Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Je pro vás těžké stanovit a dodržet hranice? Tady je 5 osvědčených tipů

Martina Machová 30.  9.  2020
Pro některé rodiče je velmi těžké stanovovat hranice, které jsou ve výchově svých dětí schopní dodržovat…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi drtivá většina rodičů, pedagogů, vychovatelů i vedoucích zájmových kroužků se shodne na tom, že je velmi užitečné a během vzájemné komunikace, spolupráce i učení daleko jednodušší, mají-li děti stanovené jasně srozumitelné hranice. Ty se pak při vzájemné spolupráci jednoduše respektují a nepřekračují. Pomyslný „svobodný“ prostor, který se nachází mezi hranicemi, pak může být libovolně velký – záleží na dospělém i na dítěti, jak velkou volnost si v rámci vymezených mantinelů poskytnou.

Důslednost ve výchově: Jak se ji naučit a proč se vyplácí?

Občas se ale stane, a nejen v rodině, že dospělí vůči dětem stanoví hranice, které sami neumí dodržovat a mnohdy ani vymáhat. V takovém případě děti pochopitelně velmi „zlobí“, neboť jsou nejisté a ztracené v bezbřehé svobodě, a tak obvykle zkouší, kam až mohou zajít. Vinnými však nejsou pouze děti, ale stejnou měrou i rodiče, ti by se měli zamyslet nad svou nedůsledností a neschopností dostát vzájemné dohodě ohledně dohodnutých hranic. Pokud patříte k dospělým, kterým dodržování vlastních stanovených hranic dělá problém, poradíme vám několik tipů, jak si „zachovat tvář“ a také klidné, respektující a láskyplné vztahy.

Neshodnete se v názorech na výchovu? Víme, jak z toho ven!

5 tipů, jak stanovit hranice, které budete schopní dodržovat a respektovat

  • Než hranice stanovíte, ujistěte se, že budete v případě sporu schopní vynutit si jejich respektování. Pokud tomu tak není, bude lepší najít jiné mantinely. Může jít třeba o úplně banální věc: Například máte doma zatvrzelého odmítače zeleniny a vy trochu neuváženě vyhlásíte, že bez snědené zeleniny nelze odejít od stolu. Jak takový „rodičovský výnos“ dopadne? Obvykle nakonec dítko od stolu propustíte. Tudy zkrátka cesta nepovede, takové hranice jsou stanoveny nerozumně.
  • V případě, že o sobě víte, že v určitém ohledu prostě nedokážete být důslední, raději v té věci hranice nestanovujte, nedělejte ze sebe „kašpárka“. V takovém případě byste pouze vysílali signál o tom, že si může mrně dělat, co chce, a rozhodně vás časem nebude brát naprosto vážně. Slovo „důslednost“ zní v dnešní době sice poněkud tvrdě a trochu neprávem až negativně, ale co se týče výchovy, je veskrze pozitivní. Je totiž synonymem jistoty a stability.
  • Vynechte plané výhružky, které není možné uskutečnit nebo se jejich uskutečnění obáváte. „Jakmile někoho načapám v botách doma, bude vytírat celý týden byt.“ Jste si opravdu jistí, že tento trest zcela jistě uplatníte na tříleté batole? Pokud ne, tak takové „odměny“ neslibujte.
  • Při sdělení požadavků ohledně hranic buďte struční a jasní, prostě se příliš nerozpovídejte. Malé děti nám pro množství slov nemusí rozumět, dlouhý výklad odvádí jejich pozornost, nudí je, a tak klidně zapomenou hlavní myšlenku. Je mnohem lepší říci: „Byla bych ráda, kdybychom jedli vždy u stolu,“ než obsáhle vysvětlovat, jak to s jídlem chodívalo za vašeho dětství, zabrousit k hladovým dětem v Africe a po půl hodině skončit u drobků na koberci. A pozor, vše lze říci vlídně, bez rozkazovacího tónu, přesto však stručně a jasně.
  • Buďte příkladem, opravdu, buďte! Žijí-li děti v rodině, kde všichni naprosto přirozeně dodržují pravidla a sliby (a pokud je nedodrží, tak se slušně omluví, popřípadě se vše pokusí nějak napravit), bude to pro děti postupem času úplně normální součástí života a vztahů.

10 zásad dobrého rodiče. Dodržujete je? 

Důslednost není přísnost! Děti, které mají hranice, jsou v životě jistější
Témata: Rodina, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodina a vy, Rodiče, Předškolák, výhrůžky, Dobrý rodič, Hranice, Mantinel, Tip, Vztah, Afrika, Svobodný prostor, Děti, Stůl, Zelenina, Vaš