Maminka.czZdraví

20 chytrých tipů pro jarní detox organismu. Jak na očistu a boj proti únavě bez hladovění?

I malé a na první pohled nenápadné změny v životosprávě a jídelníčku mohou mít blahodárný vliv na vaše zdraví a kondici. Jak si s detoxikací poradit v běžném životě? Vyzkoušejte jednoduché triky a rady, které vám pomůžou zbavit se únavy, posílí imunitu a přirozeným způsobem pomůžou shodit nějaké to kilo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Stopka smaženému i kofeinu

Snažte se vyhnout smaženým pokrmům, masu, mléčným výrobkům, alkoholu, uzeninám, kofeinu, cukru, příliš velkému množství soli a pšenici. Naopak ve svém jídelníčku dejte prostor ovoci, zelenině, celozrnným (ideálně bezlepkovým) obilovinám, luštěninám, semínkům, klíčkům, listové zelenině, vodě a čerstvým ovocným či zeleninovým šťávám

VIDEO: Jarní očista těla: Tyhle bylinky zafungují nejlépe

2. Dýchejte správně

Většina lidí dýchá příliš mělce, a připravuje tak buňky i orgány o potřebný kyslík. Do svého jarního detoxu proto zařaďte i jednoduché cvičení. Lehněte si na zem na záda do polohy, která je vám příjemná. Jednu ruku položte na břicho. Pomalu se nadechněte a představte si, jak se váš dech roztéká po plicích, žebrech a bocích. Představte si, že nafukujete balon, který při výdechu zase splaskne. 

3. Listová zelenina pro imunitu i očistu

Listová zelenina obsahuje chlorofyl (zelené barvivo), který pomáhá čistit. Jezte proto všechny potraviny bohaté na chlorofyl, čímž posílíte imunitu a zbavíte tělo nežádoucích látek. Vysoký obsah vykazují i superpotraviny, jako jsou spirulina, mladý zelený ječmen nebo chlorela. 

4. Důležitá je motivace

Sepište si všechny důvody, proč chcete začít s jarní očistou. Když připíšete i to, co vám týdenní snaha přinese (např. "zlepším své stravovací návyky, budu lépe spát, nezaskočí mě chutě na sladké, dostaví se více energie i lepší nálada, jako vedlejší efekt konečně dopnu džíny"), úspěch bude mnohem lépe dosažitelný. 

5. Do kuchyně pořiďte mixér 

Ve vaší kuchyni by rozhodně neměl chybět mixér, díky němuž budete moct zařadit do každodenního jídelníčku i lahodné smoothie nápoje připravené z kombinace zelené listové zeleniny a ovoce. Dodáte tak tělu nejen vlákninu a vitaminy, ale i prospěšné enzymy. Smoothie nápoje navíc mohou sloužit i jako praktická svačina, kterou si můžete vzít s sebou třeba do práce nebo na cesty. Připravit je lze rozmixováním namočených ořechů a bobulovitých plodů.

Skvěle chutnají také mango, banán, mandarinka nebo jablko. Vždycky přidejte několik hrstí zelených listů a jako extra výživnou a také sytící ingredienci například konopný protein. 

6. Příklad denního jídelníčku

Snídaně: pohanková kaše se skořicí a mandlemi (pohanka lámanka, obilné mléko, skořice, mandle). Svačina: zelené smoothie (sklenice vody, 2 hrsti mladého špenátu, 1 banán, 1 jablko, limetková nebo citronová šťáva, kousek zázvoru). Oběd: celozrnná rýže s červenou čočkou a zeleným salátem (neloupaná rýže, červená čočka, panenský olivový olej, římský kmín, sezamová semínka, mix tmavě zelených listových salátů, citronová šťáva nebo ume ocet). Svačina: hummus s čerstvou zeleninou (vařená cizrna, tahini pasta, panenský olivový olej, římský kmín, česnek, citronová šťáva, čerstvá zelenina podle chuti). Večeře: brokolicová polévka s konopným semínkem a kokosovým mlékem (brokolice, panenský řepkový olej, konopná semínka, kokosové mléko, bylinky) .

Děti a detox: Je pro ně očistná kúra vhodná? Mnohdy stačí odlehčit jídelníček a vynechat sladkosti

7. Pozor na sůl

Snižte příjem soli, zavodňuje organismus a nedělá dobře ledvinám ani krevnímu tlaku. Přizvěte na váš detoxikační týden do kuchyně další pomocníky, jako jsou bylinky, citronová šťáva, koření nebo ume ocet, který je přirozeně kyseloslaný, a navíc umí v těle neutralizovat toxiny. 

8. Jak odolat pokušení?

Pokušení v podobě sladkostí nebo tučných sladkých pochoutek na vás bude číhat všude. Proto je nutné, abyste s sebou vždycky nosili zdravé obědy a svačiny (ovoce, kousky zeleniny s dresinkem, polévky, saláty, klíčky, ořechy a semínka, žitné pečivo, avokádo a také bylinné čaje). 

