Maminka.czPorod

Je to tady, rodíte! Jaká vyšetření vás čekají po příjmu do porodnice?

Michaela Láchová 7.  9.  2018
Možná se tam poprvé vypravíte tak trošku „nanečisto“, možná si vás tam už nechají. Co všechno následuje po příjmu do porodnice? Pojďme se na to společně podívat, pěkně dopodrobna.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cestu do porodnice máte za sebou, ale ta pravá jízda teprve začíná! Co všechno se bude dít a co je dobré vědět? Hodně záleží na tom, v jaké fázi porodu po příjezdu do porodnice jste a jestli už opravdu rodíte. První, co tak jako tak uděláte, je, že zazvoníte na zvonek u porodního sálu nebo na recepci (většinou na něm bývá napsáno „příjem rodiček“) a popíšete porodní asistentce svůj aktuální stav. „Sdělíte, že jdete k porodu. Porodní asistentka potřebuje slyšet, co se děje a jak moc je situace akutní, proto se nestyďte a snažte se být konkrétní – například praskla mi voda, mám kontrakce po pěti minutách a podobně,“ říká porodní asistentka Renata Mašková z pražské porodnice U Apolináře.

Porod bez chemie? Jde to! Vsaďte na masáž, bylinky, sprchu nebo afirmace

Následně vás pozve dovnitř, kde si upřesníte, co se děje. Jako první se poslouchají ozvy. Pokud tedy nekrvácíte – v tom případě sestra okamžitě volá doktora. „Vždycky je to podle toho, s čím konkrétní maminka přijde. Když je fofr a už opravdu rodí, není čas na to zdržovat se vyplňováním papírů a společně pospícháme na porodní box,“ popisuje Renata Mašková.

„Nejdřív s pacientkou pracuje sestra. Standardně, pokud to tedy čas dovolí, nejprve natočí kardiotografický záznam neboli monitor, který znáte už z těhotenské poradny. Poté případně otestuje prasklou vodu kápnutím speciální tekutiny na vložku, která se zbarví, pokud opravdu o plodovou vodu jde. Změří vám tlak a tělesnou teplotu, testuje i moč,“ popisuje porodní asistentka s tím, že poté už vyndá porodopis a předává nastávající maminku do rukou lékaře. 

Čeká vás kontrola bříška i vnitřní (tedy vaginální) vyšetření porodníkem (nebo ještě porodní asistentkou), podle kterého se určí, v jaké fázi jsou porodní cesty – gynekolog tak pohmatem zjistí, nakolik je otevřené děložní hrdlo. „Lékař také vždy s maminkou pohovoří a srovná si informace podle těhotenské průkazky, ověří si, kdy měla poslední ultrazvuk, jestli má všechny výsledky vyšetření,“ vysvětluje Renata Mašková. 

Branka, čípek, cervix skóre. Znáte porodnické termíny?

Pokud odborník na místě zhodnotí, že se nejedná o porodní bolesti nebo je porod v začátcích a pravděpodobně ještě potrvá, než se rozjede, zřejmě vás pošle domů. Pokud to nemáte příliš daleko, využijte téhle možnosti a jeďte si v klidu odpočinout, jestli je to možné, pohupovat se na balonu nebo si chodit, cokoli je vám příjemné. Jestliže se ale na návrat domů necítíte a raději byste zůstala pod kontrolou, většinou to pro personál nebývá problém. Záleží především na tom, jak moc mají naplněnou kapacitu. Vaše další kroky v tomto případě budou směřovat na lůžkové oddělení. Při malém nálezu (branka asi do 4 centimetrů) půjdete na předpokoj porodního sálu, kde zůstanete do té doby, než se porodní cesty otevřou. Tam si pobydete i při prokázaném odtoku plodové vody, a to i když zatím nemáte kontrakce. 

Průkazku i plán s sebou! 

Pokud tedy zůstáváte v prostorách porodního sálu, čeká vás (a hlavně lékaře) troška papírování. Kromě všech potřebných věcí a pomůcek do porodnice si hlavně nezapomeňte těhotenskou průkazku, kde jsou všechny potřebné informace. „Spousta věcí se díky ní může odhalit a včas zachytit,“ podotýká Renata Mašková. Nejdůležitější součástí je pak doklad o vaší krevní skupině a záznam gynekologa o kultivačním vyšetření stěru z pochvy na odhalení streptokoků skupiny B, který se vykonává ve 36. týdnu těhotenství. 


Ani tak se, pokud váš porod opravdu není na spadnutí, ale nevyhnete otázkám na prodělané operace, rodinnou anamnézu (vašeho partnera, ale i vašich rodičů), předchozí těhotenství a porody a případné alergie (především na léky) nebo zdali držíte nějakou speciální dietu. Pokud jste navštěvovala ambulanci v téže porodnici, lékař si možná jen vaši anamnézu ověří v kartě a upřesní ji s vámi. 

