Maminka.czBatole

Jak vybrat matraci pro miminko? Raději tvrdší, je pro děti zdravější

Vaše dítě ročně prospí až čtyři tisíce hodin, což je více než 40 % života stráveného v posteli. Během spánku jeho tělo roste a čerpá nové síly, shromažďuje energii na další den a vlastně celý svůj budoucí život. Proto je důležité věnovat výběru správné matrace náležitou pozornost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Požadavky na výběr matrace se od požadavků dospělých v některých aspektech liší, rozdílné jsou i v průběhu růstu dítěte. Věděli jste například, že děti do 12 let by neměly spát na paměťové pěně, aby jim nezpůsobila růstové deformace? Nebo že obyčejné matrace představují dokonalé útočiště pro mikroskopická stvoření, která mohou zvýšit riziko vzniku alergie na prachové roztoče?

První matrace pro miminko

Matrací do postýlky je na trhu nepřeberné množství. V první řadě dbejte na to, aby matrace vyplňovala celý prostor postýlky, dítě by si mohlo zaklínit ruku či nohu do volného prostoru okolo matrace.

„V požadavcích na optimální oporu dětského tělíčka bychom měli zohlednit také fakt, že dítě velmi rychle roste, a to hlavně během spánku. V matraci kojence se proto v této fázi zásadně nedoporučuje paměťová (viskoelastická) pěna. Tím, že vytvoří „formu“ otisku těla a tělo se do pěny „ponoří“, se dostává do rozporu s požadavky na rychlý růst a rozvoj dětského těla a mohla by způsobit růstové deformace,“ vysvětluje František Hlaváč ze společnosti Magniflex. To je také důvod, proč by s vámi dítě nemělo spát v posteli.

Lékař Petr Karger také v poradně pro Maminka.cz řekl, že matrace v dětské postýlce by měla být hlavně pevná a také by se měla dát prát.

Matrace pro děti odrostlé postýlkám

Zhruba ve třech až čtyřech letech kupte svému dítěti vlastní velkou postel, nejlépe rovnou mezinárodně standardizovaný rozměr 90x200 centimetrů či větší. „Myslete na to, že matraci v této posteli bude dítě používat dalších 8 až 10 let, do doby, než přestane růst.

Dětem do 12 let stále ještě nekupujte matraci s paměťovou pěnou. Dětem starším 12 let můžete pořídit matraci s maximálně dvoucentimetrovou vrstvou paměťové pěny,“ doplňuje František Hlaváč. Až vaše dítě přestane růst, nechte na něm, jak vysoká vrstva paměťové pěny mu bude vyhovovat.

VIDEO: Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku!

Matraci je lepší si vyzkoušet

Pokud se rozhodnete koupit svému dítěti novou matraci, vybírejte ve specializovaných prodejnách, kde se matrace dají vyzkoušet. Děti můžete vzít s sebou, starší už poznají, která matrace je jim pohodlná, každému totiž vyhovuje něco jiného.

Pečlivě si prostudujte složení jednotlivých matrací a po prodejci požadujte certifikáty, které zaručí vysokou kvalitu výrobku a absenci škodlivých látek. Informujte se o záruce na jádro matrace (kvalitní jádro vydrží až 10 let) a matraci vybírejte pouze u renomovaných výrobců.

Jak vybírat matraci

  • Matrace pro miminka by měla mít pevnější konstrukci.
  • Matrace by měla být tvrdší nebo středně tvrdá, ne příliš měkká. Ta totiž zvyšuje riziko skoliózy.
  • Zaměřte se na tloušťku matrace. Neměla by se v některých místech více prohýbat.
  • Matrace by měla být prodyšná.
  • Informujte se o materiálu, ze kterého je matrace vyrobena.
  • Matrace by měla do postýlky přesně zapadnout. I když se to zdá zřejmé, je třeba upozornit na to, že matrace má mít stejný rozměr jako postýlka.
  • Pokud používáte monitor dechu, informujte se, jestli je matrace pro něj vhodná. Předejdete tak zbytečným starostem, že nefunguje tak, jak má.
  • Praktické je vybrat matraci s potahem, který je snímatelný, a dá se tak snadno vyprat. U větších dětí, které například začínají spát bez plen, můžete zvolit chránič matrace. 

Druhy dětských matrací

Kokosová matrace

Tento typ matrace je vyroben z přírodních materiálů, má dlouhou životnost, je antibakteriální a hypoalergenní. Kokos dobře odvádí vlhkost a zároveň poskytuje provzdušnění, takže se v matraci nedrží vlhkost. Je ideální pro miminka.

Pohanková matrace

Pohanka je ve srovnání s kokosem o něco měkčí, takže se hodí spíše pro větší děti než pro úplná miminka. Stejně jako kokosové matrace jsou i ty z pohanky vzdušné a hypoalergenní.

Molitanová matrace

Pro miminka není molitan moc vhodný, protože je měkký. Když molitan, tak jedině s potahem, který je pratelný a odvede vlhkost, takže se děťátko nepřehřívá.

Latexová matrace

Tyto matrace jsou vyrobeny ze směsi přírodního a umělého latexu a jsou vhodným řešením pro alergiky. Jsou odolné a prodyšné.

Pružinová matrace

Výhodou je dobrá prodyšnost.

Vaše příběhy: Po vlastní zkušenosti, doporučuji chránič matrace

 

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Miminko, Novorozenec, Školák, Batole, Praktické rady, Kojenec, Spánek, Mikroskop, Matrace, Zdravé spaní, Maminka, Jak, Magniflex, Postýlka, Postel, Zdravý spánek, Životnost, Máť, Žák, Kvalitní matrace, Potah