Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jak zmírnit dětské záchvaty vzteku? Tohle nám zabírá

Kateřina Prachařová 25.  8.  2020
Máte doma malého vzteklouna? Záchvaty plné křiku a pláče jsou na denním pořádku? Univerzální rada, jak zkrotit ječící batole, asi neexistuje. Máme pro vás ale docela pěknou řádku tipů, které vám pomohou návaly vzteku vaší ratolesti zvládat lépe.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Záchvaty vzteku, tak typické pro děti ve věku zhruba od jednoho roku do čtyř let, mají jediný společný jmenovatel: Dítě se vzteká, protože nedostává to, co chce. Jakmile tohle pochopíte, máte napůl vyhráno. Vaše dítě vás nechce naštvat a vytočit, nedělá to naschvál. Jen v danou chvíli zoufale touží po něčem, co nemá, a neumí se s přívalem emocí vyrovnat jinak než zuřivým jekotem a pláčem.

7 faktů o záchvatech vzteku dětí. Tohle by vás mohlo uklidnit!

Děti zhruba do dvou let touží třeba po mateřském mléku, suché plence, teplu nebo nové hračce. Něco chtějí a neumějí to ještě jazykově vyjádřit. A jsou pak frustrované, když jim nikdo nerozumí. Tří a čtyřleté děti jsou už více autonomní a jejich záchvaty jsou vlastně bojem o moc. Dobře vědí, jaké mají potřeby, a zkoušejí, nakolik si je mohou prosadit.

A teď už ony slíbené tipy, jak zkusit záchvaty vzteku zmírnit:

Prevence je základ aneb Zkuste vzteku předcházet

Když s dítětem trávíte čas, věnujte mu plnou pozornost a co možná nejvíce nechte výběr aktivity na něm. Čím větší zodpovědnost a svobodu mu v náplni jeho času poskytnete, tím méně důvodů ke vzteku bude mít. A pokud už k nějaké krizové situaci dojde a vám třeba ujedou nervy, omluvte se pak a přiznejte, že jste to přehnali. Dítě musí vědět, že je normální udělat chybu. Že každý může být naštvaný a vztekat se, ale že mnohem lepší je chovat se k sobě hezky.

Pozorujte také, co dítě nejčastěji rozruší, a snažte se takovým situacím vyhýbat. Nelze samozřejmě dítěti umetat cestičku a před vším ho chránit, ale pokud víte, že bývá vzteklé třeba ve chvíli, kdy má hlad, není nic jednoduššího než u sebe mít něco malého k zakousnutí.

Nepokoušejte se dítě uklidňovat

Když se dítě vzteká, jednou z možností je jeho chování ignorovat – pokud u toho fyzicky neubližuje sobě nebo někomu jinému. Pokud mu vůbec nebudete věnovat pozornost, ideálně třeba odejdete z místnosti, nebude mít na koho své chování směřovat. S tímto postupem ale šetřete. Pokud by se z něj stala běžná reakce, brzy přestane mít efekt.

Vzteká se vaše dítě? Tyto tři věty vám pomohou zůstat v klidu

Čím hlasitěji křičí, tím tišeji mluvte

Dítě s křikem vždy nakonec přestane, protože vás potřebuje, abyste mu pomohli vyřešit problém, kvůli kterému celý záchvat vzteku začal. Jestliže vás jekot „vytáčí“, zkuste si uvědomit, že dítě se zkrátka cítí frustrované nebo smutné. Odehrává-li se scéna na veřejnosti, zkuste s dítětem odejít na klidnější místo, kde nebudete cítit stres kvůli pohledům ostatních lidí.

Nabídněte dítěti, jestli se nechce posadit třeba na lavičku nebo do auta. Hodně z nich na možnost volby reaguje zklidněním. Poté, co záchvat pomine, zkuste se vrátit na počátek k jeho příčině a vyřešit ji už po dobrém – ale správně. Jestliže dítě ječelo kvůli tomu, že nedostalo sušenku, jeho utišení rozhodně není důvod mu ji teď dát.

Zkuste pochopit, proč reaguje tak emotivně

I když už dítě umí slovy vyjádřit, co potřebuje nebo chce, neznamená to, že tím jeho záchvaty vzteku končí. Stále se učí zvládat své emoce, takže i drobný nesouhlas může vyústit ve velký konflikt. Čím víc se dítě osamostatňuje, tím víc frustrující jsou pro něj okamžiky, kdy si uvědomuje, že se bez vaší pomoci neobejde.

Naopak děti ve věku kolem dvou a půl let mají slovní zásobu zhruba 50 slov a někdy je pro ně těžké vyjádřit, co právě teď potřebují. Pomoci může třeba znakování – a je jedno, jestli se pustíte do nějaké erudované metodiky nebo si se svým potomkem vytvoříte intuitivně vlastní signály. Hlavní je, že dítě bude mít možnost vám své potřeby sdělit tak, abyste mu rozuměli.

Tři tipy, které zabraly na vztek u tří synů

Dejte mu prostor

Pokud dítě potřebuje dát průchod svému hněvu, tak ho zkrátka nechte. Není nic horšího než nahromaděná frustrace. Vzpomeňte si na okamžiky, kdy jste třeba po konfliktu se šéfem měli chuť hodit počítač z okna nebo si z plných plic zaječet – a jak jste místo toho museli dál sedět u stolu a tvářit se, že je všechno v pořádku.

Pokud dítě dostane možnost ze sebe své pocity svobodně dostat, nebude už mít potřebu křičet na vás a pouštět se do boje.

Další rady najdete na následující stránce

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Naše tipy, vztek, fyzický trest, Konflikt, Konfliktní situace, Jak, Denní pořádek, Ostatní člověk, Volby, Univerzální rada, Naschvál, Zpracování, Scéna, Plná pozornost, Špatný rodič, Krizová situace, Frustrace, Dětský záchvat, Záchvat, Zach