Maminka.czVýživa a stravování

Jaké ovoce je vhodné při hubnutí? Jakékoli, ale zapomeňte na sušené

Simona Procházková 17.  6.  2017
Na dotaz odpovídá Mgr. Lada Nosková, nutriční terapeutka a zakladatelka společnosti DietPlan, která se specializuje na individuální výživové poradenství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ivana F.: Když se snažím zhubnout, které druhy ovoce jsou pro mě vhodné a kterým bych se měla raději vyhýbat nebo je omezit? Ovoce totiž miluju a jím ho každý den, nejčastěji hrozny a mango, zbožňuju také sušené plody (meruňky, papáju), ty ale pro mě asi při hubnutí nejsou vhodné, že?


Mgr. Lada Nosková: Ovoce je jednoznačně základem zdravé výživy. Obsahuje mnoho vitaminů, vlákniny a přírodních cukrů. I když je zdravé, nemělo by se to s ním přehánět. Právě větší zdroj cukrů muže být v hubnutí na překážku. Jezte ho tedy jen jednou za den, nejlépe dopoledne, a omezte se na množství 200 až 300 gramů (dva až tři kusy).

Neexistuje žádné, kterému byste se musela vyhýbat. Banány a hrozny sice obsahují více cukru než bobulovité ovoce nebo citrusy, ale když dodržíte množství, nevidím v tom žádný problém.

Sušené ovoce ale naopak problémem je. Můžete ho sníst jen opravdu malé množství (20 až 30 gramů), jde totiž o koncentrovaný cukr.

Během výroby bylo vysušeno, ztratilo objem i hmotnost a jediné, co v něm zůstalo, jsou cukr a vláknina. Navíc, ze sušených meruněk se nezasytíte, takže čerstvé plody jsou mnohem lepší.

Video: Pozor, většina sýrů je pro děti moc slaná

Naučte se maminky, zdravé dětské svačinky
Je avokádo vhodné pro děti? Nejlepší rady, doporučení a recepty
Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Hubnutí, Velký zdroj, Zakladatelka, Obrázek, Jak, Bobulovité ovoce, Avokádo, Cukr, Terapeutka, Sušená meruňka, Malé množství, DietPlan, Sušené ovoce, Výživové poradenství, OVO, Mango, Lada Nosková, Nutriční terapeutka, Jake, Ovoce, Čerstvý plod, Apple, Vláknina