxidaci, většina z ní se kvůli nestabilitě zničí. Do těla se tak dostane jen zlomek z původního množství. Proto lékaři doporučují kyselinu dodávat ve formě tabletek.

Vápník. Jedná se o důležitou složku všech svalů. Je potřebný pro srdeční činnost i chemickou rovnováhu v těle. Také ovlivňuje spánek, a tím pádem i psychickou pohodu. Málokdo ví, že se jeho vstřebávání daří nejlépe večer. Najdete ho třeba v máku, mořských řasách, sardinkách, šprotech či chia semínkách.

Jód. Má nezastupitelnou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy. Jeho nedostatek ovlivňuje vitalitu, psychickou pohodu či kvalitu vlasů. Velké dávky jódu jsou v mořských rybách, dále v jodizované soli, hrachu, vejcích či mrkvi.

Kdy začít s příkrmy a jak dlouho se doporučuje kojit? Známe odpověď

Při kojení zvyšte příjem

Pokud jste se v těhotenství řídila heslem, že byste měl jíst za dva, během kojení by se mělo konzumovat za tři. V laktačním období totiž dopujete živinami své tělo i organismus vašeho drobečka, ale také doplňujete své vlastní zásoby, které budou potřeba do budoucna, abyste předešla vyčerpání či nemocem.

„V období kojení se doporučuje zvýšit příjem o 500 kilokalorií denně, aby se tvořilo mléko v dostatečném množství i kvalitě,“ podotýká laktační poradkyně Linda Zítová. A jak dále upozorňuje, o to víc byste měla hledět na kvalitu a prospěšnost surovin. To se totiž odrazí nejen na vlastním těle, ale také na ratolesti.

„Maminky by se určitě měly vyvarovat nadbytečného množství rafinovaných cukrů, které mohou ovlivnit střevní mikroflóru miminka, a mít tak vliv na bolesti bříška a „prdíky“. Stejně tak žádný výživový přínos pro maminku nemají jídla z fast-foodu,“ dodává Zítová.

Kvalita jídla má vliv na tvorbu mléka

Moc se ale neví, že stravou se dá ovlivnit i kolísání množství některých minerálních látek, vitamínů či mastných kyselin v mateřském mléce. Proto je důležité tyto prvky denně dodávat prostřednictvím snědeného jídla.

Některé maminky tento problém řeší vitamínovými doplňky, ale jak nasvědčují lékařské analýzy, využitelnost multivitamínových tabletek pro naše tělo je minimální. Nejlepší cestou, jak si zajistit dostatek potřebných látek pro organismus, je pravidelně konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce. Nejlépe v bio kvalitě.

Mohlo by vás zajímat: Vytvoří přes šest a půl litru mateřského mléka denně. Co s ním dělá?

Co ještě ovlivňuje tvorbu vašeho mléka?

Četnost. Ačkoliv je kvalita vaší stravy během laktace důležitá, velkým faktorem při produkci mateřského mléka je i frekvence kojení. V prvních týdnech života miminka by neměla klesnout pod 10 kojení za 24 hodin. Jinak se může jakési „nastavení“ dobře nastartované laktace pozměnit směrem k redukci.

Relax. Dalším významným faktorem je i psychická pohoda kojící ženy. Je prokázáno, že stres snižuje množství oxytocinu a prolaktinu, hormonů souvisejících s tvorbou mléka. S tím vším souvisí i kvalitní odpočinek. Přestože jsou noci v prvních měsících děravé, o to víc byste se měla snažit relaxovat během dne.

Alternativa na pomoc. Jedním z možných pomocníků při laktaci jsou i homeopatika. Nepátrejte ale na internetu nebo po diskuzích. Konkrétní typ i množství vám na míru předepíše specialista na základě vyšetření.

Kojený otesánek: Může se kojené dítě přejídat?

Tělo si bere jinde

Složení vaší stravy nemá přímý vliv na kvalitu či množství mateřského mléka. Takže pokud se vlastním stravováním příliš nezabýváte, tělo si látky potřebné pro tvorbu životadárné tekutiny pro miminko vezme ze zásob.

Možná několik týdnů nepocítíte žádnou změnu, ale jakmile dojdou zásoby, vaše tělo bude viditelně chátrat: potýkat se s únavou, zažívacími problémy, špatným spánkem nebo kvalitou pokožky. A skutečně pak toužíte se dlouho vzpamatovávat z vlastních neduhů, než si užívat kojenecký věk všeho miláčka?

Podívejte se, které slavné ženy kojí hrdě na veřejnosti. Začíná Světový týden kojení!

Pitný režim by měl mít prioritu

Mateřské mléko slouží nejen pro vyživování vašeho drobečka, ale také k zahnání žízně. Proto i vaše tělo potřebuje doplňovat tekutiny, aby nemuselo sahat do vlastních rezerv. Kojící žena by měla v průběhu dne vypít dva až tři litry tekutin, nejlépe vody či ovocných nebo kojících čajů.

Dobrou volnou jsou také zeleninové polévky, vývary či čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny. Není nic neobvyklého, že vás v noci přepadne ukrutná žízeň. Připravte se na ni a k posteli si vždy před spaním přistavte láhev s vodou.

VIDEO: Co má jíst kojící žena, aby ani ji, ani dítě netrápila obezita?

 

 

Témata: Časopis Maminka, Miminko, Pitný režim, Světový týden kojení, Rafinovaný cukr, Namáhavá práce, Kourtney, Přímý vliv, Štítná žláza, Starostlivá maminka, Ošetřovatelská péče, Živina, Maminka, Přirozená záležitost, Minerální látka, Velká dávka, Mela, Laktační poradkyně, Lněné semínko, Miranda, Oxytocin, Slabost, Zažívací problém, Potravinový doplněk, Špatný spánek