Maminka.czKočárek

Jaký je rozdíl mezi klasickým a sportovním kočárkem?

Reklama 14.  3.  2022
Jakýkoli převoz a přesun s miminkem zjednodušují praktické kočárky. Postýlka nebo sedátko na kolečkách jsou nezbytným vybavením pro všechny rodiče.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kromě uložení dítěte a všech nezbytností můžete kočárek využívat i pro nejrůznější aktivity. Při výběru kočárku je rozhodující, pro jak staré dítě ho pořizujete a i to, jakým způsobem ho budete využívat. 

Kočárky podle věku dítěte

Pokud pohled na kočárky zobecníme, pak je možné rozdělit jejich typy například podle toho, kdy je můžete s miminkem využívat. Pro novorozence a miminka do osmi měsíců se nejlépe hodí hluboké kočárkyKombinované provedení nejvíce využijete pro děti do tří let. V tomto věku je možné začít požívat i sportovní a golfové kočárky. Ty se hodí nejvíce od šesti měsíců do čtyř let. S výběrem správného typu nejlépe pomůže odborná recenze kočárků.

Klasický kočárek

Zásadním rozdílem mezi klasickým a sportovním kočárkem je v tom, že v klasickém provedení dítě většinou leží. Ale i dvojkombinace a trojkombinace je možné řadit mezi klasické kočárky. Jejich výhodou je, že poskytují žádané možnosti úpravy. Je možné je tedy využít jako klasické hluboké kočárky, snadnou úpravou z nich ale uděláte i golfový nebo sportovní typ. Pokud máte trojkombinaci, pak z kočárku můžete odnést vnitřní tělo a udělat z něj i autosedačku.

Klepněte pro větší obrázek

Sportovní kočárek

Sportovní kočárek můžete využívat i několik let – už od půl roku věku dítě. Typickou vlastností kočárku je udržet dítě pohodlně vsedě. Proto jsou kočárky vybaveny polohovatelnými prvky, jako jsou opěrky zad, hlavy i nohou. Sportovních kočárků je celá řada, můžete tak volit ideální typy do města, do přírody i do  náročnějšího terénu. Odolnost a pohodlí v tomto případě zabezpečují především různé typy koleček a odpružení. Širokou nabídku i výhodnou cenu vám může nabídnout Pinkorblue sleva.

Podle čeho vybrat vhodný kočárek

Hmotnost a nosnost

Ať už budete volit klasický nebo sportovní kočárek, je dobré uvažovat nad tím, že přijdou situace, kdy budete muset kočárek přenášet. A to někdy i s dítětem. Je proto dobré volit odlehčené modely.

Kostra a odpružení

Celé provedení kočárku by mělo být směřováno k tomu, aby bylo pro dítě co nejpohodlnější a pro vás co nejsnáze ovladatelné. Kostra a odpružení by proto měly odchytit nerovnosti cesty. U hlubokých kočárků je někdy kladen důraz na co největší odpružení, protože dítě při houpavém pohybu za jízdy lépe usne.

Kolečka

  • Plastová a gumová kolečka – těmto typům se také někdy říká plná. Jsou to kola vhodná na rovné plochy, především tedy chodníky nebo asfalt.
  • Nafukovací kolečka – tato kolečka by měly mít kočárky, se kterými plánujete jezdit v těžším terénu, například na polních cestách, kamení a štěrku.
  • Otočná kolečka – řada kočárků je vybavena otočnými kolečky (různého provedení – plná nebo dvojitá), která výborně zjednodušují manipulaci a jízdní vlastnosti.

Bezpečnostní prvky

Běžným vybavením kočárků jsou rozhodně brzdy. Ty umí zablokovat chod koleček a udržet tak kočárek na místě například v kopci nebo v autobuse. Využívá se brzda umístěná u koleček, kterou jednoduše přepnete nohou. Nebo jsou kočárky s ruční brzdou na řídítku.

Mezi další důležitý bezpečnostní prvek je třeba zařadit i bezpečnostní pás nebo kšandy. Využijete je především u sportovních kočárků, ale často bývají součástí i jiných typů. Kočárky by každopádně měly splňovat zákonné bezpečnostní normy.

Cena

Řada lidí samozřejmě vybírá kočárky podle cenové hladiny. A někdy i na úkor kvality. Pokud budete přesvědčeni o nějakém modelu, který byste pro své dítě chtěli, ale finanční možnosti vám jej aktuálně nedovolují pořídit, pak by mohla pomoci třeba půjčka na mateřské dovolené nebo si můžete vybrat kočárek z naší bazarové nabídky.

Témata: Kočárek, Reklama, Prezentace klienta, Kočárky na Heureka.cz