9. Zaměřte se na játra 

V rámci jarního úklidu je vhodné zaměřit se i na játra, která fungují jako naše „detoxikační továrna“. Známým pomocníkem je v tomto případě ostropestřec mariánský, ze kterého si můžete připravit čaj. Nebo si ho můžete  koupit ve formě doplňku stravy. Do jídelníčku zařaďte i červenou řepu – ideálně čerstvou šťávu, petržel a kurkumu. Výborný je také pampeliškový čaj. 

10. Pravidelný pohyb 

Jednou z nejdůležitějších detoxikačních metod je pravidelné cvičení. To urychluje odstranění toxinů prostřednictvím kůže, pomocí potu. Nemusíte dřít v posilovně. Během vašeho jarního režimu volte spíše pohyb, který vás baví a totálně nevysiluje. Počítá se téměř každý druh pohybu, od jízdy na kole po hrabání trávy na zahradě. 

11. Mořské řasy 

Mořské řasy, které můžeme označit také jako „mořskou zeleninu“, pomáhají při detoxikaci tím, že mění toxické kovy na soli, které dokáže tělo eliminovat. Jsou zároveň bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a proteinů. Dvě polévkové lžíce suchých mletých mořských řas si můžete denně přidat do misky s polévkou. 

12. Nechte se namasírovat

Masáž má blahodárný účinek na tělo i duši. Zkuste relaxační, anticelulitidní nebo vyloženě speciální detoxikační proceduru. Celý očistný proces zlepšují například aromatické esenciální oleje z citronu, mandarinky, litsea cuba nebo grapefruitu.

13. Dopoledne patří šťávám

Ovocné nebo zeleninové šťávy pijte hlavně v dopoledních hodinách. Urychlují metabolismus, mají alkalizující efekt na krev a díky vysokému obsahu vlákniny podporují zdravé trávení. Zároveň snižují ukládání tuku a minimalizují chuť na sladké. 

Trávíte moc času na sociálních sítích? Zkuste digitální detox. Prospěje i dětem

14. Pitný režim 

Pravidelně pijte čistou neperlivou vodu, a to alespoň šest až osm sklenic denně. Kromě vody můžete sáhnout rovněž po neslazených bylinkových a ovocných čajích. Mezi bylinky, které pročistí váš organismus, patří například kopřiva, řebříček, šalvěj, pelyněk nebo pampeliška. Skvěle funguje také čaj rooibos.

15. Oživte jídelníček

Jarní detoxikaci můžete brát i jako novou inspiraci pro vaše příští stravování. Většina lidí jí totiž víceméně pořád dokola stejná jídla. V průměru je to asi deset až dvanáct pokrmů, které konzumují den za dnem, týden za týdnem. Smutné je, že si ani neuvědomují, že jedí pořád to samé, a navíc ještě ne příliš zdraví prospěšné. 

16. Nechte to klíčit

Věděli jste, že naklíčení zvyšuje aktivitu enzymů 6- až 20krát v závislosti na druhu rostliny? V kuchyni si můžete nechat naklíčit téměř jakákoli semínka nebo luštěniny. Nejvíce výživná je naklíčená quinoa, zkusit můžete ale třeba i hrášek, slunečnici nebo řeřichu.

17. Vyberte si vhodný čas 

Během očistné kúry si neplánujte žádné velké společenské akce. Také věnujte pečlivý výběr době, kdy budete detoxikaci provádět. V době pracovní uzávěrky nebo příliš velkého stresu doma či v práci je očista spíše kontraproduktivní. 

18. Jezte pomalu a pořádně žvýkejte

Při pomalejším způsobu jedení a důkladném rozžvýkání každého sousta dáváte totiž tělu možnost efektivněji zpracovat živiny. Při rychlém způsobu jedení naopak často dochází k nadýmání a nepříjemným pocitům, a navíc toho sníte mnohem víc než obvykle. 

19. Choďte spát včas

To znamená nejpozději do půl jedenácté! Játra a žlučník pro detoxikační činnost potřebují dobu mezi 23.00 a 2.00. Navíc nejkvalitnější spánek je podle odborníků do půlnoci, takže každá minuta, kterou do té doby naspíte, se počítá.

20. Peeling jako vnější očista 

Toxiny se nacházejí i v odumřelých kožních buňkách, proto nezapomeňte na důkladný tělový peeling nebo ve sprše použijte kartáč s přírodními vlákny. Poté pokožku celého těla ošetřete vhodným výživným nebo regeneračním tělovým krémem nebo hydratačním mlékem.

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Imunita, Jídelníček, Časopis Dieta, Krása a styl, Hubnutí, jaro, očista, detox, Hummus, Vhodný čas, Dopolední hodina, Šťáva, Řepkový olej, Pohanka, Kokosové mléko, Tip, Pečlivý výběr, Jar, Únava, Nepříjemný pocit, Detoxikace, Správná motivace, Orgán, Zdraví na Heureka.cz