Maminka.czTěhotenství

Jako staří kamarádi...

Klára Kotábová 19.  4.  2011
Podle průzkumu takto během prvního půlroku života miminka usínají více než dvě třetiny manželských párů. Jak jste na tom vy? Skáčete do postele rozvášněnou šipku, nebo jste rádi, že se zmůžete na pusu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vlastně jste na tom dobře jak v tom prvním, tak i ve druhém případě. Nevybočujete totiž z nelítostného statistického průměru. Jak prohlásil jeden pětatřicetiletý otec pětileté a čerstvě narozené holčičky: „Vím, že sex jsme dělali v posledních letech alespoň dvakrát s uspokojivě pohledným výsledkem. Jen by bylo fajn, užít si ho více a častěji. Jenže to by ty naše výsledky nesměly být tak hlučné, nespavé a vůbec – nevyčerpatelné.“

Nejspíš jste na tom se svým mužem stejně. Jak si máte užívat city vášnivé, když vámi zároveň prostupují i ty mateřské, které jdou ruku v ruce s vyčerpáním a únavou? Máme pro vás několik tipů, jež vám pomohou přenést se přes období po narození potomka.

Pravidlo č. 1: Nenechte se zmást vyprávěním kamarádů

„S kluky ze školy se setkáváme pravidelně jednou za dva měsíce – a jak jinak, bavíme se i o sexu. Ti rozvedení si užívají, jeden dokonce vyprávěl, jak stihl ranní rychlovku s milenkou, odpolední akci se sekretářkou a večer si při odevzdávání syna užil s exmanželkou. Nestačil jsem zírat,“ říká Marek (33). „Já měl sex s jinou osobou naposledy před třemi měsíci, protože poslední týdny těhotenství jsme ho měli zakázaný, aby nedošlo k předčasnému porodu. Teď se moje žena jen tak tak vyhrabala ze šíleného šestinedělí a já zkrátka nemám tu sílu začít vyžadovat manželské povinnosti ode dne, kdy jí toto období oficiálně skončilo. To mi připadá zvláštní a nečestné,“ dodává.

Je pravda, že podobné situace se mohou stát. Sex před porodem už není možný, šestinedělí ženu semele tak, že kromě poporodních ran potřebuje zahojit i rozbolavělou duši plnou pochyb, zvyknout si na to, že spánek už nikdy nebude jako před dítětem a sex je v daný okamžik opravdu to poslední, na co myslí. Zbabělec se možná snaží najít úlevu jinde, charakterově silný muž vytrvá ženě po boku bez nejapných narážek na to, že si doma nic neužije, a v případě potřeby se pomiluje s osobou, která mu rozumí nejvíc – sám se sebou. Ve sprše například.

Čtěte také: Po čem ženy opravdu touží!

Pravidlo č. 2: Co vás baví

„Moje žena se mi nedávno přiznala, že poslední půlrok od doby, kdy se Vojtíšek narodil, se mnou spí jenom proto, že si v nějakém ženském časopise přečetla, že by měla manželovi dopřát pravidelný sex, aby si nehledal vybití jinde,“ stěžuje si Michal (36) a pokračuje: „Ona ale netuší, že já poznám, jak ji milování se mnou nebaví, že při něm usíná, nebo myslí na to, jak druhý den musí s malým na očkování. A něco takového mi vadí. Připadám si pak jako stroječek provádějící směšné kopulační pohyby bez náležité odezvy.“ Jestliže chcete dát svému partnerovi najevo lásku i během nelehkého počátku rodičovského života, nepodlehněte nátlaku, že vás sex musí bavit vždy a všude. Není tomu tak. Promluvte si o tom, jak to mezi vámi je a upřímně – unavené mamince mnohdy přijde večer vhod spíš masáž zad, šimrání na nohou, nebo rozčesávání vlasů a připravený čaj, než snaha dohnat kamarády, abyste se příště mohl na srazu pochlubit, jak vám to v posteli báječně klape. Nesnažte se o něco podobného a vždy dělejte jen to, co baví vás oba a na čem se shodnete.

Pravidlo č. 3: Předehra je mnohdy důležitější než finiš

„S manželkou asi nejsme dospělí, spíš než jít na věc, nás baví mazlení. To vydržíme klidně hodinu. Jen je potřeba si říci, že se nesnažíme o upocený sex, nepřijímaný či nechtěný jednou stranou, ale že se prostě mazlíme a necháváme osudu, jestli z toho bude něco víc,“ vysvětluje Karel (39).

„Nejsme nadržené sexuální mašiny, necítíme potřebu si něco dokazovat a ženy by měly přestat věřit tomu, že pokud chlap nemá sex třikrát týdně, začne blbnout.
Milování je perfektní nadstandard, kterým si s tím druhým potvrzujete vzájemnou blízkost. Není to něco, bez čeho se nedá žít. To fakt ne,“ usmívá se sympatický muž, který má doma dvouletého Karlíka a šestiletou Terezku. „Navíc chápu, že když se ženy starají o malé děti, nemají asi moc energie na to hrát si na sexuální bohyně. Já je hlídal jen párkrát, ale kdyby po mně někdo chtěl extra sexuální výkon, asi bych ho po celodenním maratonu taky nedal.“

Pravidlo č. 4: Opravdu bez sexu nedokážete žít?

