Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jaký druh inteligence má vaše dítě? Logickou, sociální, nebo pohybovou?

Martina Machová 29.  7.  2019
V 80. letech minulého století zformuloval významný harvardský profesor Howard Gardner teorii mnohonásobné inteligence, dle profesora je typů inteligencí až osm!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někdo má jedničky ve škole, jiný ve vztazích, další ve sportu či v hudební škole. Které jedničky jsou ty pravé a důležitější? Pro každého asi jiné, záleží na životních prioritách a směrování. A k jakým „jedničkám“ inklinuje vaše dítě – jaký typ inteligence u něj dominuje? Významný vývojový psycholog a profesor na Harvardské universitě Howard Earl Gardner rozlišuje osm základních typů inteligence, o nichž tvrdí, že jimi disponuje úplně každý člověk. Obvyklé však je, že se určitý z těchto druhů inteligence začne u konkrétního jednice postupně profilovat jako dominantní. Vliv mívá nejen dědičnost, ale i prostředí, v němž dítě vyrůstá, a situace, jimiž prochází.

Chytrý po tátovi? Omyl. Inteligenci děti dědí od matek, tvrdí vědci

Osm typů inteligence dle Howarda Gardnera

  • Jazykově-verbální inteligence je charakteristická pro jedince, kteří perfektně chápou a užívají jazyk či jazyky. Ty se pochopitelně i snáze a přirozeněji učí. Navíc obvykle umí dobře vládnout i písemným projevem. Tento typ inteligence bývá nezbytný kupříkladu pro dobrého politika nebo třeba spisovatele.
  • Logicko-matematická inteligence bude samozřejmě dominovat u osob, kterým jdou matematika a příbuzné obory, jde o jedince uchopující okolní svět logicky, analyticky a věcně. Ale pozor, ani tací nemusí mít ve škole z matematiky vždy za jedna!
  • Prostorová inteligence je nepostradatelná pro výborného architekta, ale třeba také pro taxikáře či designéra. Tento typ inteligence umožňuje snadno uspořádávat okolní prostor a dobře se v něm orientovat. Prostorovou inteligencí obdaření jedinci mají výraznější schopnost rozlišování a vnímaní tvarů, barev, vzdáleností, velikosti předmětů i objektů.
  • Pohybová (motorická) inteligence je zcela jistě nezbytná pro dobrého sportovce či tanečníka. Vyznačuje se jí ale kupodivu i výborný řemeslník či chirurg. Jedinec s vysokou motorickou inteligencí je nadán skvělou koordinací pohybů a třeba i dobrým smyslem pro rovnováhu.
  • Hudební inteligence bývá nepochybně vlastní všem hudebníkům, zpěvákům a skladatelům. Osoby s vyšší hudební inteligencí mívají potřebu se obklopovat hudbou, která bývá nedílnou součástí jejich života; ať už se hudbě nějak aktivně věnují či ne.
Desatero rodičů báječných dětí: Netrestat a užít si i obyčejné momenty
  • Společenská (interpersonální) inteligence je vlastní lidem s dobrými komunikačními schopnostmi, kteří jsou navíc nadáni vcítěním se a pochopením emocí druhých. Tito jedinci se umí do druhých lidí snadno vcítit, a díky tomu se jim i nenuceně přizpůsobit – mohou tak druhé získávat na svou stranu. Mezi jedince s vysokou společenskou inteligencí patří „laskavé a moudré vrby“ nebo naopak schopní manipulátoři.
  • Vnitřní (introspektivní) inteligence je zvláštní typ inteligence, který prý usnadňuje pochopení vlastního nitra. Lidé obdaření vysokou mírou vnitřní inteligence mají přirozené nadání chápat kořeny svých vnitřních bolestí i zranění, rozumějí své motivaci i pohnutkám. Mívají tedy velkou šanci být v životě vyrovnaní, dobře zvládat problémy a stres a také se správně rozhodovat.
  • Přírodovědná (či přírodní) inteligence je vlastní všem biologům, botanikům, ale i nadšeným milovníkům přírody a ekologům. Tento typ inteligence pomáhá chápat vztahy, příčiny i důsledky přírodních jevů. Běžní lidé s velmi rozvinutou přírodní inteligencí mívají často ekologické a k přírodě ohleduplné a předvídavé myšlení.

Tyhle děti mají celkem dobrou sociální inteligenci. Podívejte se na video:

Pět největších rodičovských omylů, kterým se možná nevyhnete ani vy!
Témata: Děti, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Pohyb, politika, Inteligence, Harvardská univerzita, Jaký, Minulé století, Manipulátor, Druh, Vaš, Směrování, Vaše dítě, Životní priorita, Jednička, Základní typ, Milovník, Profesor, Rozlišování, Vysoká míra, Priorita, Howard, Zvláštní typ