Maminka.czZdraví

Ječné zrno u dětí: Nikdy se nesnažte ho vymačkat!

Simona Procházková 24.  11.  2021
Někdo se s touto infekcí nesetká v podstatě nikdy, jiného zase postihuje pravidelně. Ječné zrno patří k vůbec nejčastějším zánětlivým a vysoce infekčním onemocněním očního víčka. Proč vzniká, podle čeho ho poznáte a jak se léčí? Je nutné jít s dítětem k lékaři, nebo tento problém zvládnete doma?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ječné zrno je častým onemocněním, které vzniká ucpáním mazových povrchových žlázek na okraji horního nebo dolního víčka. Ucpáním žlázky většinou dojde k hromadění mazu a rozšíření stafylokokové nebo streptokokové infekce – v místě pak vzniká bolestivý zánět, který se projevuje jako bulka, víčko je oteklé a začervenalé, často se přidávají bolest, pálení a svědění oka.

VIDEO: Podcast Maminka: Péče o dětskou kůži  ekzém

Ječné zrno tedy způsobují bakterie, které většinou žijí na povrchu očního víčka. Jak ječné zrno (hordeolum) poznáte? Poměrně snadno. Na horním či dolním očním víčku objevíte "podebranou" a hodně bolestivou bulku.

Kdy a proč vznikne ječné zrno?

Příčiny vzniku ječného zrna mohou být různé: Objevuje se často v souvislosti s různými onemocněními (např. cukrovka), sníženou imunitou či hormonálními změnami, k jeho vzniku přispívá i zvýšená námaha očí, malá frekvence mrkání a samozřejmě zanedbání hygieny např. při manipulaci s kontaktními čočkami, ale i prach a znečištěné ovzduší.

Ječné zrno: velmi nakažlivá infekce!

Ječné zrno je infekční onemocnění, je tedy vysoce nakažlivé, proto je třeba dbát na důkladnou hygienu, častou výměnu ručníků, dítě by nemělo nikomu půjčovat své osobní věci (hračky, plyšáky, psací a školní potřeby) a zejména hygienické potřeby (zubní kartáček, ručník, kapesník). Rizikovým „semeništěm“ pro přenos jakýchkoli infekcí jsou školky a školy. Pokud zjistíte, že se potomek setkal se spolužákem, kamarádem nebo kýmkoli jiným, postiženým ječným zrnem, pokuste se dohlédnout, aby si nesahal do očí bez předchozího důkladného umytí rukou, případně omyjte či vyčistěte tužky, pera, pravítka a další školní potřeby nebo vyperte plyšáka, kterého měl s sebou ve školce na spinkání.

Projevy onemocnění ječným zrnem

Prvotním příznakem bývá svědění oka, nepříjemný tlak a pocit cizího tělesa v oku, později se přidává bolest víčka, začervenání a otok. Na vnějším víčku se utvoří zarudlá bulka či uzlík plný hnisu, často se žlutou čepičkou (nikdy se nepokoušejte ho vymačkávat). Ječné zrno se také může objevit na vnitřní straně očního víčka a nemusí být na první pohled patrné. Nemoc provází také pocit zastřeného vidění, dítě tak logicky bývá nerudné, podrážděné nebo „ukňourané“.

„Výjimečně se můžou vyskytovat i vícečetná zánětlivá ložiska, která se nazývají hordeolóza, která mají tendenci se šířit do okolních struktur a můžou vyvolat zvětšení příušních lymfatických uzlin (preaurikulární lymfadenopatii),“ uvádí  MUDr. Jana Tomečková z oční ambulance Nemocnice Neratovice.

A pozor, s ječným zrnem se občas zaměňuje tzv. vlčí zrno (chalazion), které však není infekční. Objevuje se, stejně jako ječné zrno, na očním víčku jako zatvrdlá bolestivá bulka, je ale uloženo hlouběji a bývá větší. Odstraňuje se výhradně chirurgicky.

Zánět spojivek u dětí se nevyplatí podceňovat. Jak ho poznáte a kdy vyrazit k lékaři?

Zvládnete to doma, nebo raději vzít dítě k lékaři?

Jako domácí léčba a první pomoc mnohdy pomáhají teplé obklady, které napomohou „zrání“ ječného zrna a vedou ke spontánnímu vyprázdnění. Záněty se mohou opakovat a způsobit i vážné oční problémy, proto je třeba léčbu nepodceňovat a případné potíže konzultovat s lékařem.

„Víčko bolí, zarudne a objeví se na něm otok, po čase také bulka s bělavou čepičkou hnisu. V nejlepším případě ječné zrno samo uzraje, praskne a zmizí, ale pokud dítě trápí delší dobu, raději navštivte očního lékaře. To je nutné především tehdy, kdy zánět způsobí otok celého oka anebo pokud se stav nezlepší do týdne,“ zdůrazňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Miminku pořád slzí oči? Možná má ucpané slzné kanálky! Co s tím?

Jak probíhá léčba ječného zrna?

U komplikovaných případů, kdy ječné zrno spontánně nevymizí a přetrvává déle než týden nebo deset dní, je nezbytný zásah lékaře. Oční lékař ječné zrno opatrně nařízne několikamilimetrovým řezem při lokální anestezii a vyprázdní hnisavý obsah nebo naordinuje antibiotickou mast či speciální oční kapky zabraňující dalšímu šíření infekce a pomáhající vyléčení zánětu. „V případě, že se u dítěte objeví i zvýšená teplota, navštivte očního lékaře ihned. U mnohočetných ložisek, eventuálně v případě zánětu celého víčka, je potřeba zvážit i podání antibiotik celkově,“ doplňuje MUDr. Jana Tomečková.

Oční vady má až čtvrtina školáků. Co a kdy bychom měli hlídat?

Pokud se ječné zrno objevuje opakovaně, důvodem může být nedostatečná hygiena obličeje. Vysvětlujte dětem, že si nemají sahat špinavými prsty na obličej, zejména do očí, dbejte na to, aby si často myly ruce. Pokud by ani tato opatření nefungovala, může se jednat o nízkou obranyschopnost organismu. V takovém případě by bylo nutné provést podrobnější imunologické testy. „Pokud ječné zrno neléčíte, může přejít do chronické formy, kdy pod kůží víčka zůstává tvrdá nebolestivá bulka, tu je pak třeba odstranit chirurgicky,“ říká MUDr. Lucie Valešová.

Témata: Zdraví, Děti, Oči, Děti a nemoci, Imunita, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Hygiena, oční vady, Nik, Omiš, Nemocnice Neratovice, Stafylokok, Lékař, Otok, Infekční onemocnění, NeoVize Praha, Onemocnění, Bulka, Ječné zrno, Ambulance, Omisan, Běla, Lucie Valešová, Zdraví na Heureka.cz