Maminka.czPraktické rady

Je přebalovací pult nutností?

Kateřina Černá 26.  10.  2010
Čekáte své první dítě a přemýšlíte, zda se Vám vyplatí investovat do přebalovacího pultu? Názory jsou různé a každé mamince vyhovuje jiné řešení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obecně není přebalovací pult nezbytností, ale může Vám být velmi nápomocný. Pokusíme se Vám přiblížit výhody a nevýhody různých způsobů přebalování, abychom Vám výběr usnadnili.

Výhody přebalovacího pultu

Největší výhodou je šetrnost k zádům maminky. Na rozdíl od přebalování na posteli nebo na zemi, se k dítěti nemusíte tak hluboko sklánět. Pokud tedy máte již nyní potíže ze zády, přebalovací pult zřejmě oceníte.

Další výhoda spočívá v tom, že se dítě během přebalování nemůže nikam přemísťovat. Týká se to zejména batolete, které už ví, že kdyby se chystalo utéct z pultu, nedopadlo by to dobře. Pokud přebalujete například na zemi, může se stát, že Vám dítě bude běhat s nahatým a nejlépe ještě neočištěným zadečkem po celém bytě.

Výhodou mnohých přebalovacích pultů jsou jejich úložné prostory. Zde můžete skladovat veškeré potřeby pro miminko od oblečení přes hygienické přípravky až po pár náhradních plen. Většina z pultů má vedle přebalovací podložky také kousek místa na plínu, vlhčené ubrousky i krém, takže si na přebalování nemusíte nic chystat a složitě nosit, vše máte při ruce. V tomto ohledu se jistě vyplatí koupit dřevěný přebalovací pult na způsob komody, spíše než plastový či kovový, který kromě diskutabilní stability často nemá takové úložné prostory.

Jakmile dítě odroste, můžete přebalovací pult použít jako součást nábytku například v dětském pokoji. K dispozici jsou i pulty, které vypadají jako klasická komoda. Mnohé maminky využívají přebalovací pult i později, například na mazání dítěte, česání či jiné činnosti a v případě nepotřeby jej prodají. Můžete si také pořídit obyčejnou komodu a zvlášť dokoupit dřevěnou desku. Tím pádem získáte plnohodnotný přebalovací pult, a jakmile jej nebudete potřebovat, desku odmontujete. Taktovou desku koupíte například v IKEA.

Nevýhody přebalovacího pultu

Hlavní nevýhodou je pravděpodobně místo. Obzvláště majitelé malých bytů nejsou koupi přebalovacího pultu nakloněni a raději řeší přebalování alternativním způsobem. Je třeba počítat také s tím, že Vám pravděpodobně nebude zcela ladit se zbytkem interitéru, což mnohé rodiče od nákupu také odradí.

Svou roli hraje jistě i cena. Přebalovací pult pořídíte přibližně od 1500 Kč, ale většinou se ceny pohybují spíše mezi 4 až 6 tisíci, což pro většinu nastávajících rodičů není nezanedbatelná částka.

Mnohdy jsou rodiče nuceni své plány přehodnotit kvůli návykům svého dítka. Nejinak je tomu i v tomto případě. V momentě, kdy batole začíná objevovat svět pomocí lezení po kolínkách či prvními krůčky, může odmítnout zůstat na zádech byť jen na dvě minuty, které přebalení vyžaduje. Přebalovací pult pak může sloužit jako odkladiště nevyžehleného prádla, zatímco přebalování budete řešit pobíháním za potomkem ve snaze vyměnit mu nepozorovaně plínu ve stoje, či horším případě i v běhu.

Jak lze měnit pleny bez přebalovacího pultu?

Jednou z využívaných variant je pořízení si polstrované přebalovací podložky, kterou umístíte na libovolné místo, například na pračku. Je však třeba dát pozor, aby zde byla podložka dostatečně dobře připevněna. Mnohé maminky dávají podložku na postel nebo kuchyňský stůl. Maminkám se většinou osvědčilo umístit vedle podložky i kapsář, kam je možno umístit hygienické potřeby na přebalování. Využívaná je také možnost připevnění podložky pomocí drážek k dětské postýlce. Výhodou je ušetřené místo, na druhou stranu je však většinou třeba podložky z postýlky před každým spaním sundávat.

Některé maminky přebalují zrovna tam, kde se dítko nachází. Většinou k tomu využívají jednorázové hygienické podložky a košík s dalšími potřebami, který v případě potřeby kamkoliv přenesou.

Témata: Praktické rady, Půl, Libovolné místo, Pult, Přebalovacího pult, Přebalovací pult