Maminka.czTěhotenství

Vyšetření v těhotenství: Co vás čeká a kdy zajít na první kontrolu?

Holka, nebo kluk? Otázka, kterou si asi klade každá těhotná žena. Ovšem vedle této vás napadne mnohem důležitější otázka: Je moje miminko v pořádku? Dnes vám na ni mohou lékaři odpovědět díky mnoha prenatálním vyšetřením. Víte, která vás čekají a kdy přesně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Druhý trimestr

Druhý trimestr

Mezi 24. a 28. týdnem gravidity vás čeká laboratorní test na těhotenskou cukrovku, tzv. orální glukózový toleranční test (OGTT), který sleduje hladinu cukru v daných časových intervalech po vypití roztoku glukózy. 

Dále se sledují hladiny protilátek, mezi 20. a 22. týdnem se provádí screeningové ultrazvukové vyšetřeníkteré sleduje základní rozměry plodu a jejich vztahy, počet a vitalita plodu, vyšetření se zaměřuje i na případné srdeční a vývojové vady. „Hodnotí se také umístění placenty a množství plodové vody,“ říká primář Struppl. 

Invazivní vyšetření plodové vody či choriových klků se doporučuje ženám na základě výsledků kombinovaného screeningu. „Tato prenatální diagnostika zahrnuje CVS neboli odběr choriových klků, který se provádí mezi desátým až třináctým týdnem těhotenství, a takzvanou amniocentézu, tedy odběr plodové vody v šestnáctém týdnu těhotenství. Přesun prenatální diagnostiky do časnějších stadií gravidity má velký význam pro rané odhalení vývojových vad,“ upřesňuje MUDr. Struppl. 

Info: Odběr plodové vody (amniocentéza) probíhá tak, že vám lékař potře břicho dezinfekčním roztokem a místo vpichu může být znecitlivěno místním anestetikem. Pomocí ultrazvuku se neustále zjišťuje poloha plodu a placenty. 
Pak se přes břišní stěnu zavede do dělohy dlouhá jehla a odsaje se malé množství plodové vody z vaku, který obklopuje plod. Riziko, že během této procedury dojde k poranění plodu, je minimalizováno současným naváděním ultrazvuku.

Toto vyšetření se doporučuje všem ženám nad 35 let, asi 80–90 % všech odběrů plodové vody je provedeno pouze na základě vyššího věku matky, především kvůli detekci Downova syndromu. 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Od těhotenství k porodu, Druhý trimestr, První trimestr, Třetí trimestr, Placenta, Těhotenský kalendář, Plodová voda, Stehenní kost, Mikrobiolog, Zástupce primáře, Trimestr, Kapavka, Jehla, OGTT, Dezinfekční roztok, Ošetřující gynekolog, Gynekolog, Krevní obraz, Prenatální diagnostika, Plod, Šíjové projasnění, Těhotná žena, Německo, Zdraví na Heureka.cz