Jarní mlsání: Čokoládový dort, makové bábovičky a cheesecake

Probudilo vás jarní počasí ze zimního spánku? Dopřejte si svěží dávku energie v podobě lahodných jarních zákusků.

Horký čokoládový dort

Na 2 porce, Příprava: 20 minut

250 g hořké čokolády (s minimálním obsahem kakaa 53 %)
200 g másla + na vymazání
5 vajec
200 g cukru
30 g kvalitního kakaa
80 g kukuřičného škrobu
na koňakovou omáčku
100 g borůvek
100 g ostružin
1 lžíce cukru
40 ml koňaku
šlehačka oslazená 2 lžícemi
cukru k podávání

V misce rozpusťte máslo s čokoládou (Eldad používá profesionální belgickou značku Callebaut), v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Promíchejte, aby vznikl jemný čokoládový krém (v mikrovlnce vždy minutu, pak promíchejte, vraťte, nechte rozpouštět a poté opět promíchejte).

Ve druhé misce spolu promíchejtevejce a cukr do světlé pěny. V jiné misce smíchejte škrob s kakaem. Čokoládový krém vlijte k vaječné směsi, důkladně zamíchejte a nakonec přidejte škrob s kakaem. Dvě formy o průměru 8 cm vymažte máslem, vlijte do nich čokoládovou směs a pečte v troubě předehřáté na 220 °C 14 minut (vnitřek dortíku by měl zůstat tekutý).

Zatímco se dortíky pečou, připravte si koňakovou omáčku. Na pánev dejte cukr a ovoce a restujte, až cukr zkaramelizuje a ovoce změkne. Přilijte koňak a vařte, až alkohol vyprchá. Dortíky vyklopte z formy na talířek, přilijte k nim koňakovou omáčku a ozdobte je šlehačkou.

Makovo-citrusové bábovičky

Na 8 kousků, Příprava: 50 minut

3 limetky
225 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
40 g máku (nemletého)
200 g krupicového cukru
2 vejce
120 ml mléka
125 g bílého jogurtu
4 lžíce slunečnicového oleje
tuk a mouka na vymazání a vysypání formiček

Troubu předehřejte na 200 °C. Formy na muffiny nebo zapékací formičky důkladně vymažte tukem a vysypte moukou. Přebytek mouky vyklepněte. Limetky omyjte horkou vodou, osušte a kůru najemno nastrouhejte. Z plodů vymačkejte asi 8 lžic šťávy. Mouku, prášek do pečiva, mák a 125 g cukru promíchejte v míse. Do mouky důkladně vmíchejte vejce, mléko, jogurt, olej, 1 lžíci limetkové kůry a 2 lžíce šťávy. Rozdělte do formiček, vložte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova.

Zbývající limetkovou šťávu a cukr svařte na sirup, asi 2 minuty. Sejměte z ohně a nechte vychladnout, vmíchejte zbylou limetkovou kůru. Hotové bábovičky uvolněte z formy a povrch několikrát propíchněte párátkem. Přelijte sirupem a nechte ho vsáknout.

Cheesecake s limetkami

Na 14 porcí , Příprava: 75 minut

160 g celozrnných máslových sušenek
100 g másla
30 g sekaných mandlí
1 lusk vanilky
800 g jemného tvarohu nebo žervé
100 ml smetany ke šlehání
160 g krupicového cukru
2 lžíce maizeny
2 vejce
4 lžíce limetkové šťávy
šlehačka, plátky limetky a citronový krém (hotový výrobek) na ozdobu

Otevírací koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky a mandle dejte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo je rozmixujte. Máslo rozehřejte a v míse promíchejte se sušenkami. Vzniklou hmotu naneste na dno formy a vymačkejte do jednolité vrstvy včetně zvýšených okrajů. Povrch můžete uhladit obrácenou lžící. Formu dejte na půl hodiny do chladničky.

Troubu předehřejte na 180 °C. Vanilku podélně rozřízněte špičkou ostrého nože a vyškrabejte dřeň se semínky. Tu promíchejte s tvarohem, smetanou, cukrem, maizenou, vejci a limetkovou šťávou. Rozestřete do formy a pečte asi 45 minut. Pokud by povrch příliš hnědl, přikryjte koláč papírem. Koláč pak nechte asi 3 hodiny chladnout. Koláč uvolněte z formy, nakrájejte na řezy,
ozdobte šlehačkou, citronovým krémem, tenkými plátky limetky a podávejte.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

I kdybyste si na sebe dneska vzala jutový pytel, vaše ženskost bude vynikat. Vůbec se nedivte tomu, že se za vámi budou mužští otáčet…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci