[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pokud jen trochu sledujete bulvár, asi jste to zaslechla: Kim Kardashian si nechala po obou porodech připravit kapsle se sušenou placentou, aby zabránila poporodním depresím, lépe se vzpamatovala a udržela hormony v rovnováze. A není jediná. Z celebrit to samé už dávno udělala třeba Katie Holmes, i když u té se leckde psalo, že jí tehdy koktejl z placenty vypil její manžel Tom Cruise (věřil prý, že z něj získá neobyčejnou sílu). Tak či onak, podobné šokující věci nejsou až tak netradiční nebo nesmyslné, jak by se mohlo zdát. Když jsem rodila, o ničem takovém jsem ani já osobně nepřemýšlela. Dneska, když vím, jak šílená jízda může být šestinedělí, bych se možná snažila k podobné možnosti dostat. Vždyť je na tom spousta věcí logických, čtěte dál a uvidíte!
O prospěšných účincích látek v placentě obsažených věděli už staří Číňané a Asijaté obecně. Na internetu dokonce najdete zmínky o starém Egyptu, a to už je panečku nějaká doba! Evropské pohanské kultury zase věřily, že když placentu pohřbí do země ke stromu zasazenému coby symbol života narozeného dítěte, bude placenta vyživovat onen strom a v přeneseném duchu i ono dítě. Navíc matka zakopáním placenty zakopala svůj starý život a přijala definitivně svou mateřskou roli. (A některé ženské kruhy se dnes vracejí i k těmto rituálům.)
Všichni ti, kteří tuto tradici provozovali anebo se k ní dnes vracejí, však jednotně věří v to, že v placentě je obrovská síla. Například umí urychlit poporodní hojení, protože obsahuje tzv. kmenové buňky vlastní tělu matky, a ta pak nemusí krvácet dlouhé týdny. Je v ní řada minerálních látek a vitaminů, které podpoří imunitu ženy vyčerpané porodem (najdete v ní železo, vitaminy řady B, vitamin E, který je známým antioxidantem podílejícím se na regeneraci buněk i nervového systému procházejícího po porodu také velkou zátěží). Dokáže držet pod kontrolou hormonální výkyvy v rámci šestinedělí, protože placenta sama je „jedním velkým hormonem“. A proto také kromě jiného například podporuje laktaci.
Největší užitek z ní můžete mít podle všeho, když ji použijete syrovou, na přípravu koktejlu popíjeného v průběhu 24 hodin po porodu. Doporučuje se vzít měkkou tkáň z matčiny strany asi o velikosti dvou padesátikorun, přidat ovoce (vydatný banán by neměl chybět, pak už je to na vás), přihodit nějaká semínka, džus, vodu nebo také mléko či jogurt, i když mléčné výrobky někteří z oboru nedoporučují.
Konzumování placenty po porodu se nazývá placentofágie?
Vyrábějí se ovšem také homeopatika – vhodná tentokrát už i pro samotné novorozence, například když onemocní nebo ho chcete preventivně uchránit před bacily. Vyrábějí se pak také tinktury či esence… (Nemluvě o tom, že kosmetický průmysl placentu miluje a přidává ji do krémů nebo třeba balzámů na rty – právě pro ty báječné regenerační účinky.)
Kladný vliv na matku, případně dítě, může mít samozřejmě jen placenta vhodně zpracovaná. A tady už se my, moderní ženy, dostáváme do mnoha komplikací. V porodnici vám například placentu jen tak nevydají. Jejich argumentem je riziko infekce, takže musíte mít štěstí na vstřícný personál i kladnou politiku porodnice a po ruce ideálně právníka. A domácí porody u nás taky dvakrát „nefrčí“, aby vám odpadlo to hádání. Nicméně, i když svou placentu, která je jinak prostým biologickým odpadem nemocnice, dostanete, je třeba s ní zacházet šetrně. A dělat by to určitě měli jen ti, kteří tomu rozumějí. Sama, bez dozoru kohokoli zkušeného, určitě nic nevyrábějte. Ale jinak, ať vám slouží, když to s placentou po porodu zkusíte...
Máte pocit, že něco takového dělají jen celebrity nebo „přírodní ženy“, které s vámi nemají nic společného? Koktejl z placenty si nechala namíchat také Markéta Pavleje, jedna z našich předních foodblogerek. Původní profesí vizážistka, skvělá fotografka, kuchařka a žena, která vnímá život realisticky a naturalisticky. „Můj mladší syn Ruben se narodil doma. A ať už to byl plán, nebo ne… byl to pro mě ten nejkrásnější prožitek, který spojil celou naši rodinu a mě jako ženu nesmírně posílil. Vím, že téma popíjení placenty je pro mnohé šokující, ale já si o tom předtím hodně přečetla a jediné, co jsem zjistila, byla samá pozitiva. Po rychlém porodu všichni zapíjeli zdraví našeho syna, a já zkrátka popíjela koktejl z placenty. Jak chutná? Stejně jako jakékoli jiné smoothie. Cítíte ovoce, jogurt, můžete přimíchat chia semínka nebo třeba goji… Pro sebe i své tělo tak uděláte opravdu hodně!“ Více si o jejích zkušenostech můžete přečíst na blogu www.kitchenette.cz
Ptejte se v mateřských centrech, zvlášť těch, která mají blízko k „ženským kruhům“, pracují s energií, alternativními směry, kde se mluví o přirozených porodech. Stejně tak vám pomohou některé soukromé porodní asistentky. A pokud žádné takové ve svém okolí nemáte, zamiřte pro další informace třeba na: www.zpracovaniplacenty.cz www.intuicezeny.cz www.jemnezrozeni.cz