Maminka.czPorod

Vaše Adéla: Je libo klistýr?

Adéla Vedralová 16.  7.  2010
O klystýru se vypráví hotové legendy. Člověk má přirozeně pocit, že jde o nechutnou, nepříjemnou a nedůstojnou proceduru, která navíc bolí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V českých porodnicích je zahrnut do standardní péče během porodu a většina rodiček z něj má velké obavy a má řadu odpůrců.

Klystýr je prastará metoda, díky níž se mají pročistit a vyprázdnit střeva kvůli hygieně, ale také případné operaci. Je to docela jednoduchý a rychlý výkon, který provádí ho většinou porodní asistentka v rámci takzvané „přípravy“ před tím, než se jde na porodní sál. A jak to ve skutečnosti probíhá?

BUDE SE VÁM HODIT: Výpočet termínu porodu: Jaký způsob je nejpřesnější?

Do nádobky napustí teplou vodu s přísadou a tu potom hadičkou, kterou zasune do konečníku, napustí přímo do střeva. Podání je sice trochu nepříjemné, ale rozhodně nebolí!

Pak už následuje úkol po vytažení hadičky v sobě tekutinu udržet, co nejdéle a následně se vyprázdnit.

Pamatuji si, že když jsem se u svého porodníka na tuto proceduru informovala, tvrdil mi, že si budu moci na místě zvolit, jestli klystýr chci nebo ne. Byla jsem rozhodnutá, že z hygienických důvodů si ho nechám aplikovat. Bála jsem se, že bych měla na porodním sále zábrany tlačit. Ale v porodnici se mě na mé přání nikdo neptal. Prostě mi řekli, abych šla rychle do přípravy a než jsem se vzpamatovala, klystýr byl ve mě.

Opravdu to nebylo nic tak děsivého, jak jsem očekávala. Celá akce trvala sotva pár vteřin, není se tedy čeho bát. Následně mě sestra odvedla na záchod... Protože jsem měla kontrakce v kříži (což není běžný průběh) a ne do břicha a měla neustále stažený konečník, vyprázdnění bylo poněkud horší...

Po hodině utrpení v přípravné místnosti jsem volala na sestru, že už to vzdávám, protože jsem na pokraji svých sil. Ta na mě jen zařvala: „Budete tam tak dlouho, dokud se nevyprázdníte!“ Nešlo to a já propadala beznaději. Dokonce mi blesklo hlavou: snad neporodím přímo tady?

V tu chvíli jsem zalitovala, že jsem si něco takového nechala dát. Naštěstí pro mě asi za dvacet minut přišli a už nikdo neřešil, zda jsem vyprázdněná nebo ne. Na porodním sále jsem na nepříjemný zážitek z přípravky rychle zapoměla. Hlavně, že to bylo za mnou.

Vaše Adéla

Témata: Porod, Standard péče, Vaš