Maminka.czTěhotenství

Jaké bude moje dítě? Odhadněte, jak bude vaše miminko vypadat a jaké geny zdědí

Jana Potužníková 30.  5.  2017
Hlavně, aby bylo zdravé, říkáme. Ale od počátku těhotenství nás stejně někde v koutku duše zajímá, jak bude očekávané miminko vypadat, čí vlastnosti zdědí, na co bude mít nadání, s jakou povahou se narodí… Opravdu se to dá odhadnout předem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Geny, DNA a jiné názvosloví

Vezmeme to od začátku, od genů. To jsou v podstatě chemické sloučeniny, jejichž základem je deoxyribonukleová kyselina neboli známá DNA. Geny jsou poskládané z tzv. nukleotidů a způsob jejich uspořádání, pořadí, je tzv. genetickým kódem.

A aby toho nebylo málo, geny se vezou na tzv. chromozomech, jež jsou řídícím a informačním centrem buňky. Chromozomů pak máme celkem 46 v každé buňce. Jsou vždycky v páru – a jeden z nich je od táty a jeden od mámy.  Opravdu to tedy jede fifty fifty. Jsou takzvaně homologické, jsou si podobné. Nikoliv stejné, ale podobné.

Geny? Opuštěné děti víc ohrožuje absence milující bytosti, ústavy nejsou řešením

Navíc pak máme ještě jeden pár pohlavních chromozomů: my holky máme XX, u kluků je vzorec pohlavních chromozomů XY. A změna tohoto jediného, pouze dobrým mikroskopem viditelného chromozomu, určuje tak velkou věc, jako je pohlaví očekávaného dítěte! Co teprve pak dokáže za kouzla těch ostatních 46 chromozomů?!

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, opuštěné děti, albinismus, Povaha, Jak, Tvrdohlavost, Velké oči, Výpočet, Gen, Chromozom, Lekce, Hnědá barva, Děti, Vaš, Kateřina Cajthamlová, Netřeba, Velký rozhovor, Genetický kód, Očekávané dítě, Tátova holka, Mimi, Tátová, Autoritativní výchova, Adrenalin