„Nenechte si vymýt mozek romantickými filmy, bez sexu se dá žít. Kluci bez něj žijí v době, kdy nemají stálou partnerku, nebo svým vrstevnicím připadají jako mimoni, a stejně tak se bez něj obejdou, když to prostě nejde. Muži nejsou zvířátka naprogramovaná na sex, pivo a fotbal, jak se z nás některé ženské časopisy snaží udělat. Navíc, oddělovat sex od lásky? Já to mám tak, že svou ženu miluju, sex s ní je perfektní, ale že bych ho musel mít třikrát týdně, protože tak odpověděla většina Čechů v nějakém průzkumu? To bych si taky mohl vymyslet, že to děláme čtyřikrát denně jen proto, že přece ani anonymně nemohu prozradit pravdu,“ směje se Petr (35) a v náruči chová svého syna Pavla.

Pravidlo č. 5: Tantra, nebo raději rychlovka?

„Někde jsem četl, že Sting má se svojí ženou i několikahodinový sex. Já mu tehdy záviděl... Po letech jsem ale zjistil, že se do toho počítá několik hodin předehry včetně jídla, pak následuje mazlení a sex jako takový je stejně dlouhý jako ten průměrný. Když to shrnu a sečtu, se svou ženou se miluju prakticky od rána do večera – to by mi mohl i vytrvalec Sting závidět. A stačí k tomu málo,“ svěřuje se se svou taktikou Radek (36), otec dvojčat.

„Ráno dělám snídani já, vím, že Míša pětkrát vstávala k dětem. To už je vlastně první stupeň rozkoše, pak během dne z práce napíšu pár milostných esemesek a večer si dáme společně večeři. I kdyby to byl jen rohlík se šunkou, nejíme na stojáka u kuchyňské linky, ale v klidu a bez puštěné televize. Snažím se vnímat, co děti, a Míša se zase tváří, že ji děsně baví průběh mých mítinků. Večer se u zpráv, když už kluci spí, mazlíme, hladíme a šimráme, jak je nám to oběma příjemné, a čas od času skončíme v posteli, nebo na kuchyňské lince... A to je teprve vyvrcholení. Mimochodem, víte, proč je skvělé mít děti? Protože nezpáprdovatíte a najednou zjistíte, kde všude se dá milování provozovat.“

Pravidlo č. 6: Okénko v diáři

„Nestydím se za to, že máme s manželkou pravidelně jednou za čtrnáct dní děti u babičky a užíváme si klidný večer. Dokonce se na to i těšíme,“ vysvětluje svůj model Ondřej (42). „Děti nám naše hrátky už párkrát překazily, a aby se trapné chvíle neopakovaly, domluvili jsme si tento přístup. Oba se na naše volné dny moc těšíme, moje žena před nimi skočí na kosmetiku, ke kadeřnici a jednou jsme společně byli na masáži. Doma se pak nemusíme bát, že v nejlepším koukne do místnosti hlava a zeptá se: ,Tatínku, co to děláš mamince?‘ Na to bych odpověď tedy neměl,“ říká. Vyzkoušejte Ondřejův tip a dejte přednost kvalitě před kvantitou. Uvidíte, jak vás milování bude bavit, když se „načas“ zbavíte stresu.

Pravidlo č. 7: Nevěra není žádné řešení

„Fakt ne,“ souhlasí Marek (41), tatínek tří synů. „Když jsem po porodu druhého syna sexuálně strádal, zaplatil jsem si společnici. A upřímně? Stálo mě to patnáct stovek a na sex vlastně ani nedošlo, protože jsem si celou dobu v hlavě přemílal, co své ženě vlastně provádím. Nakonec jsem nedělal nic, a přitom mám už šest let výčitky svědomí, jako bych jí doopravdy zahnul.

Myslím, že na tohle řešení musí být chlap speciální nátura, a to já nejsem. Počítejte s tím, že to nejjednodušší nemusí být vždy to nejlepší. Když už nebudete chtít platit za sex, může se vám stát, že vaše milenka bude chtít rozbít vaši rodinu a ve finále vás to bude stát víc než těch patnáct stovek.

Málokterá žena se totiž smíří se statutem ‚té druhé‘, tak pozor na to. Aby se nakonec vaše zálety neobrátily proti vám,“ dodává. Rodičovství je složité a mateřství obzvlášť. Matky malých dětí jsou občas tak unavené, že zapomenou dát svému muži před usnutím pusu na dobrou noc. Neberte to tak, že už vás nemají rády, nežárlete na své potomky a polibte ji první. I z té pusy se totiž při troše snahy může stát něco víc.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Jen pro tatínka, Mimoni, Kamarád, Jak, Tantra, Romantický film, Sting, Stáří, Star, Mimoň

Video