Maminka.czMiminko

Bezplenková metoda. Naučte se porozumět svému miminku. Jak na to?

Tereza Víchová 5.  4.  2024
Bezplenková metoda není „výmysl“ alternativních matek. Spíš je to cesta k tomu, jak porozumět svému děťátku co nejdříve.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už před pár lety jsem dělala rozhovor s dulou, která přišla na schůzku se tříměsíčním miminkem.  V ruce malou misku, nad kterou malého držela v klubíčku a on se vyčural. Od té doby mi bezplenková komunikační metoda (BKM) vězí v paměti. Je čím dál vyhledávanější a nemusíte ji praktikovat „fatálně“. Prostě vyzkoušejte. 

VIDEO: Znakování s miminky: Porozumíte pláči, připravíte dítě i na návštěvu lékaře, říká lektorka

Nejde jen o (bez)plenku 

Chápat ho, rozumět mu, rozpoznat signály, které nám svými zatím omezenými možnostmi dává? To je pro většinu rodičů vysoká škola soužití s miminkem. A bezplenková metoda má ne náhodou přízvisko „komunikační“. „Díky praktikování BKM vzniká velmi blízký vztah s dítětem,“ uvádí lektorka a propagátorka této metody Lucie Harnošová. 

„Děti jsou klidnější, méně uplakané, netrpí na bolesti bříška, zpravidelní se jim vylučování a nemívají opruzeniny, jelikož mají zadeček většinu doby v suchu.“ Dalším bonusem je nižší (nebo vůbec žádná) spotřeba plenek a pochopitelně děti dříve pochopí i chození na nočník. Ekologické i ekonomické hledisko je tedy velké plus. 

Přihlaste se
a zdarma dočtěte
tento článek

 

 

V pokračování článku také najdete

Miminka a vylučování

Signály, že se to blíží

Vhodné pomůcky

Kdy začít s tréninkem

Témata: Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Naše tipy, Bezplenková metoda, Tříměsíční miminko, Děti, Plenka, Absolutní pozornost, Soužití, Přebalovacího pult, Vysoká škola, Typický projev, Šestý měsíc, Jak, Signál, Dětské tělíčko, Svěrač, Metoda, Miska, Papírová plenka, Chození, BKM, Velké očekávání