Maminka.czBatole

Jdeme se koupat!

Ivana Ašenbrenerová 19.  8.  2011
Jdeme se koupat!
Děti vodu a písek milují - kbelíčky, lopatky a formičky je od jistého věku přitahují jako magnety. Dopřejte jim v létě tuhle zábavu a nechte je, aby se cachtaly v bazénu, na koupališti či u moře. Vodní hrátky jsou prostě prima!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na to nejsou potřeba žádné velké fígle ani super drahé vybavení - batolata si vystačí klidně s nejlevnějším kyblíčkem a jednou lopatičkou. Moji kluci milovali sypání písku do velkého náklaďáku a na jakoukoli dovolenou (i k moři) jsme museli zabalit i tohle obyčejné, ale velké auto. Ještě je schované ve sklepě - toho písku, kolik za ty roky převezlo…

Ať už máte doma na zahradě vlastní pískoviště, nebo si s ním chodíte hrát někam ven, bábovičky děti zbožňují. Pískoviště také bývá obvykle to první, co rodiče svým ratolestem na zahrádku pořídí. Kromě toho, že se na něm dá zažít velká spousta legrace, tak se tam vaše zlatíčka také něco naučí.

Pískový hrad

„Naše děti písek milují. Když jsme doma, hrají si na pískovišti, které jsme jim pořídili, a když jedeme na dovolenou, tak jedině někam, kde je kromě vody také písek. A i když už povyrostly, legrace si užijeme všichni, zvláště když se tatínek nechá doslova zasypat, takže mu kouká jen hlava,“ vypráví dvaatřicetiletá Magda z Jílového. Proč je písek tak fajn? Díky němu se děti seznamují s novými tvary a materiály a trénují si zručnost a fantazii.

Nemyslete, bábovičky nemusí být jedna jako druhá… Ještě než si ale začnou na písku hrát, měli byste přemýšlet o tom, jaké pískoviště pořídit. Vysypat jámu pískem by stačit nemělo. Pískoviště by mělo být kromě jiného také chráněno ve chvíli, kdy si tam dítě nehraje, a to před deštěm či před cizími zvířátky, zejména pejsky. Mělo by být asi 1 m hluboké a opatřené kvalitní drenážní vrstvou, která zajistí odvodnění.

Obruba by měla dosahovat 25 cm - to aby vaši malí budovatelé pískových hradů nevyhazovali stavební materiál ven, ale na druhou stranu zase nesmí být moc vysoká, aby ji děti mohly jednoduše a snadno přelézat. Materiál můžete použít dřevěný, cihlový nebo kamenný.

To ovšem platí v případě, že máte doma tatínka kutila, jinak pískoviště bez obav kupte (obvykle bývají plastová). Písek na pláži je samozřejmě také skvělý, ale i zde dávejte pozor. Jemný písek, který se dostane do očí nebo úst, může způsobit podráždění. Vhodné jsou i otevřené sandály, v nichž se nebude držet. Přes den děti nenechávejte běhat bosé, rozpálený písek může přivodit zranění.

U vody je prima

Letní dny doslova vybízejí k tomu, abyste je i s dětmi trávili koupáním. Máte-li doma zahradu a na ní bazének, pak se mohou dítka vyřádit tam, a nemusíte nikam cestovat. Ovšem ne každý má to štěstí, aby mohl udělat jen pár kroků a být u vody. Pokud patříte k těm, kteří za ní musí, pak byste měli mít na paměti několik praktických rad.

Chcete s dětmi dovádět venku, nebo v krytém aquaparku? Obojí má něco do sebe. Aquaparky mají tu výhodu, že je lze využít, i když venku prší. Bývají vybavené dětskými vodními hřišti se skluzavkami, brouzdališti, dokonce i dětskými koutky, kde se vašim ratolestem budou věnovat profesionální animátorky. Zaplavat nebo vydovádět se ale můžete i ve venkovních zónách.

Pokud toužíte po přírodním koupališti, pak směle vyrazte.
Využívejte ale jen takové vodní plochy, kde budete přesvědčeni o kvalitě vody, a ještě předtím, než místo navštívíte, se ujištěte, že kvalita vody je podle aktuálních informací vhodná ke koupání. Zejména dávejte pozor na výskyt sinic - řada z nich totiž produkuje látky, které mohou způsobit zdravotní obtíže, včetně vážných otrav.

Poznáte je ale snadno i sami, vypadají jako vodní květy na hladině. Sinice jsou nebezpečné zejména pro citlivé lidi -mohou se vyskytnout vyrážky, zarudlé oči, rýma a podobně. Proto raději využívejte tzv. umělá koupaliště, tedy kryté nebo nekryté venkovní bazény. Děti se tam dokonce lépe zabaví než v rybníce (brouzdaliště, skluzavky, tobogány…).

K vodě patří neodmyslitelně nejrůznější nafukovací hračky a hračky do vody, které zabaví, rozveselí a třeba i naučí plavat. Nikdy ale nenechávejte své ratolesti bez dozoru! Vždy by na ně měl někdo dohlížet. Kvalitní plovací vesta by měla být na prvním místě, protože ani sebekrásnější a sebekvalitnější nafukovací křidélka ji neumí nahradit (jsou totiž určena k opoře, ne k záchraně). Pro malé děti jsou vhodné vesty s límcem, který udržuje hlavičku v pevné poloze nad vodou.

Kam v létě vyrazit?

Střední Čechy:Jezero Poděbrady má travnaté a písčité pláže s pozvolným vstupem do vody. Kvalita vody bývá čistá, ale pozor dejte při vysokých teplotách na sinice.
Královéhradecký kraj:Vodní nádrž Rozkoš je vynikajícím místem pro odpočinek. K dispozici tu jsou rozlehlé travnaté plochy, tobogan i dětské brouzdaliště.
Jižní Čechy:Rybník Mydlák má travnatou a písčitou pláž, je tu sportovní hřiště i brouzdaliště pro děti. Voda je zde velmi průzračná a stojí za to sem zajet.
Vysočina:Velký rybník Pařez patří k nejčistším rybníkům na Vysočině. I zde je travnatá pláž a písčité vstupy do vody.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Školák, Jílové, Sinice, Kvalita vody, Obruba, Královéhradecký kraj, Velké auto, Střední čechy, Poděbrady, Jižní Čechy, Jezero Poděbrady, Královéhradecký, Spousta legrace