Maminka.czPorodnice

Jaké je to rodit v menší porodnici? V Rakovníku nedělají zbytečně nástřih

kog 25.  6.  2020
Jaké to je rodit v menší porodnici v Česku? Vycházejí tam ženám více vstříc? Podívejte se na video Mall.tv a pořad Dělníci života a dozvíte se, jak vypadá takový běžný den v porodnici v Rakovníku. Dozvíte se, i jak probíhá ambulantní porod a proč ho některé ženy volí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porodnice v Rakovníku se ještě nedávno potýkala s velkými problémy, počet porodů klesl na 317 za rok, což už je kritická hranice. Primář MUDr. Radek Poláček se před pěti lety rozhodl pro radikální řešení a zájem o porodnici i její úroveň dokázal pozvednout. Jak? Vstřícným a proklientským přístupem k rodičkám i otcům, moderními metodami.

A důležitý je i ten lidský přístup: "Snažíme se usmívat a vycházet ženám vstříc. Stejně musíme bojovat, což v Praze nemusí," říká. Ale povedlo se: Změny přinesly neuvěřitelný úspěch – v roce 2018 se tu narodilo 825 dětí.


V následujícím videu se můžete podívat, jak vypadá péče porodní asistentky v malé nemocnici. Karolína Flídrová má zkušenosti i z velké porodnice z Plzně, ale už by neměnila: "Není tady takový provoz jako ve velkých porodnicích, takže na ženy máme víc času," přiznává. I když i tady mají někdy fofr, jak můžete vidět ve videu. 

Středočeský kraj: Tempo porodnice v Rakovníku je příjemné, říká dula
Témata: Video, Porod, Porodnice, Rak, Průvodce porodnicemi, Česká republika, Tempo, Fofr, Středočeský, Žena, Rakovník, Plzeň, Pór, Dělník života, Běžný den, Praha