Maminka.czRodina

Jedno, dvě nebo tři děti? Maminky se svěřily, kolik potomků je tak akorát

Michaela Čentešová 16.  7.  2017
Každá maminka to cítí jinak. Jedna touží po velké rodině a s narůstajícím počtem dětí roste i její štěstí. Jiným vyhovuje mít tradiční klasiku, dvě děti. A jsou i ženy, které jsou šťastné s jedináčkem a nechtějí na tom nic měnit. Je jedno, kolik dětí jste se rozhodla mít nebo už máte. Ať si okolí říká, co chce. Jen vy cítíte a víte, co je správně. Stejně tak jako naše tři maminky, které se s námi podělily o své pocity, jaké je to mít jedno, dvě nebo tři děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 

Velká rodina má své kouzlo, ale i pravidla

Tereza Hanč (36), oděvní návrhářka 
děti: Filip (13), Stella (1,5) a Lotta (8 TÝDNŮ) 

Klepněte pro větší obrázek

Velká rodina pro mě má své kouzlo, ale samozřejmě je v ní potřeba dodržovat nějaká pravidla. Je to o vzájemném respektování, toleranci, maximální opoře a ochotě navzájem si pomoci, kdykoli je potřeba.

Dětem nastavuji hranice
Svoje děti miluji a jsou nejdůležitějšími osobami v mém životě. Stejně jako většina matek jsem i já na ty svoje strašně pyšná, ale neznamená to, že jim všechno dovolím. Snažím se v nich už odmalička vybudovat odpovědnost za všechno, co dělají, a proto mají nějaké hranice a musejí respektovat určitá pravidla. Chci z nich vychovat slušné lidi s úctou ke vzdělání a moudrosti, aby všichni měli pevnou vůli a odhodlání, které jim bude pomáhat překonávat životní překážky.

Tři jsou asi dost
Mám tři děti a o čtvrtém zatím neuvažuji, ale jsem zastáncem hesla „Nikdy neříkej nikdy“, takže kdoví… Mít víc dětí je určitě výhoda a hlavně si s nimi užijete spoustu zábavy a zajímavých situací. Náš život je nejen o tom, že se děti učí od rodičů a sourozenců, ale i o tom, že my se učíme od svých dětí. Děti samy si asi zatím všechny ty výhody, že jich je tolik, neuvědomují. Zvlášť Filip, který byl dlouhou dobu jedináčkem, neshledává v sestrách zatím nějaké parťáky do hry, ale už teď na ty malé holky nedá dopustit. A nemyslím si, že by narozením holek nějak strádal. Myslím si, že všechna ta pozitiva si děti uvědomí v pozdějším věku a také v dospělosti. O ten pocit sdílení života s někým naprosto blízkým jsou podle mého jedináčci ochuzeni.

Sourozenecká rivalita může být i prospěšná. Musíte jen vědět, jak ji zvládnout

Věkový rozdíl nebyl záměrem
To, že má Filip od svých sester takový věkový odstup, je vlastně taková životní náhoda. Když byl malý, bydleli jsme s bývalým manželem v Londýně, kde jsem sedm let studovala, a to v tak malém bytě, že by se nám tam další dítě už nevešlo. Pak následoval rozvod a teprve s druhým mužem přišly na svět Stella a Lotta.

Děti nejsou přes kopírák
V každém ze svých dětí vidím rozdílnou povahu a osobnost a snažím se k nim proto i tak přistupovat. Jsem ráda, že jsem si dcery pořídila tak rychle po sobě, protože mají možnost se jedna od druhé učit, časem se spolu zabaví a nikoho dalšího vlastně ke hře ani nebudou potřebovat.

Děti a kariéra
I když mám tři děti, které nadevše miluji, své práce se vzdát nechci. Nezastávám názor, že žena se má starat jen o děti a muž může dělat kariéru. Jsem hrdá na to, co jsem vystudovala, co jsem zatím dokázala, a mám spoustu plánů, jak chci ve své práci pokračovat dál. Když se chce, všechno jde, ale samozřejmě je k tomu zapotřebí pochopení a zázemí ze strany rodiny. A to já naštěstí mám. 

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Miminko, Chování a vztahy, Sourozenci, Nejtěžší role, Plná pozornost, Pozdní věk, Malý byt, TAK, Rivalita, Ochranná ruka, Největší láska, Obrovská radost, Sdílení, Návrhář, Mladá dcera, Hollywood, Kamilka, Damien, Malá sestřička, Pevná vůle, Společník, Sourozenecká rivalita, Parťák