Maminka.czPeníze

Jaké kroky je třeba podniknout, když vám dluží alimenty?

Domoci se svého práva a financí pro rodinu se pro samoživitele může zdát jako nadlidský úkol, nehledě k tomu, že situaci často komplikují psychické bloky. Co všechno a kdy musíte podniknout, radí odborníci z bezplatného asistenčního programu pro pomoc při řešení problémů s dlužným výživným, VašeVýživné.cz.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S otcem svých dětí nežijete, děti máte svěřené do péče. Jste domluveni na pravidelné platbě výživného, ale peníze vám nejdřív přestaly chodit v plné výši a teď vám nechodí vůbec. Najednou vám přestal zvedat telefony a vy s hrůzou sledujete, jak se finanční rezerva na vašem osobním účtu tenčí. Sice vám pár korun půjčí rodiče, ale vy dobře víte, že sami toho moc nemají.

Projděte si s námi 5 důležitých bodů, abyste se dozvěděla, jak v takovém případě postupovat a co vůbec očekávat.

Krok 1 – je otec zapsán v rodném listě?

Možná to někomu bude připadat jako samozřejmost, ale v případě dětí z volného svazku občas dochází i k opomenutí této skutečnosti. K tomu, aby soud mohl stanovit povinnost platit alimenty, je třeba mít zapsaného otce v rodném listě dítěte.

Pokud tomu tak není, čeká vás bohužel poměrně dlouhá cesta k určení otcovství. To je v případě, kdy se k dítěti „nikdo nehlásí“, bohužel poměrně složitý proces, který by vydal na samostatné téma. Jakmile máte otce v rodném listě zapsaného, je možné postupovat dál.

Jste samoživitelka? Tyto novinky vám v roce 2018 mohou finančně ulevit

Krok 2 – vyměření výše alimentů

Je třeba vyměřit výši výživného. Pokud jste byli s otcem dětí manželé a nyní se rozvádíte, provede to ve svém rozhodnutí soud automaticky. Jiná situace nastává, pokud se dítě narodilo ve volném svazku. V takovém případě je třeba obrátit se s žádostí o vyměření výživného na soud s místní působností dle vašeho trvalého bydliště. Tím bude přesně určena finanční povinnost partnera vůči dítěti.

Soud rozhoduje o výši výživného na základě životních podmínek obou rodičů. Existuje tabulka, která určuje orientační výživné podle procenta z čistých příjmů. Je však třeba říci, že se jedná pouze o nezávaznou metodickou pomůcku.

Pokud dlužník odmítá sdělit svůj příjem, soud určí výživné z předpokládaného příjmu dlužníka ve výši 25násobku životního minima.

Orientační výpočet je možné zjistit třeba zde: https://www.vasevyzivne.cz/kalkulacka-vyzivneho/

VĚK DÍTĚTE

VÝŽIVNÉ Z ČISTÉ MZDY

0–5 let

9–13 procent

6–9 let

11–15 procent

10–14 let

14–18 procent

15–17 let

17–21 procent

18 a více let

20–24 procent

Na výši alimentů je možné dohodnout se také mimosoudně. Ne vždy to je lepší cesta než nechat rozhodovat soud – v případě problémů si můžete spíše přitížit. Na druhou stranu v případě oboustranné důvěry a například s využitím rodinných mediátorů máte větší šanci nastavit si podmínky podle vlastních potřeb.

Krok 3 – jak je to s pravidelným placením?

Pokud jste se mimosoudně nedohodli jinak, platí se alimenty vždy v měsíčním předstihu. Pro závislé děti do 18 let věku se platí do rukou rodiče, který se o děti či dítě stará. Jakmile je dítě starší osmnácti let, dostává peníze napřímo.

Alimenty musí být zaslány ve výši, kterou určil soud. A opět platí, že pokud se rodiče nedohodli jinak, nemohou od nich být odečítány dodatečné náklady, které povinný dětem platí v rámci návštěv u něj nebo ze své vůle.

A pokud vás zajímá, do kdy má dítě na alimenty nárok, je to jednoduché – dokud se neosamostatní a nebude pracovat. Hranici zákon neurčuje a je třeba se řídit selským rozumem.

