Maminka.czZdraví

Jaké jsou příznaky diabetu u dětí? Žízeň, hubenost i pomočování

Martina Machová 25.  6.  2018
Diabetes je zrádný – není totiž vidět, nebolí, ale přesto může i zabít!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když nám lékaři v Praze definitivně sdělili Jáchymovu diagnózu, částečně se mi ulevilo! Vzhledem k nedávnému úmrtí v rodině jsem se totiž obávala horších nemocí. Jsme z malé vesnice a ve výběru pediatra nemáme příliš velké možnosti – a tak jsem s Jáchymem chodila k nejbližšímu lékaři, který ale neměl příliš dobrou pověst. Což se potvrdilo i na jeho přístupu k Jájovým problémům – ty naprosto bagatelizoval! Jáchymek se ve svých 3 letech začal znovu pomočovat, nejprve v noci a pak i přes den. S pomočováním se pojila neobvyklá žízeň. Po čase začal syn také hubnout, byl bledý a neustále unavený, často pospával a pobolívalo ho bříško. Takového jsme Jáju neznali! Někdy v té době jsem začala mít velké obavy o jeho zdraví a po nepříjemném výstupu u našeho lékaře, který mi naznačil, že jsem přehnaně úzkostlivá a hysterická matka, jsem požádala o pomoc sestřenici z Prahy. Ta léta pracovala v jedné pražské poliklinice. Jáchym šel z ruky do ruky, z ordinace do ordinace a během jednoho dne bylo jasno. Synovi byl diagnostikován diabetes I. stupně! Obdrželi jsme nejen diagnózu, ale měli jsme za sebou i doplňková vyšetření a konzultaci u diabetologa. Nyní po třech letech musím říct, že náš život s diabetem není vždy jednoduchý, i když možná spíše pro mne. Syn se se svou nemocí s odzbrojující samozřejmostí sžil a v září dokonce nastupuje do školy, ač se narodil v červenci!“ vypráví paní Lenka, maminka šestiletého budoucího prvňáčka.

Diagnóza cukrovka: Přišla plíživě; Petřík se začal znovu počůrávat…

Děti mívají „jedničku“

U dětí a mladistvých se objevuje především diabetes mellitus (cukrovka) 1. typu, kdy dochází k nedostatečné funkci slinivky břišní a fatálnímu poškození jejích buněk, které produkují životně důležitý hormon inzulín. Inzulín je v takovém případě nutné dodávat organismu uměle (injekce, pera, pumpy), a to několikrát denně!

Naproti tomu 2. typem nemoci, který je dáván do souvislosti s obezitou a špatnou životosprávou, trpí zejména dospělí ve středním a seniorském věku. Nicméně v posledních letech se bohužel začínají objevovat i případy „lehčí“ cukrovky mezi mladistvými s velmi nezdravou životosprávou. „Cukrovkáři dvojkaři“ si však v mnoha případech vystačí pouze s dietou, zdravější životosprávou a pilulkami. Počet nemocných 2. typem diabetu mnohonásobně převyšuje nemocné trpící cukrovkou 1. typu.

Jak se u dětí projevuje cukrovka?

6 nejčastějších příznaků diabetu I. typu u dětí

  • Velmi časté je močení a především „návrat“ pomočování u dětí, které již odložily pleny. (K propuknutí problému často dochází po předchozí nemoci; např. angíně, chřipce apod.)

  • S časným močením souvisí i neustálá žízeň (někdy se objevuje i hlad).

  • Dítě bývá neobvykle spavé, unavené, bez energie a nálady.

  • Časem se objeví i pokles hmotnosti.

  • Malého neléčeného diabetika občas pobolívá bříško a v pozdějších fázích se může přidat i zvracení.

  • V pokročilejší fázi neléčeného onemocnění lze zaznamenat také problémy se zrakem (dvojité či rozostřené vidění).

V snídaňových cereáliích je až na výjimky příliš mnoho cukru

Co dělat v případě podezření na diabetes?

Vzhledem k závažnosti onemocnění se pochopitelně musíte obrátit na pediatra! Ten by měl provést základní vyšetření moči (na lačno), odeslat vás s dítětem na odběry krve a v některých případech i na další doplňková vyšetření. Díky včasnému určení diagnózy a dobré lékařské péči vedou malí diabetici takřka normální život; chodí do školky, do školy, na kroužky, a dokonce i sportují. Jejich rodičům pomáhají nejen lékaři, ale i sdružení diabetiků, které mají v ČR dlouholetou tradici. Jedním z nich je kupříkladu Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí, www.diadeti.cz.

Děti narozené císařským řezem jsou více ohroženy autismem i cukrovkou, říká lékař
Dieta, hodnoty glykémie, velikost miminka... Přečtěte si vše o těhotenské cukrovce
Mají děti s cukrovkou velkou hlavu?
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Mají děti s cukrovkou velkou hlavu?

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Školák, Batole, Praktické rady, pomoc, Nezdravá životospráva, Příznaky, Diabetik, Diabetes, Praha, Pokročilá fáze, Jak, Důležitý hormon, Zdravá životospráva, Pomočování, Jake, Cukrovka, Špatná životospráva, Normální život, I stupeň, Dvojité vidění, Základní vyšetření, Lenka, Nejčastější příznak, Zdraví na Heureka.cz