Maminka.czMaminky ve světě

„V Německu platí těhotným porodní asistentku,“ říká Češka žijící v Berlíně

Veronika Vlachová 26.  4.  2018
Prožívat těhotenství u německých sousedů se v mnoha ohledech neliší. Až na pár, které dokáží devítiměsíční očekávání vyšvihnout na mnohem příjemnější chvilky. Které to jsou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O těhulky je v Česku, myslím, dobře postaráno: Většina gynekologů už dnes disponuje kvalitními ultrazvuky, provádí testy na nejrůznější vady a dokonce zdravotní pojišťovny se aktivně spolupodílí na finanční zátěži, která těhotenské prohlídky i komplikace provází.

V Německu jsem šťastné a netrpělivé očekávání potomka prožila dvakrát. A jsem přesvědčená, že tu je pár věcí, které by stálo za to od našich sousedů odkoukat a uvést do praxe.

První fotky královského miminka! Kate s Williamem ukázali druhého syna

Víc než jen lékař

Poté, co se objeví dvě čárky na těhotenském testu, začínají i pravidelné kontroly u gynekologa. Na tom není nic tady v Německu odlišného. Ovšem v mnohých případech není gynekolog „pouhým“ ženským doktorem, který sleduje rostoucí miniaturní plod na obrazovce nebo výsledky vašich krevních testů.

Klepněte pro větší obrázek

Často má i oficiální aprobaci coby homeopat, psychosomatik nebo tzv. Heilpraktiker, což by se dalo asi nejzpůsobněji přeložit jako léčitel. Zavání to alternativní medicínou? Podle českých zkušeností možná ano, ale naštěstí zde, alespoň v Berlíně, odkud dvojnásobnou zkušenost mám, je to pojímáno jako běžná a příjemná přidaná hodnota „standardního“ lékaře.

V praxi se jejich „vedlejší“ profese může odrážet i na přístupu ke svému klientovi, tedy těhotné – třeba rozhovorem o tom, jak se jí daří, zda je spokojená v práci či partnerství nebo jak se vyvíjí vztah s vlastní matkou. Zdá se vám to příliš osobní? Při vyšetření u gynekologa jde rozhodně i o intimnější záležitosti, aniž byste cokoliv o sobě prozradily, nemyslíte?

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

Podpora během těhotenství

Německý zdravotní systém podporuje jakékoliv potřeby těhotných během devíti měsíců a finančně se podílí třeba na koupi pomůcek proti otékání nohou, vitamínů nebo podpory zad či břicha. Na tom se asi oproti Česku, pokud pomineme výši limitu, nic neliší.

Co jsem ovšem během těhotenství ocenila nejvíc, byla pomoc tzv. Hebamme, tedy něco jako porodní asistentky, jejíž činnost plně hradí zdravotní pojišťovna. Nejenže pravidelně dochází domů a kontroluje, zda se miminko v děloze dobře vyvíjí (často může její vyšetření také oficiálně nahrazovat to lékařské u gynekologa), ale také zodpovídá jakékoliv otázky a v závislosti na certifikaci může těhotným nabízet třeba těhotenské masáže, akupunkturu nebo individuální cvičení, aniž by ve většině případů šlo o speciální příplatek.

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!

Také se zde dají vybrat takové asistentky, které skutečně budou u porody přítomné, zvlášť pokud žena chce rodit doma. Služby „své“ Hebamme jsem rozhodně ocenila především po prvním porodu: Během prvních týdnů chodila každý den, aby sledovala vývoj miminka a trpělivě zodpověděla tisíce mých novopečených dotazů.

Taková služba mě zvlášť u prvního dítěte zásadně uklidňovala, aniž bych utratila jeden cent. A to je zkušenost, kterou bych rozhodně přála zažít i českým nastávajícím maminkám.

Veronika Vlachová

Česká novinářka žijící v Německu. Má dvě děti.

VIDEO: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Lída Němečková: Po porodu mám dole dvacet kilo, ale dalších dvacet stále nahoře
Témata: Těhotenství, Miminko, Těhotenský test, Maminky ve světě, Pár věcí, Asistentka, Alternativní medicína, Partnerství, Česká republika, Německo, Standa, Služba, Intimní záležitost, Zdravotní pojišťovna, Plat, Kate s Williamem, Klient, První porod, Pór, Čéška, Těhotenská prohlídka, Sousedé, Finanční zátěž, Gynekolog, Lída, Těhotenské testy na Heureka.cz