Maminka.czNovorozenec

Jak zapojit tatínka do péče o miminko?

Kateřina Černá 21.  4.  2015
Jistě jste se již setkala s názorem muže, že se do péče o dítě zapojí, až s ním bude řeč, případně až budou moci společně zajít na brusle či fotbal.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pak se ale může stát, že tříleté dítko odmítne jít s „cizím člověkem“ a bude se dožadovat přítomnosti maminky, na kterou je zvyklé.

Tatínek by se měl zapojit do péče o dítě co nejdříve. Co se vrozených instinktů týče, ukazuje se, že jsou na tom obě pohlaví stejně. Jediné, co muž zastat nemůže, je kojení. Proč se tedy mnozí tatínci neangažují?

Hlavním faktorem je mateřská a rodičovská dovolená. I když muži mají tu možnost, stále zůstávají doma s dítětem v naprosté většině ženy. Pak je i logické, že většinu péče pokryje matka. Bylo by nezodpovědné chtít po muži, aby pravidelně vstával v noci k dítěti, pokud ráno vstává a čeká ho náročná práce.

Pokud se však tatínek bude alespoň částečně podílet na péči o mimi, bude to výhodou pro všechny zúčastněné strany. Maminka si na chvíli odpočine nebo bude mít čas na jiné povinnosti a tatínek získá příležitost utvořit si s dítětem kvalitní citovou vazbu, což je benefitem i pro samotné dítě.

Mnohé maminky dělají tu chybu, že otce k péči o dítě nepustí. Buď mají obavy, aby to zvládl, nebo mají pocit, že je její povinností se o dítě postarat sama. Ať tak či onak, nejednají správně. Maminka by měla dát možnost otci, aby se o dítě sám postaral, dát mu důvěru a dodat odvahu. Pokud uvidí, že jej při koupání miminka neustále opravujete a dáváte najevo, že Vy byste to udělala lépe, pak se nedivte, že se do této činnosti sám nepohrne.

Vhodným způsobem, jak zapojit otce do péče o dítě je vytvořit od mala nějaký rituál, který bude patřit jen těm dvěma. Může to být koupání, večerní usínání nebo třeba návštěva plavání s kojenci.

Děti mají rituály rády a pro tatínky to může být vhodná příležitost, jak se na péči pravidelně podílet. Pozor ale na to, aby se z rituálu nestalo dogma. Neměla by nastat situace, že tatínkovi, který pravidelně uspává své dítko, nebylo umožněno po dobu měsíců či let, být mimo domov ve večerních hodinách právě kvůli uspávání. I když máte vytvořen nějaký rituál, neznamená to, že jej nemůžete čas od času změnit.

Pokud má tatínek více času a z práce se vrací poměrně brzy, nic nebrání procházce s miminkem. Otec dostane příležitost být chvíli s dítětem sám (bez Vašeho dohledu) a Vy si chvilkovou samotu doma jistě též vychutnáte. Pracujte postupně na tom, aby si tatínek dítě na procházku sám nachystal a zároveň ho po příchodu převlékl. Měl by se také naučit dítě utišit, přebalit či nakrmit, aby Vám pokaždé nevezl domů brečící a rozhozené dítko.

Jakmile skončíte s kojením, je ideální příležitost dobu tatínkova hlídání protáhnout. Vyhraďte si v týdnu vždy jedno odpoledne, které strávíte bez dítěte. Můžete si zajít zacvičit, s kamarádkou na víno, nebo se jen projít. Uděláte tím službu nejen sobě, ale i vztahu mezi dítětem a otcem.

Pozor si dávejte pouze na období okolo osmého měsíce, kdy se začíná zřetelně utvářet vazba mezi pečující osobou (většinou matkou) a dítětem. Dítě v tomto období velmi těžko snáší odchod matky a negativně reaguje na kohokoli „cizího“ včetně třeba otce nebo prarodičů. Proto je lepší pokusit se v tomto období být s dítětem co nejvíce. Toto „nejhorší“ období by mělo za chvíli ustoupit a opět můžete začít se svými chvílemi volna.

Stejně důležité, jako je najít si chvíli bez dítěte, je najít si chvíli s partnerem. Neměli byste se u dítěte neustále střídat, ale snažte se alespoň jednou za čas věnovat dítěti čas společně, například jít všichni na vycházku nebo si užít koupání. Určitě není také od věci, zajistit si jednou za čas hlídání a strávit s partnerem vzácnou chvilku, kterou máte jen pro sebe.

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Praktické rady, Kojenec, Jen pro tatínka, Večerní usínání, Jak, Cizí člověk, Náročná práce, Nejhorší období, Péče, Večerní hodina, Pec, Ideální příležitost, Mimi

Video