Maminka.czVideo

VIDEO: Vyšetření v těhotenství přehledně: Které a kdy vás čeká

Simona Procházková 7.  9.  2021
Je to tady, čekáte miminko. Máte jasno v tom, jaká jsou základní vyšetření během celého těhotenství? Pokud se chcete dozvědět více, podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakmile lékař těhotenství potvrdí, tedy během 8. až 12. týdne, čeká vás vstupní kontrola u vašeho ošetřujícího gynekologa, kde probíhá laboratorní vyšetření moči, komplexní gynekologická prohlídka (která zahrnuje rovněž vyšetření děložního čípku a cytologii ke zjištění možných přednádorových nebo nádorových stavů) a kontrola celkového zdravotní stavu. 

Ve 12. týdnu vás nemine první, tzv. prvotrimestrální, screening, tedy podrobné ultrazvukové vyšetření plodu v prenatální poradně. Do 23. týdne je pak doporučená frekvence návštěv gynekologa jednou měsíčně. 

Novorozenecký screening by mělo absolvovat každé dítě. Co všechno prozradí? Nově také spinální svalovou atrofii

Během 16. týdne se dále nastávající mamince odebírá krev na tzv. tripple test, ve kterém se vyhodnocuje riziko vývojových vad plodu, především Downova syndromu. Kolem 20. týdne zkontroluje lékař za pomoci ultrazvuku velikost dítěte a uložení placenty, zhruba ve 24. týdnu pak následuje tzv. OGTT test, tedy vyšetření na těhotenskou cukrovku.

V třetím trimestru pak kontroly probíhají častěji, kolem 28. týdne probíhá poslední velký kontrolní ultrazvuk a těsně před porodem vás čeká vyšetření srdeční frekvence plodu a děložních stahů. 

Témata: Těhotenství, Video, Miminko, Praktické rady, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Gynekolog, Jasno, Základní vyšetření, Lékař, Zdravotní stav, Vyšetření, Návštěva, Vid, Plod