Maminka.czČasopis Moje psychologie

Jaké je vaše EQ?

11.  4.  2015
Oblíbenost, úspěšnost, schopnost dosáhnout svých cílů. Na tom všem se podepisuje emoční inteligence, tedy schopnost vnímat jako radar vztahy a emoce kolem sebe a přirozeně jim přizpůsobovat své chování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Test
3. Vyhodnocení

Většina odpovědí A

Jste samostatná, intelektuálně zdatná žena. Chcete a dokážete budit dojem, vyznáte se ve vztazích ve společnosti a umíte je správně vyhodnotit. Na druhou stranu nejste ta vřelá „kamarádka“, která by byla obklopená přáteli. A ani o to nestojíte. Přestože se v profesi umíte velmi dobře prosadit, v partnerských vztazích můžete mít problémy.

Umíte se pohybovat ve společnosti, jste mistr small talks, ale je to povrchní a působí to jako z příručky „jak zapůsobit ve společnosti“, nejde to z vás, z podstaty. Přesto můžete být velmi úspěšná, vaše schopnosti vás automaticky posouvají na vůdčí místa. Jste atraktivní pro opačné pohlaví, čehož jste si vědoma a dokážete toho využít.

Takže: emoční inteligence vám bezesporu nechybí, ale je to pro vás především nástroj, jak obstát ve společnosti a ne jak si život radostně užívat.

Většina odpovědí B

Máte skvělé sociální cítění a dá se o vás říct, že jste po všech stránkách spokojený člověk. Umíte se radovat z maličkostí, minulost vás netíží a budoucnost nestresuje. Jste spontánní, otevřená, umíte ve společnosti výborně zapůsobit, aniž byste na tom musela nějak složitě pracovat. Máte dar humoru, umíte překonávat překážky všedního života pozitivním přístupem, máloco vás skolí. A když se ocitnete na dně, je tu záchranná síť rodinných a přátelských vztahů.

Nemusíte se bát samoty, jste oblíbená a vyhledávaná pro svou milou a přátelskou povahu. Dokážete být královnou večírků, která nehledí na peníze. V práci dokážete vyjít s každým, na každém pracovišti si najdete skutečné přátele.

Emoční inteligence je vaše velká devíza, obstojíte v každé společnosti, máte potenciál dosáhnout svých cílů a prožít spokojený život.

Většina odpovědí C

Jste spíše nejistá, bojíte se vyjádřit svůj názor, raději spoléháte na pomoc zvenčí. S ostatními se stále srovnáváte a připadáte si nedostatečně, nerada se projevujete. Přitom jste velmi citlivý člověk, který má dobře vyvinutou empatii, dobře vnímáte vztahy ve společnosti. Přesto vám cosi brání je spontánně navazovat.

I když jste založením introvert, emoční inteligenci máte vysokou a mohla byste ji lépe uplatňovat. Nebuďte tedy tak konvenční, nekontrolujte se tolik a pokuste se překonávat ostych. Věřte, že můžete dosáhnout vysokých cílů. Asi z vás nikdy nebude člověk, který vypráví na večírku vtipy a užívá si pozornost ostatních, to ovšem neznamená, že nemůžete být spokojená v menším kruhu přátel.

Vaše citlivost je dar, proto ho využívejte konstruktivně. Pomáhejte těm, kteří to potřebují, a když je vám smutno, nebojte se říct si o pomoc.

Většina odpovědí D

Emoční inteligence bohužel není vaše nejsilnější parketa. Je vám v podstatě jedno, jak působíte na své okolí, máte kolem sebe partu prověřených kamarádů – a to vám ke spokojenosti stačí. Vztahy na pracovišti vás vůbec nezajímají, ale ani v rodině se zrovna nepřetrhnete, nejste člověk, který by si pamatoval důležitá výročí a narozeniny, měl chuť své blízké potěšit, něčím překvapit.

Když už jsme u toho výčtu negativních vlastností, přiznejte si, že vám chybí ambice, často spoléháte na druhé a jste poněkud líná. Snažte se své sociální dovednosti zdokonalit, zajímejte se víc o lidi ve svém okolí, pěstujte přátelství. Investovat do vztahů je to nejlepší, co může člověk v životě udělat. Ano, i s televizí a internetem se dají trávit dlouhé večery, otázka je, jestli je to ta nejlákavější představa.

Zamyslete se nad tím, vylezte z ulity a rozhlédněte se kolem sebe.  

Témata: Testy a kvízy, Časopis Moje psychologie, Harvard, Celý pobyt, Přijímací pohovor, První schůzka, Opačné pohlaví, Samota, Pohodlné oblečení, Citlivý člověk, Komunikační nástroj, Parketa, Emoční inteligence, Pracovní pohovor, Konfrontace, Jak, Cestovní kancelář, Jake, Pozitivní přístup, Vaš, Sociální dovednost, Pocit křivdy, Sdílení informací, Příjímací pohovor, Friends