Maminka.czTěhotenství

Je libo placentu? Třeba ve formě kapslí nebo koktejlu

Jana Potužníková 21.  9.  2016
Většina z nás neřeší, co se s placentou po porodu děje, ale jsou ženy, které s ní počítají – jako se součástí rituálů i jako „surovinou“ pro koktejly, kapsle nebo homeopatika, jež prý mají unikátní schopnost léčit, regenerovat po porodu nebo zabránit laktační psychóze.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jen trochu sledujete bulvár, asi jste to zaslechla: Kim Kardashian si nechala po obou porodech připravit kapsle se sušenou placentou, aby zabránila poporodním depresím, lépe se vzpamatovala a udržela hormony v rovnováze.

A není jediná. Z celebrit to samé už dávno udělala třeba Katie Holmes, i když u té se leckde psalo, že jí tehdy koktejl z placenty vypil její manžel Tom Cruise (věřil prý, že z něj získá neobyčejnou sílu). Tak či onak, podobné šokující věci nejsou až tak netradiční nebo nesmyslné, jak by se mohlo zdát.

Když jsem rodila, o ničem takovém jsem ani já osobně nepřemýšlela.
Dneska, když vím, jak šílená jízda může být šestinedělí, bych se možná snažila k podobné možnosti dostat. Vždyť je na tom spousta věcí logických, čtěte dál a uvidíte!

Staré a dávné…

O prospěšných účincích látek v placentě obsažených věděli už staří Číňané a Asijaté obecně. Na internetu dokonce najdete zmínky o starém Egyptu, a to už je panečku nějaká doba!

Evropské pohanské kultury zase věřily, že když placentu pohřbí do země ke stromu zasazenému coby symbol života narozeného dítěte, bude placenta vyživovat onen strom a v přeneseném duchu i ono dítě. Navíc matka zakopáním placenty zakopala svůj starý život a přijala definitivně svou mateřskou roli. (A některé ženské kruhy se dnes vracejí i k těmto rituálům.)

„Kápézetka“ pro čerstvé matky?

Všichni ti, kteří tuto tradici provozovali anebo se k ní dnes vracejí, však jednotně věří v to, že v placentě je obrovská síla. Například umí urychlit poporodní hojení, protože obsahuje tzv. kmenové buňky vlastní tělu matky, a ta pak nemusí krvácet dlouhé týdny.

Je v ní řada minerálních látek a vitaminů, které podpoří imunitu ženy vyčerpané porodem (najdete v ní železo, vitaminy řady B, vitamin E, který je známým antioxidantem podílejícím se na regeneraci buněk i nervového systému procházejícího po porodu také velkou zátěží).

Dokáže držet pod kontrolou hormonální výkyvy v rámci šestinedělí, protože placenta sama je „jedním velkým hormonem“. A proto také kromě jiného například podporuje laktaci.

Je libo sousto?

Největší užitek z ní můžete mít podle všeho, když ji použijete syrovou, na přípravu koktejlu popíjeného v průběhu 24 hodin po porodu. Doporučuje se vzít měkkou tkáň z matčiny strany asi o velikosti dvou padesátikorun, přidat ovoce (vydatný banán by neměl chybět, pak už je to na vás), přihodit nějaká semínka, džus, vodu nebo také mléko či jogurt, i když mléčné výrobky někteří z oboru nedoporučují.

Víte, kolik váží těhotenství?

Pokud si placentu v koktejlech chcete užívat po porodu déle, není výjimkou, že se nakrájí na jednotlivé porce a vzápětí zmrazí. Vím, pořád je to zvláštní představa… vlastní placenta naporcovaná doma v mrazáku?! Daleko schůdnější se vám nicméně může zdát sušení placenty a její následné drcení do kapslí, které po porodu polykala i zmíněná Kim Kardashian.

Konzumování placenty po porodu se nazývá placentofágie?

 

Vyrábějí se ovšem také homeopatika – vhodná tentokrát už i pro samotné novorozence, například když onemocní nebo ho chcete preventivně uchránit před bacily. Vyrábějí se pak také tinktury či esence… (Nemluvě o tom, že kosmetický průmysl placentu miluje a přidává ji do krémů nebo třeba balzámů na rty – právě pro ty báječné regenerační účinky.)

Ožehavé zacházení

Kladný vliv na matku, případně dítě, může mít samozřejmě jen placenta vhodně zpracovaná. A tady už se my, moderní ženy, dostáváme do mnoha komplikací. V porodnici vám například placentu jen tak nevydají. Jejich argumentem je riziko infekce, takže musíte mít štěstí na vstřícný personál i kladnou politiku porodnice a po ruce ideálně právníka.

A domácí porody u nás taky dvakrát „nefrčí“, aby vám odpadlo to hádání. Nicméně, i když svou placentu, která je jinak prostým biologickým odpadem nemocnice, dostanete, je třeba s ní zacházet šetrně. A dělat by to určitě měli jen ti, kteří tomu rozumějí. Sama, bez dozoru kohokoli zkušeného, určitě nic nevyrábějte. Ale jinak, ať vám slouží, když to s placentou po porodu zkusíte...

Jedna zkušenost za všechny

Máte pocit, že něco takového dělají jen celebrity nebo „přírodní ženy“, které s vámi nemají nic společného? Koktejl z placenty si nechala namíchat také Markéta Pavleje, jedna z našich předních foodblogerek. Původní profesí vizážistka, skvělá fotografka, kuchařka a žena, která vnímá život realisticky a naturalisticky.

„Můj mladší syn Ruben se narodil doma. A ať už to byl plán, nebo ne… byl to pro mě ten nejkrásnější prožitek, který spojil celou naši rodinu a mě jako ženu nesmírně posílil. Vím, že téma popíjení placenty je pro mnohé šokující, ale já si o tom předtím hodně přečetla a jediné, co jsem zjistila, byla samá pozitiva. Po rychlém porodu všichni zapíjeli zdraví našeho syna, a já zkrátka popíjela koktejl z placenty. Jak chutná? Stejně jako jakékoli jiné smoothie. Cítíte ovoce, jogurt, můžete přimíchat chia semínka nebo třeba goji… Pro sebe i své tělo tak uděláte opravdu hodně!“ Více si o jejích zkušenostech můžete přečíst na blogu www.kitchenette.cz

Kde zjistíte více?

Ptejte se v mateřských centrech, zvlášť těch, která mají blízko k „ženským kruhům“, pracují s energií, alternativními směry, kde se mluví o přirozených porodech. Stejně tak vám pomohou některé soukromé porodní asistentky. A pokud žádné takové ve svém okolí nemáte, zamiřte pro další informace třeba na: www.zpracovaniplacenty.cz www.intuicezeny.cz www.jemnezrozeni.cz

Placenta. Co všechno umí, k čemu se používá a co to vlastně je?
Placenta: To nejdůležitější, co byste si měla zapamatovat
Témata: Těhotenství, Časopis Betynka, pláč, Placenta, koktejl, Katie Holmes, Markéta Pavleje, Vizážistka, Přirozený porod, Kapsle, Čína, Plac, Ruben, Vizáž, Tom Cruise, Fotografka, Kladno, Hormonální výkyv, Obrovská síla, Egypt, Kitchenette, Starý život, Kosmetický průmysl, Alternativní směr