Maminka.czMiminko

Jaká kosmetika je nejvhodnější pro miminko a jak si vyrobit přírodní vlhčené ubrousky

Markéta Novák Matějková 26.  10.  2016
Jen co přivedete miminko na svět, začnete řešit kromě jiného také vhodný výběr kosmetiky. Jak vybírat takovou, aby nedráždila citlivou dětskou pokožku a neobsahovala syntetické látky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pozor na alergie

Po porodu je nejvhodnější lehce otřít miminko suchou plenkou a v prvních dnech po narození nepoužívat žádné kosmetické přípravky, včetně přírodních. Pokožka novorozence se adaptuje na nové prostředí a je od přírody vybavena ochrannou vrstvou pro první dny života.

Ptejte se aromaterapeutky Adély Zrubecké na vše, co vás zajímá


U novorozenců s citlivou pokožkou může narušení této vrstvy vést k pozdějším alergiím. Proto se také doporučuje používat k ošetření pokožky kojenců pouze čisté rostlinné oleje jako například mandlový, meruňkový nebo šípkový.\

Po náročném či předčasném porodu doporučuje aromaterapeutka Adéla Zrubecká masážní olej Růženka, obsahuje totiž jojobový olej a ten je svým složením nejblíže lidské pokožce. Navíc obsahuje i stopové množství růže, která odstraňuje poporodní trauma a podporuje nově vznikající vztah miminka a jeho nejbližších.

Kdy používat aromaterapii?

„Aromaterapeutické přípravky jsou vhodné pro kojence od 9. týdne věku nebo krátkodobě při potížích. Aromaterapie v péči o děti má vliv na akutní potíže jako například bolesti bříška, kašel nebo zahlenění, ale působí také preventivně. Obsažené éterické oleje navíc zvyšují imunitu a podporují přirozenou odolnost dětského orgamizmu. Přírodní přípravky založené na panenských rostlinných olejích mají blahodárný vliv na stav dětské pokožky, kterou zvláčňují, regenerují a chrání,“ říká Adéla Zrubecká.

Jak na nachlazení přírodní léčbou? Pomůže homeopatie i aromaterapie

Jak na opruzeniny?

Aby děti netrápila bolestivá a opruzená pokožka, zapojte do péče přírodu, radí aromaterapeutka a říká, že by se rodiče měli vyhýbat syntetickým mycím prostředkům, zajistit dostatek volného přístupu vzduchu k pokožce a využí sílu éterických olejů i jemnost bylin.

Tipy na přírodní vlhčené ubrousky

Andrea Zrubecká: Vystudovala aromaterapii v Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně, je lektorkou Institutu aromaterapie

Klasické vlhčené ubrousky obsahují syntetické tenzidy, konzervanty a parfemace, které přispívají k podráždění pokožky tím, že narušují přirozený ochranný kožní film a hubí i prospěšné mikroorganismy (jako například laktobacily). Ideální náhradou jsou obyčejné papírové kapesníčky.

Nejenže jimi snadno očistíte intimní partie, ale navíc šetříte životní prostředí. Navlhčete kapesníček vodou, naneste malé množství mycího přírodního gelu (například Jůlinka) na pokožku, nechte krátce působit a vlhkým papírovým kapesníčkem setřete. Mycí balzám zmírňuje případnou svědivost a podráždění, upravuje pH a podporuje zdravou bakteriální rovnováhu.

Při mírném znečištění navlhčete papírový kapesníček květovou vodou heřmánkovou či levandulovou nebo ji nastříkejte přímo na pokožku a kapesníčkem setřete. Květové vody totiž pomáhají udržet zdravé pH pokožky a jsou přirozeně antimikrobiální. Dobře vám poslouží na cestách nejen pro miminko, ale i k jemné dezinfekci vašich rukou, kdykoliv je potřeba.

Když je zadeček očištěný, přichází na řadu ochranné prostředky. Po večerní koupeli vetřete nebo jemně vmasírujte do pokožky celého těla včetně zadečku masážní olej s obsahem zklidňujících olejů z heřmánku a levandule.

S opruzeninami si dokáže poradit celá řada bylin. Ideální je z nich připravit odvar a používat je na omývání pokožky.

Vyzkoušeli jste už některé bylinky  a s jakým výsledkem?

Aromaterapie: jemný, ale překvapivě účinný pomocník v těhotenství
Témata: Miminko, Kosmetika, Aromaterapie, Květové vody, Jůlinka, Éterický olej, Tajemná síla, Nové prostředí, Londýn, Mimi, Růženka, Levandule, Akutní potíž, Zahlenění, Adéla Zrubecká, Masážní olej, Jak, Životní prostředí, Rostlinný olej, NEJ, Blahodárný vliv, Intimní partie, Papírový kapesníček, Kapesníček, Omývání, Aromaterapie na Heureka.cz