Maminka.czMateřská a rodičovská dovolená

Jan na rodičovské: Objevil jsem nový svět

Regina Rothová 11.  2.  2016
Prožívají nebo prožili úplně jiné období: zůstali na rodičovské a stali se muži v domácnosti. A všichni se shodují: bylo to naprosto super!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když jsem před lety nastupoval ke svému zaměstnavateli a narodila se mi dcera, trávil jsem mnoho času v práci a snad jediné společné s rodinou byly víkendy. Uvědomil jsem si to až mnohem později, že se vytratily krásné vzpomínky na to, kdy byla dcera úplně malá, kdy začala mluvit…“ vysvětluje své důvody Jan.

„Vše se mi slilo do jedné časové mlhavé vzpomínky, ze kterých zbylo jen pár videí a fotek. Když se nám před dvěma lety narodil syn, řekl jsem si, že už to takhle nechci. Sliboval jsem si, že budu chodit dřív z práce, budu se více věnovat rodině. Těšil jsem se, jak budeme více spolu. Skutečný stav byl však totožný jako před lety.

Udělat rozhodnutí, které změní váš dosavadní život, není tak úplně snadné. Jsou chvíle, kdy se dostanete do bodu, že jste na křižovatce a žádná podobná už nebude. Na jednou stranu vidíte kariéru, ale také budoucí mlžný opar vzpomínek. Na druhou stranu máte možnost být s rodinou a zkusit si to užít naplno. Stačí jen potlačit mužské ego, moc nepřemýšlet o dopadu na finanční situaci a na kariéru. Takto strávený čas vám totiž nikdy nikdo nevezme.

Neméně výrazným faktorem byla představa, že mám před sebou ještě 31 let práce do doby, kdy budu mít nárok jít do důchodu :-( Když jsme doma probírali plusy a minusy tohoto kroku, vyšlo nám, že to nebude úplně jednoduché, budeme muset přistupovat k mnoha kompromisům a přerozdělení rolí, ale že to společně zvládneme. Jakmile jsem v létě oznámil v práci své rozhodnutí, setkal jsem se s pozitivními i překvapenými reakcemi, ale nezaznamenal jsem de facto žádnou negativní.

Doma jsem necelé čtyři měsíce, hodně se za tu dobu v našem životě změnilo. Některé věci bych do sebe před časem vůbec neřekl. Vzpomínám na začátky s přebalováním, koupáním, vařením, hraním a neustálou a marnou snahou uklízet hračky. Moje zásadní poznání bylo, že je to práce na plný úvazek, což jsem si neuvědomoval. Hluboce tímto smekám před všemi ženami. Tohle jsem opravdu ze startu podcenil :-)

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Navázal jsem přátelství na dětských hřištích, objevil jsem další svět, o kterém jsem neměl tušení, že existuje. Ženy všechno sdílejí, každá dokáže poradit a vlastně jsem takový jejich středobod na dětském hřišti. Mimo jiné se vždy dozvím, kde je levné mléko, plíny, banány a další naprosto nezbytný sortiment.

Jediné, co mě trochu mrzí, je, že v tom lítám jako chlap skoro sám. Z mého okolí znám pouze jeden případ, kdy se muž k takovému kroku rozhodl. Jsem si už teď jistý, že rodičovská dovolená u mužů posiluje vazby mezi otcem a dítětem, snižuje i hladinu stresu, odpočinete si duševně a možná si tím prodloužíte život. Dostal jsem poměrně často otázku, jestli bych si tento životní krok vybral znovu. Musím všechny ujistit, že na 100%.

Nezapomeňte, že jedině vy máte život ve svých rukách a žádný další karneval se už konat nebude. Pokud máte možnost, jděte do toho. Stojí to za to.“

Jan (36), Iva (11), Jan (2), žijí v Praze

Rady pro kamaráda:

  • Nepřipusť, aby rozhodnutí skončilo jen kvůli penězům (i když je to velmi těžké). Měj připravenou rezervu.
  • Zvládneš to, vše se dá naučit.
  • Všechno nepůjde hned, chce to svůj čas a nervy.
  • Užij si to, pak už bude zase jen práce.
Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Časopis Maminka, Vaše příběhy, Jen pro tatínka, Životní krok, Dosavadní život, Jan, Svět, Objev, Mlha