Maminka.czŠkolství

Jana Bernášková: Špatně jsme odhadli syna, komunitní škola nebyla pro něj

Jana Potužníková 16.  6.  2020
Když měla vloni herečka Jana Bernášková zapsat syna do školy, rozhodla se pro formu domácího vzdělávání suplovanou docházkou do komunitní školy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Mysleli jsme si, že to bude skvělá věc! Namíchaná 1. až 4. třída vypadala jako stvořená pro Tedíka, který má rád starší děti. Ale zmýlili jsme se. Ukázalo se, že nedokáže zapadnout, že je pořád na ,ocasu' té skupiny, a přestože se průvodci, tedy učitelé, stavěli ke každému dítěti individuálně, je pořád něco jiného, jak pak takovou situaci vnímá dětská duše. A náš syn to nevnímal dobře. Dostával se do situací, kdy vzhledem ke smíšené výuce měl část vědomostí nasávat právě od starších spolužáků, ale on jim nerozuměl a zažíval pocity selhání. S tím nikdo z nás dospělých nepočítal, že ten pohodář a flegmatik v sobě najde najednou ambice a bude těžce snášet fakt, že ,nestačí',“ přiznává na rovinu Jana Bernášková, která musela po čtyřech měsících udělat zásadní rozhodnutí: z komunitní školy odešli.

Děti učíme doma, jsme tak pořád spolu, říkají Matouš a Tereza Rumlovi

„Objevili jsme pak státní školu, která pro jednu třídu vyčleňuje vyučování s prvky montessori, a ukázalo se, že to je ten systém jako šitý na míru našemu synovi. Ale protože už se blížilo pololetí, děti uměly psát, číst a zase by se ocitl v pozici toho, kdo dohání, využili jsme nakonec možnost odkladu a v současné době navštěvuje nultý ročník té samé státní školy a je maximálně šťastný.“

Chci dítě vzdělávat doma. Jaké jsou výhody a nevýhody domškoláctví?

Je tedy potřeba se nebát – hledat, objevovat, vybočit, ale také se klidně vrátit do systému. „A to se může stát i v rámci státních škol: každá přistupuje k výuce jinak, a myslím, že je důležité vědět, že vaše dítě – potažmo vy jako rodina – opravdu nemusíte zůstávat tam, kde vám není dobře. Na první pokus se nedá vždycky všechno vychytat, ale pak můžete jít a změnit to. Ne proto, že utíkáte před problémy, ale proto, že máte právo chtít pro své děti i pro sebe to nejlepší…,“ uzavírá ještě oblíbená herečka.

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální červnové číslo můžete koupit přes ikiosek.cz/maminka, tam si můžete objednat i předplatné s dárkem.

 
Střídavá péče je spravedlivá pro rodiče, pro dítě ne, říká Jana Bernášková
Témata: Slavné maminky, Předškolák, Školák, Školství, Syn, Domácí škola, Základní škola, Školy, Jana Bernášková, Domškoláctví, Docházka, Rum, Maminka, Tedík, SPA, Škola, Státní škola, Odhad, Domácí vzdělávání, Tedíka, Herečka