Maminka.czÚrazy

Jeden horký čaj a váš život se navždy změní! Děti se popálí i pod dozorem rodiče

kog 8.  10.  2020
70 stupňů Celsia mají čaj nebo káva jen tři minuty po zalití. Stačí jedna vteřina takto horkého nápoje na dětské kůži, aby způsobila závažné popáleniny, se kterými pak oběť bojuje po celý život. Ročně se u nás popálí až devět tisíc dětí. Většině zranění se dá přitom předejít prevencí, upozorňují odborníci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nikdy bych neřekla, že tolik bolesti a strachu může způsobit horký čaj. Každý z nás jich přes den přeci mnoho uvaří a vypije. Čaj. Taková „banalita“. Možná, kdyby se o těchto nebezpečných situacích více mluvilo, dali bychom si větší pozor,“ vypráví Eva, maminka malé Klárky. Její dcera se při vteřinové nepozornosti u své babičky opařila čajem natolik, že v pražské vinohradské nemocnici bojovala o život. Dnes už je Klára mimo ohrožení, ale celoživotně bude muset řešit své jizvičky, což je velmi dlouhodobá a nákladná péče.

Znáte první pomoc při popáleninách? Najdete ji ZDE

Právě dnes si připomínáme Mezinárodní den boje proti popáleninám a při té příležitosti vzniká preventivní platforma 70 °C, která chce rodiče varovat a ukázat nejčastější rizika v domácnosti. Tam je totiž výskyt popáleninových úrazů nejčetnější. Není náhodou, že až 1/3 obětí jsou batolata, která nejčastěji překvapí své rodiče svou hbitostí a nepředvídatelností. Přitom se dá až 90 procentům popálenin předejít prevencí.

„Drtivá většina úrazů se odehrává v koupelně a kuchyni. I malá změna toho, jak se chováte v přítomnosti horkých nápojů, může vaši domácnost udělat bezpečnějším domovem. Popáleniny a opařeniny jsou nejbolestivější a často také nejtragičtější zranění. Společně ochraňme ty nejmenší a zároveň nejohroženější,“  vysvětluje popáleninový expert a přednosta Kliniky popáleninové medicíny FNKV a 3. LF UK Robert Zajíček, který je jeden z iniciátorů projektu 70 stupňů Celsia. Nejvíce nehod se podle něj stane, když je v domácnosti více členů a odpovědnost za dítě je v ten daný moment nejasná.

Jak zabránit popáleninám v kuchyni?

  • Horké nápoje pokládej co nejdál od okraje stolu!
  • Nepokládej na stůl talíř s horkým pokrmem!
  • Nenechávej viset z kuchyňské linky kabel od jakéhokoliv spotřebiče!
  • Pokrmy vař vždy na zadních plotýnkách sporáku!
  • Zabraň dítěti v kontaktu s horkými dvířky trouby!
  • Nikdy nevař s dítětem v náručí ani v nosítku!

Rady, jak zabránit popáleninám v koupelně, najdete ZDE

Hrnek na kraji stolu, visící kabely a přední plotýnky

Všechna důležitá fakta, rizikové situace i příběhy obětí najdou rodiče na interaktivním webu 70stupnu.cz, který má za úkol nejen informovat veřejnost o problematice, ale také ukázat veřejnosti, jak rizikům zabránit.

„Web jsme s výtvarníkem Patrikem Singerem vytvořili pro rodiče, abychom jim ukázali, na co si dát především v koupelně a kuchyni pozor. Jsou to jednoduché tipy – jako vařit na zadních plotýnkách, nepoužívat ubrusy na stolech, hrneček s čajem či kávou stavět vždy daleko od okraje stolu. Důležitou součástí je i přehledná první pomoc, která má být rodičům k ruce, když už k popáleninové tragédii dojde,“ vysvětluje Jarmila Štuková, hlavní iniciátorka projektu, pro kterou jsou popáleniny srdeční záležitostí.

Je to i díky její pracovní zkušenosti fotoreportérky v oblastech zmítaných válkou, chudobou či sociálními problémy, kde se s problematikou popálenin často setkává. Mezi její klíčové práce patří projekt sebeupalování žen v severním Iráku, dokument o kyselinových útocích páchaných na ženách v Indii a spot o jediném dětském afgánském popáleninovém chirurgovi, Dr. Habibovi z Kábulu.

Emotivní spot

Aby si dokázali rodiče rizikové situace představit, připravili tvůrci projektu spot v režii Luboše Vackeho, který ukáže vteřiny našeho života tak, jak je popsali rodiče obětí. Hlavní roli maminky ve spotu ztvárnila herečka Helena Dvořáková, známá především z detektivního seriálu Kriminálka Anděl, držitelka ceny Thálie a ambasadorka projektu. Video najdete v úvodu článku.

Témata: Zdraví, Batole, Praktické rady, Rodiče, Káva, Úrazy, ambasadorka, Mezinárodní den, Kábul, Ambasador, Spora, Indie, Irák, Popáleniny, Thálie, Nápoj, Živo, Helena Dvořáková, Prevence, Jed, Expert, Vinohradská nemocnice, Zajíc, Čaj, Spot, Zdraví na Heureka.cz