Dokud dítě pilně studuje (řečí zákona „se připravuje na budoucí povolání“) a nemá kvůli tomu čas na zaměstnání na plný úvazek, mají jeho rodiče vyživovací povinnost. Nicméně se není třeba bát – všechny věčné studenty již v minulosti varoval svým rozhodnutím soud – studium totiž musí být řádné a úspěšné.

8 mýtů o výživném, kterým rodiče bohužel věří. Poradíme vám, na co máte nárok

Krok 4 – co když partner dohodnuté výživné neplatí?

Bohužel i to se může stát. Pokud není výživné placeno na základě dobrovolné dohody, je třeba obrátit se na soud. České právo zatím neumí uznat předchozí mimosoudní dohodu jako platný podklad pro budoucí vymáhání. Pokud již soud potvrdil výši výživného, je možné postoupit dál.

Jedná-li se o první výpadek partnera, který navíc komunikuje a k závazku se hlásí, je situace jednodušší. V takovém případě je možné domluvit se na splátkovém plánu. V případě, kdy partner například ztratil práci a nemůže hradit smluvenou výši výživného, může soud výši splátky upravit takzvanou valorizací.

Pokud však dochází k omezení plateb z důvodů, které nemůžete respektovat nebo k nim dochází déle než 4 měsíce, je třeba začít jednat hned. Přestože to zákon nenakazuje, je vhodné kontaktovat místní oddělení policie, a to především ve chvíli, kdy dluh způsobuje problémy v zajištění vašeho dítěte nebo hrozí, že by vás dlužník vystavoval psychickému tlaku či dokonce týrání.

Na druhou stranu policie nemá mandát dlužné prostředky od dlužníka získat. V takovém případě je vhodné dát návrh k vymožení dlužného výživného soudním exekutorem, který může na jeho základě provést exekuci mzdy nebo donutit dlužníka přehodnotit svůj přístup například zabavením řidičského průkazu. Tato cesta se na základě dlouhodobých zkušeností tisíců samoživitelů ukazuje jako nejefektivnější a nejrychlejší.

Kalkulačka: Spočítejte si výši alimentů

Krok 5 – asistent, který zdarma zajistí vše za vás

Kdo si prošel problémy s neplacením alimentů, ví, že získat zastání je neuvěřitelně složité. V Česku neexistuje státní úřad, do jehož kompetence by tento problém spadal. Můžete se tedy snadno dostat do byrokratického kolečka, kde si vás budou přehazovat policie, úřad práce a místní OSPOD. A žádný z nich vlastně nedokáže zařídit to, co doopravdy potřebujete – tedy finance pro vaši rodinu.

Naštěstí se neúplným rodinám v posledních letech začíná blýskat na lepší časy. Zejména díky rozvoji takzvaných asistenčních programů. Jak z názvu vyplývá, přiřadí vám asistenta, který vám pomůže se v problematice zorientovat a zajistí vše potřebné včetně předání případu advokátovi či exekutorovi. Všechny popsané služby asistenta jsou zdarma.

Největší český asistenční program, VašeVýživné.cz, stačí zkontaktovat na telefonním čísle 222 534 777 nebo na emailu info@vasevyzivne.cz, asistent vás následně provede celým procesem. Dokáže vám nejen říci, které dokumenty budete potřebovat, ale také zváží nejlepší možný postup podle konkrétní situace včetně snahy o řešení dohodou z pozice nezávislé autority. Zároveň zajistí kompletně celý proces komunikace s právníky či exekutory a ohlídá za vás veškeré potřebné termíny.

Na program VašeVýživné.cz se v průběhu dvou let obrátilo už skoro 20 000 rodičů z celé České republiky. A pokud se dostanete do nelehké situace, pomůže také vám.

VIDEO: Jak se domoci dlužného výživného?

Výživné? Příjmy nezatajujte, může se to prodražit
Co dělat, když bývalý partner neplatí alimenty
Zálohové výživné bylo schváleno vládou. Co to pro nás znamená?
Témata: Praktické rady, Peníze, Finance, Alimenty, Selský rozum, Telefonní číslo, Plný úvazek, Psychický tlak, Exekuce, Životní podmínka, Výpadek, Neúplná rodina, Povinná dítě, Vaševýživné cz, Soudní exekutor, Budoucí povolání, Děti, Čistý příjem, Osobní účet, Dlužné výživné, Vyživovací povinnost, Výživné, Rodný list, Možný postup, Jak