reklama

Jarní mlsání: Čokoládový dort, makové bábovičky a cheesecake

Probudilo vás jarní počasí ze zimního spánku? Dopřejte si svěží dávku energie v podobě lahodných jarních zákusků.

Horký čokoládový dort

Na 2 porce, Příprava: 20 minut

250 g hořké čokolády (s minimálním obsahem kakaa 53 %)
200 g másla + na vymazání
5 vajec
200 g cukru
30 g kvalitního kakaa
80 g kukuřičného škrobu
na koňakovou omáčku
100 g borůvek
100 g ostružin
1 lžíce cukru
40 ml koňaku
šlehačka oslazená 2 lžícemi
cukru k podávání

V misce rozpusťte máslo s čokoládou (Eldad používá profesionální belgickou značku Callebaut), v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Promíchejte, aby vznikl jemný čokoládový krém (v mikrovlnce vždy minutu, pak promíchejte, vraťte, nechte rozpouštět a poté opět promíchejte).

Ve druhé misce spolu promíchejtevejce a cukr do světlé pěny. V jiné misce smíchejte škrob s kakaem. Čokoládový krém vlijte k vaječné směsi, důkladně zamíchejte a nakonec přidejte škrob s kakaem. Dvě formy o průměru 8 cm vymažte máslem, vlijte do nich čokoládovou směs a pečte v troubě předehřáté na 220 °C 14 minut (vnitřek dortíku by měl zůstat tekutý).

Zatímco se dortíky pečou, připravte si koňakovou omáčku. Na pánev dejte cukr a ovoce a restujte, až cukr zkaramelizuje a ovoce změkne. Přilijte koňak a vařte, až alkohol vyprchá. Dortíky vyklopte z formy na talířek, přilijte k nim koňakovou omáčku a ozdobte je šlehačkou.

Makovo-citrusové bábovičky

Na 8 kousků, Příprava: 50 minut

3 limetky
225 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
40 g máku (nemletého)
200 g krupicového cukru
2 vejce
120 ml mléka
125 g bílého jogurtu
4 lžíce slunečnicového oleje
tuk a mouka na vymazání a vysypání formiček

Troubu předehřejte na 200 °C. Formy na muffiny nebo zapékací formičky důkladně vymažte tukem a vysypte moukou. Přebytek mouky vyklepněte. Limetky omyjte horkou vodou, osušte a kůru najemno nastrouhejte. Z plodů vymačkejte asi 8 lžic šťávy. Mouku, prášek do pečiva, mák a 125 g cukru promíchejte v míse. Do mouky důkladně vmíchejte vejce, mléko, jogurt, olej, 1 lžíci limetkové kůry a 2 lžíce šťávy. Rozdělte do formiček, vložte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova.

Zbývající limetkovou šťávu a cukr svařte na sirup, asi 2 minuty. Sejměte z ohně a nechte vychladnout, vmíchejte zbylou limetkovou kůru. Hotové bábovičky uvolněte z formy a povrch několikrát propíchněte párátkem. Přelijte sirupem a nechte ho vsáknout.

Cheesecake s limetkami

Na 14 porcí , Příprava: 75 minut

160 g celozrnných máslových sušenek
100 g másla
30 g sekaných mandlí
1 lusk vanilky
800 g jemného tvarohu nebo žervé
100 ml smetany ke šlehání
160 g krupicového cukru
2 lžíce maizeny
2 vejce
4 lžíce limetkové šťávy
šlehačka, plátky limetky a citronový krém (hotový výrobek) na ozdobu

Otevírací koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky a mandle dejte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo je rozmixujte. Máslo rozehřejte a v míse promíchejte se sušenkami. Vzniklou hmotu naneste na dno formy a vymačkejte do jednolité vrstvy včetně zvýšených okrajů. Povrch můžete uhladit obrácenou lžící. Formu dejte na půl hodiny do chladničky.

Troubu předehřejte na 180 °C. Vanilku podélně rozřízněte špičkou ostrého nože a vyškrabejte dřeň se semínky. Tu promíchejte s tvarohem, smetanou, cukrem, maizenou, vejci a limetkovou šťávou. Rozestřete do formy a pečte asi 45 minut. Pokud by povrch příliš hnědl, přikryjte koláč papírem. Koláč pak nechte asi 3 hodiny chladnout. Koláč uvolněte z formy, nakrájejte na řezy,
ozdobte šlehačkou, citronovým krémem, tenkými plátky limetky a podávejte.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dopoledne vám bude při práci příjemně, k večeru se ale vaše nálada spíš zhorší. Skrze Pluto vám může ublížit telefonát z ciziny nebo…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama