Maminka.czChování a vztahy

Je pro vztah nejdůležitější tolerance? Tohle vás asi dost překvapí!

Simona Procházková 1.  2.  2021
Jaký je rozdíl mezi tolerancí a respektem? Velký, což si často neuvědomujeme. Když totiž partnerovi něco tolerujete a přitom s tím nesouhlasíte, vadí vám to, nesete si pak důsledky sami, protože jste to v podstatě dovolili. Nemůžete pak nic vyčítat. Jak to tedy je? Podívejte se, co k tomu říká terapeut a kouč Honza Vojtko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sledujte seriál Máme problém na Mall.tv, ve kterém párový terapeut a kouč Honza Vojtko řeší nejrůznější vztahová témata, která můžou trápit každého z nás.

Mezi tolerancí a respektem je velký rozdíl. Oběma postoji sice dáváte najevo, že vidíte i negativní stránky partnera či partnerky, ale když je tolerujete, tak je spíše trpíte. Pokud je naopak respektujete, ukazujete odvahu a sílu své osobnosti. Na základě respektu se může vztah měnit a vyvíjet.

„Slovo tolerance nemám rád. Pravý význam je totiž: „Mně se sice nelíbí, co děláš, ale protože jsem lepší, tak ti to laskavě toleruji.“ A v případě, kdy někomu něco toleruji, automaticky očekávám, že zase on bude tolerovat mně. Jenže pak se vytváří korupční prostředí, protože co se stane, když toho druhého najednou tolerovat nebudete? Dojde k velkému výbuchu a nevyhnutelnému konfliktu,“ varuje Honza Vojtko.

Jste spolu šťastní? Tři klíčové zásady zdravého partnerského vztahu!

„Přál bych si, abychom namísto slova tolerance začali používat výraz respekt, což ale často neumíme. Respekt neznamená automatický souhlas, potřebuji k němu vnitřní sílu a obrovskou odvahu. Odvahu přijít za partnerem a říct: „Hele, to, co děláš, ve mně spouští určité pocity, reakce a potřebuji o tom mluvit. Nelíbí se mi to, nesouhlasím s tím a chci, abys to věděl(a). Co s tím budeme dělat?“ říká Honza Vojtko a dodává: „Vzájemný respekt se neustále buduje a tvoří, opakovaně prověřuje a ověřuje. Posilujete jím vzájemnou důvěru.“

Pořad Máme problém uvádí internetová televize Mall.tv.

Co dělat, když se ve vztahu objeví někdo další? Tohle radí terapeut!
Velký rodinný a vztahový horoskop pro rok 2021: Co čeká vaše znamení?
Využijte karanténu pro zlepšení rodinných vztahů! Takhle to doma zvládnete!
Témata: Video, Láska a vztahy, Chování a vztahy, Partner, Odvaha, Ranč, Vztah, Kouč, Honza Vojtko, Terapeut, Tolerance, Respekt, Výbuch