Maminka.czMateřství

Jaká jste matka? V tomhle se určitě najdete!

Lenka Brožová 27.  12.  2022
Každá jsme takovou mámou, kterou zvládneme být. To je jasné. Spíš vám chceme představit schematické modely nejčastějších současných výchovných stylů. Téměř vždy rodiče používají nejméně dva z nich souběžně. Tak se nedivte, když vám vyjde, že jste taky takový „hybrid“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přísná máma

Jste dominantní a náročná. Vyžadujete poslušnost, dodržování příkazů a úctu k autoritě – to vše celkem bez ohledu na názor dítěte. Oceňujete tvrdou práci a tresty považujete za nutnou součást výchovy. Nepřipouštíte diskuse, neberete ohledy na individuální potřeby dítěte: „Proč? Protože jsem to řekla!“ 

DĚTI: Mají malý prostor pro samostatné rozhodování a jednání. Dívky často rezignují na dobrý výkon, chlapci se kvůli pocitům méněcennosti projevují agresivně vůči vrstevníkům.

CO Z NICH VYROSTE: To závisí samozřejmě na spoustě faktorů. Přísně vychovávané děti ale bývají v dospělosti často submisivnější, závislejší, s omezenou iniciativou a spontánností. Mohou se také chovat nesnášenlivě vůči autoritám.

Klepněte pro větší obrázek

 

VIDEO: Podívejte se na 10 zásad dobrého rodiče

Benevolentní máma

Váš liberální pohled na výchovu stojí na rovnocenném vztahu rodič/dítě. Což zní teoreticky hezky, ale jeho velkou slabinou je nedůslednost – na dítě kladete malé požadavky, a ani u těch nekontrolujete jejich plnění. Zároveň mu dáváte zodpovědnost za rozhodování nepřiměřenou věku, vývojovému stadiu, jeho možnostem a schopnostem. Veškeré dění v rodině se podřizuje dětem, vaše potřeby jsou druhořadé. Za takzvanou volnou výchovou většinou stojí snaha uchránit potomka traumat.


DĚTI: Rostou jako dříví v lese. Chybí jim řád a jistota znalosti hranic, takže nepoznají, co si mohou dovolit a co už je za čarou. Mívají roztříštěnou pozornost, všechno jim neúměrně dlouho trvá. Špatně odolávají psychické zátěži.


CO Z NICH VYROSTE: V dospělosti absolventi volné výchovy snadno upadají do smutku z toho, „jak je ten život nespravedlivý a tvrdý“. Jsou chaotičtí, nevýkonní, nespolehliví. Postrádají respekt k druhým, jsou zvyklí jednat pouze podle svých potřeb. Mají potíže kooperovat aktivity v práci i v partnerství, protože se neumějí přizpůsobovat.

Klepněte pro větší obrázek

Nedbalá máma

Odborně se tomu říká zanedbávající styl výchovy a někdy se zahrnuje pod předešlý liberální styl jako jeho podskupina. Takovíto rodiče ale mají tendenci zaměňovat volnou výchovu s nezájmem o děti. Starají se spíše o své aktivity, ale jen málo o to, co dělá jejich dítě ve volném čase, jak se učí nebo s kým se stýká. Jsou nenároční, pasivní, lhostejní a vyhýbají se komunikaci s dítětem a málo si všímají jeho názorů a citů.


DĚTI: Deprivované, toužící po rodičovské pozornosti. Mají sklon k náladovosti, špatně se soustředí, neovládají své city nebo jsou citově chladné. Často bývají nesmělé a nesebevědomé. Statisticky do této skupiny patří nejvíc záškoláků a uživatelů drog.


CO Z NICH VYROSTE: Takto strádající dítě je pak poznamenané celoživotně. Špatně se začleňuje do společnosti. Neumí navazovat přiměřené vztahy. Odmítá pravidla, zodpovědnost. Z nízkého sebevědomí pramení vzpurnost a agresivita. A zanedbávající styl výchovy pak zpravidla aplikuje i na své děti.

Klepněte pro větší obrázek

Nápomocná máma

Matka značka Ideál. Budujete s dítětem důvěru, spolupráci, pochopení, to vše za existence jasně daných pravidel. Komunikujete adekvátně jeho věku a schopnostem. Vítáte diskusi, podporujete dítě v iniciativě. Svá rozhodnutí zdůvodňujete – přiměřeně věku dítěte, samozřejmě. Jen pozor, nezaměňujte pomoc s posluhováním! Více o tomto optimálním stylu výchovy najdete pod označeními demokratická, kooperativní, harmonická nebo autoritativní (ve smyslu autorit, nikoli tedy autoritářská) výchova.

DĚTI: Nezávislé, spokojené, kamarádské vůči vrstevníkům, snaživé a úspěšné.

CO Z NICH VYROSTE: Schopní a samostatní dospělí. Gratulujeme!
 

Klepněte pro větší obrázek
Poznáváte se? Kreslířka dokonale vystihuje, jak vypadá život ženy s malými dětmi!
Témata: Časopis Maminka, Rodina, Mateřství, Výchova, Rodičovství, Rodiče, Matka, Styl, Pramen, Máma, Hybrid, Vztah, Dříví, Snaha, Děti