Maminka.czJen pro maminku

Jaká barva je pro vaše dítě vhodná?

Ivanna Benešová 24.  10.  2010
Očekáváte příchod miminka a řešíte, v jaké barvě pořídit výbavičku? Anebo se chystáte třeba vymalovat dětský pokoj? Či váháte, v jaké barvě oblečení by mělo vaše dítko chodit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Volba to není jednoduchá. A věřte tomu, že špatným výběrem můžete i hodně ovlivnit psychiku dítěte. Nechte se proto raději inspirovat radami psychologa!

Možná vás překvapí, že dodržování klasických stereotypů až tak ideální volbou není. Vybírat pro chlapce odstíny modré a zelené, zatím co holčičky stylizovat do růžová, není rozhodně tou nejlepší volbou.

Růžová bere holkám sebevědomí

Snad každá maminka se jednou setkala s názorem, že holčičkám, zejména těm nejmenším, sluší růžové barvy. Především pak ty světlé odstíny a starorůžová. Dokonce i výrobci hraček, dětského oblečení a bytových doplňků nabízí většinu produktů pro děvčata právě ve světle růžové.

Růžová ale předznamenává mnohem váíce, než pouze to, že vaše ratolest bude oblečena podle trendů a mít věci zkrátka taková, jaké jí společnost přisuzuje. V budoucnu z nich pak většinou vyrostou sice hezké a velmi pečlivě vystupované ženy, které se dokáží nalíčit i vhodně zkombinovat oblečení.

Ale pokud jde o samostatnost třeba v rozhodování anebo v prosazení sama sebe například na pracovní pozici, zůstanou většinou daleko za ostatními. Tak hovoří psychologická studie provedena koncem loňského roku ve Spojených státech a Velké Británii. A tuto teorii potvrzuje i psycholog Vojtěch Benda: „Světle růžová vzbuzuje v holčičce dojem, že je sice sama o sobě krásná, ale na druhou stranu vede také k pocitu osobní nejistoty. Holčičky, které vyrůstají obklopeny růžovou barvou, vyžadují neustále péči rodičů a větší míru něhy a citu něž děti, kterým rodiče určily jiné barvy. Rovněž jsou dívky odchovné takříkajíc na růžové, více citově založené a také více labilní,“míní Benda.

Problém to ale není jen v samotné barvě, ale i v tom, jak na tuto barvu reaguje dnešní společnost. Zkrátka máme všichni zažité, že co je světle růžovém je sice roztomilé, ale také křehké. A tento stereotyp pak nevědomky přenášíme na malé děti v oné barvě.

Máme zde však jednu výjimku: Sytě růžová barva má však zcela jiné účinky na děti tmavé pleti. Dodává jim kreativitu a energii. Ideální je, pokud máte dítko tmavé pleti, kombinovat sytě růžovou s dalšími výraznými barvami.

Oranžová podpoří tvořivost

Kreativitu u dětí světlé pleti
můžete také zcela jednoduše podpořit správnou volbou barvy. Oranžovou. Ne náhodou mají slavná grafická anebo nahrávací studia většinou stěny vymalované oranžově. Ať už máte doma kluka nebo holku, touto barvou v něm podpoříte tvořivost, zajímavé nápady a třeba i umělecké vlohy.

Z dětí, které vyrůstají v pokojích s oranžovými stěnami anebo mají mnoho doplňků a hraček právě v této barvě, může snadno vyrůst architekt, grafik, designér anebo třeba návrhář. „Oranžová má tu výhodu, že děti baví. Především pokud jde o její sytý odstín. Navíc je tato barva výrazná a cokoli je výrazného, ostatní děti obdivují. A obdiv vrstevníků je další věc, která působí na psychiku a sebevědomí dítěte velmi kladně,“ vysvětluje Vojtěch Benda.

Žlutá pro dobou náladu

Ne nadarmo se říká „září radostí jako sluníčko“. Jakmile je totiž v okolí dítěte dostatek zářivé žluté barvy, bude mít vaše ratolest dobrou náladu. Žlutá barva má totiž vliv podobný sluneční energii – zlepšuje náladu, odhání depresivní stavy a dodává pozitivní energii. Pokud tedy vidíte, že je vaše dcera nebo syn stále zamračený anebo se v jeho obličeji střídá jeden utrápený výraz za druhým, zkuste změnit barvu jeho pokoje. Vylaďte ji dožluta! Pomůže třeba i plyšová hračka ve žluté barvě, kterou si dítě oblíbí a bude s ní trávit více času. vedle toho má žlutá barva i tu výhodou, že sluší holkám i chlapcům stejně. Na oblečení je vhodné kombinovat ji s jinými barvami,“ říká Benda.

====Fialová = hysterické dítě====
Pozor byste ale měla dávat na fialovou barvu a všechny její odstíny, jako je purpurová, bordó či třeba světlá fialovovínová. Těmto barvám se raději vyhněte. A pokud po ní bude vaše dítko toužit, zkuste mu to nějak šikovně vymluvit.

Fialová je již od pradávných dob považována za barva hysterických osobností. Je to vlastně kombinace červené a tmavě modré. A z toho už dokážete snadno vyčíst, že červená barva dodá energii a výraznost, a tmavě modrá pochmurné ladění a melancholii. Když se to spojí vzejde vám hysterie. Tedy člověk, který nahlas rád ukazuje své emoce, křičí, nestydí se pohádat a udělat scénu třeba na veřejnosti. AS ta tmavé složka v tom jen podpoří deprese a pocit neštěstí,“ vysvětluje princip působení fialové barvy na lidskou psychiku Vojtěch Benda. Pokud tedy nechcete, aby se z vaší dcery, anebo dokonce ze syna, stala jednou hysterická osobnost, raději se ve výchově této barvě vyhněte.

Zelená a modrá nejen pro kluky

Velmi oblíbené jsou odstíny zelené a modré, zejména pokud jde o volbu barvy pro chlapce. Tím sice nelze nic moc zkazit, ale ani to není vyloženě výhra. Zelená barva uklidňuje, ale zároveň unavuje. Je vhodná pro hyperaktivní děti. U těch, s jejichž aktivitou, to od narození není příliš valné, může zelená barva ještě podpořit jejich pasivitu.

Podobné pasivní účinky má i barva modrá, zejména ve světlých odstínech. Raději upřednostněte odstíny tmavě modré. Ta uklidňuje, ale nevede tolik k pasivitě. Dítě navíc nijak neruší a neodvádí pozornost jinam. Tmavě modrá podporuje smysl pro matematické a analytické myšlení. Z dětí, které vyrůstaly obklopeny modrou barvou, ve více než polovině příkladů vyrostly právníci, ekonomové a programátoři.

Volba je na vás

O tom, jak se bude psychika i budoucí zaměření zájmů dítěte vyvíjet, můžete tedy velmi výrazně rozhodnout i vy. Proto vybírejte pečlivě.

Ivanna Benešová

Témata: Jen pro maminku, Bár, Jak, Bar, Vaše dítě, Vaš, Růžová barva, Analytické myšlení, Barva, Světlý odstín, Plyšová hračka, Zelená barva, Červená barva, Děti, Depresivní stav