Maminka.czŠkolák

Jak zařídit dětský pokoj... když jsem od září ve školce nebo škole

redakce 1.  9.  2016
Ložnici nebo obývák můžete zařídit na první dobrou, ale u dětského pokoje je nejideálnější, když se prostor zásadně nemění tak, jak vaše děti rostou, ale přizpůsobuje se jim. Postýlku vyměníte za postel, malý stoleček za pracovní stůl, postupně změníte barevnost a dekorace. S tím počítejte a pečlivě si vše naplánujte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Škola je sice tady, ale hracího prostoru se v pokojíčku nezbavujte, hraní je pro čerstvého školáčka pořád důležité. Na zásadnější změnu stylu nebo barev či dekorací v pokojíčku raději počkejte, až se rozkouká mezi novými kamarády, ujasní si, do kterého kroužku vlastně chce chodit a zjistí, že dinosauři ho už vlastně vůbec nebaví. Pokud ho však přece jenom chcete naladit na „školní vlnu“ pořiďte mu třeba zajímavou tapetu. 

Klepněte pro větší obrázek

S nástupem do školy projde nejzásadnější změnou v pokoji pracovní místo. Psací stůl volte buď klasický, nebo výškově nastavitelný, který umožňuje libovolné naklonění pracovní desky. Měl by být pevný, stabilní a vyroben z kvalitních materiálů.

Klepněte pro větší obrázek

Dbejte na dobrý přístup přirozeného světla i umělé pracovní osvětlení. Světlo by mělo dopadat pravákům zleva a levákům zprava.

Malé, ale šikovné doplňky do dětských pokojíků

Se zdravým sezením souvisí správný výběr židle. I zde můžete využít rostoucí nábytek. Investujte do kvalitní, ergonomicky tvarované a stabilní židle. Poroste s vaším dítětem a vy jí můžete přizpůsobovat jeho aktuální výšce. Svou konstrukcí znesnadňuje dětem houpání. 

Klepněte pro větší obrázek

Úložné prostory mění svůj obsah. Hračky by měly částečně uvolnit místo školním potřebám, knížkám i sešitům. Výborné jsou různé zásuvkové sestavy, školáci tak mají větší přehled, kde co mají. Některé jsou součástí pracovního stolu, nebo je lze dokoupit samostatně.

Klepněte pro větší obrázek

Myslete i na alternativní sezení v pokoji. Děti baví různé sedací vaky, polštáře, pufy, a taburety. Menší děti si na nich asi nebudou soustředěně číst, ale poslouží víc na hraní a ocení je nejspíš ve vyšším věku.

 

Jak zařídit dětský pokoj?

Hana Vaňková Votavová, ARTSPECT, a.s

„Dětský pokoj musí být nejuniverzálnější místností celého bytu. Proto vybrat nábytek, který bude designově i funkčně odpovídat v 5 i 12 letech dítěte a zároveň bude sloužit ke spaní, hraní i učení, není snadné. Je lepší zaměřit se na kvalitní zpracování a jednoduchý design oživený oblíbenou barvou. Pokojíček pak poroste s dítětem, neublíží mu jakékoliv stěhování a přestavby a v případě potřeby se dá jakýkoliv kus dokoupit a nábytkovou sestavu rozšířit.“

 

Dětské pokojíčky plné nástrah. Kde na děti číhá nebezpečí?
8 tipů na to, jak zařídit dokonalý dětský pokojíček
GALERIE: Holčičí království aneb když pokojíčku vládne růžová
Témata: Děti, Předškolák, Školák, Praktické rady, Mateřská škola, Základní škola, Dětské pokoje, Správný výběr, Spadnutí, Pokoj, Dobrý přístup, Sedací vak, Houpání, Lavice, Kus látky, Zář, Stejné pravidlo, Psací stůl, Dětský, Školní potřeba, Jak, Září, Nový kamarád, Pracovní místo, Dětský pokojík