Co vás tedy čeká na příjmu? 

  • „Natočení“ monitoru, které probíhá stejně jako v těhotenské poradně. Zjišťuje stav miminka v bříšku, naznačí průběh a náročnost porodu. 
  • Vnitřní (vaginální) vyšetření a kontrola bříška. 
  • Měření teploty, krevního tlaku a pulzu. 
  • Měření pánevních rozměrů pomocí pelvimetru, pokud tak již nebylo rodičce učiněno v poradně. 
  • Orientační vyšetření moči. 
  • Ultrazvukové vyšetření. 
  • V případě, že neodtekla plodová voda, se provádí i amnioskopie, která zjišťuje zabarvení plodové vody. Pokud není čirá, může to znamenat některou porodnickou komplikaci. 

Co se dokladů týče, měla byste mít s sebou i zdravotní průkaz pojištěnce a občanku, originál oddacího listu nebo jeho ověřenou kopii, popřípadě rodné listy – váš i partnera, pokud nejste sezdaní. Připravte se i na vyplňování informovaných souhlasů. Pokud je na to čas, lékař i porodní asistentka s vámi proberou možnosti a vaše přání během samotného porodu. Jestliže máte porodní plán, určitě si ho vezměte s sebou. A pokud máte zájem o nadstandardní pokoj, řekněte si o něj. Stejně tak nezapomeňte zmínit, že máte zájem o darování pupečníkové krve nebo její využití pro svoje miminko, koho si chcete vzít k porodu a koho může personál informovat o vašem pobytu na porodním sále. 

Předporodní příprava 

Pokud není porod příliš akutní a nešinete si to rovnou na porodní sál, čeká vás ještě předporodní příprava. Ta zahrnuje holení intimních míst, zejména oblast hráze a konečníku (pokud už jste to sama nestihla doma). Tato oblast musí být totiž dobře přístupná pro případné nastřižení hráze. Poté klyzma (neboli klystýr) kvůli vyprázdnění střev. Tady máte na výběr, zda využijete klasickou metodu, kde je vám konečníkem vpravena teplá voda do střeva – ta organismus prohřeje, uvolní křeče a následuje vyprázdnění střev. Nebo pokud vám ze zdravotních důvodů není tato metoda doporučena, můžete si v lékárně zakoupit např. Yal gel. Ten pak nezapomeňte přibalit do tašky do porodnice, kde vám ho aplikují. Některé porodnice ho dnes již používají místo klasické metody. Nakonec následuje osprchování před vstupem na porodní sál. 

Na porodním sále vás bude porodní asistentka pravidelně kontrolovat a monitorovat. Možná vám tyhle chvíle budou připadat, stejně jako mně, nekonečně dlouhé, ale vězte, že následuje ta nejsladší odměna, která existuje. Ta nejčistší forma lásky, kterou jste si jen stěží kdy dokázala představit. „Zrození člověka je zázrak a to se nedá brát rutinně. Když začne dítě křičet, je to pokaždé nádherný pocit,“ uzavírá porodní asistentka Renata Mašková. 

Co je to Apgar skóre a kdo ho vymyslel? 

TIP

Pokud nejste s partnerem sezdaní, ještě v těhotenství můžete zajít na matriku, kde se dohodnete na příjmení dítěte. Tento doklad pak přinášíte s sebou k porodu. Zde je již jasné, jak se dítě bude hned po porodu jmenovat. Pokud tento doklad u příjmu není, jmenuje se dítě první dny po matce (aby bylo vidět, že k sobě patří). Zhruba třetí den vás navštíví sociální pracovnice a vypisuje aktuální podklady pro rodný list miminka, který si za pár dní můžete vyzvednout na matrice. Na křestní jméno miminka se vás zeptají už při příjmu, pokud ale zatím váháte, máte na rozmyšlenou většinou ještě právě 2–3 dny.


Balíte do porodnice? Zabalte si dvě tašky v jedné

Konečně doma! Proč se nebát prvních dnů a nocí s miminkem?
Matka rodila na zahradě, kde si hrály děti. Porod natočila a zveřejnila
Témata: Porod, Miminko, Porodnice, Po porodu, Praktické rady, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenská poradna, Ultrazvukové vyšetření, Renáta, Renata Mašková, Případná alergie, Porodní cesta, Holení, Oddací list, Poslední ultrazvuk, Informovaný souhlas, Tělesná teplota, Krevní skupina, Apgar, Těhotenská průkazka, Fofr, Spadnutí, Asistentka, Prasklá voda