Maminka.czPleny

Jednorázové, nebo látkové? Poradíme, jak správně vybrat plenky pro vaše miminko

redakce 22.  11.  2021
Nepostradatelnou součástí života našich nejmenších jsou plenky. Jak ale vybrat ty správné? Nemusí to být až tak složité. Stačí si předem stanovit, co od plenek potřebujeme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

plenky by měly především

  • Rychle a spolehlivě absorbovat tekutinu, následně ji bezpečně zadržet a neprosakovat.  
  • Být prodyšné a nedráždit pokožku, která díky tomu zůstává jemná a hebká. 
  • Být pevné, ale zároveň i flexibilní (děťátko tak může dovádět a přitom je stále v suchu). Základní dělení plen je na látkové a jednorázové. 

Základní dělení plen je na látkové a jednorázové. Pojďme si říct jejich výhody a nevýhody.

Látkové pleny jsou vhodné především pro ekologicky a ekonomicky smýšlející maminky, které se chtějí vyhnout chemickým látkám a chtějí šetřit životní prostředí. Zároveň investice je na úvod vyšší, ale plenky vydrží celé plenkové období dítěte, takže maminka v konečném důsledku ušetří.

Jejich velikost totiž nemusí řešit, protože pomocí patentek je možné plenky zmenšit či zvětšit. Ovšem kvůli praní je tato volba naopak náročnější na čas a složitější na cestách.  Používají se buď klasické čtvercové pleny, které se poskládají  do potřebného tvaru, připevní sponkou a na ně se obléknou prodyšné neprotékající svrchní kalhotky, nebo se nabízí jednodušší varianta, kdy si pořídíte zásobu vkládacích plen (mají několik vrstev, proto více sají) a opět svrchní kalhotky.

Nejpropracovanější  látkové pleny jsou takzvané AIO (all in one). Jedná se o plenky,  ve kterých jsou vkládací pleny připevněny patentkami ke svrchní nepropustné vrstvě, a tím jsou připravené k okamžitému použití.

Separační pleny 

Když se maminka nemůže rozhodnout mezi látkovými a jednorázovými, může zvolit kompromis, takzvané separační pleny. Umísťují se mezi vkládací plenu a zadeček děťátka a chrání plenu před největším znečištěním. Při počurání je lze vyprat a opakovaně  použít, dokud se nerozpadnou. Vyhazují se při zachycení stolice. Vkládací plena se tak nemusí pokaždé přepírat. 

Jednorázové pleny 

Většina rodičů preferuje velmi praktické pleny jednorázové. Po použití se zabalí a vyhodí, takže není nutné je prát, a navíc zaberou málo místa v tašce. Někteří výrobci jednorázových plen v současné době kladou důraz na to, aby pleny nedráždily pokožku a byly cenově dostupné, což bylo dříve jejich slabší stránkou. Každá maminka si přeje, aby její děťátko mělo suchý zadeček bez podráždění a tím pádem mělo v tomto směru naprostý komfort. Výběru plenek tak po právu věnuje velkou péči. Vždyť za celé plenkové období jich děti spotřebují více než 4000. Pleny a plenkové kalhotky BEBELO jsou novinkou, která splňuje veškerá kritéria kladená na tento sortiment.

Klepněte pro větší obrázek
 
 
U jednorázových plenek je nezbytné řešit velikost, ideálně podle váhy  dítěte. Pokud se nachází děťátko na rozhraní dvou velikostí, zvolte tu větší, protože dítěti bude pohodlnější a mamince se bude lépe oblékat. 

 

V čem spočívají jejich výhody? 

  • Pokožka je v suchu a pohodlí až po dobu 12 hodin, a to díky jedinečnému systému SeconDry®, který rychle odvádí vlhkost a zajišťuje tak optimální ochranu.  
  • Díky buničitému jádru s absorpčními kanálky odvádí vlhkost po celé délce plenky. Povrchová vrstva je velmi jemná a hebká, dítě má tak pocit sametového povrchu. 
  • Elastické upevňovací pásky se perfektně přizpůsobí tělíčku dítěte a nabízejí tak volnost a komfort při nošení. Děti mohou dovádět a skotačit, zadeček je však stále v bezpečí. 
  • Jemné gumičky kolem nožiček zajišťují maximální ochranu proti protečení ve dne i v noci. Dobře drží a zároveň děťátku nijak nevadí. Příliš silná guma by totiž škrtila a způsobila červené skvrnky. 
  • Jsou dermatologicky testovány a bez parfemace, což ocení především rodiče dětí se sklony k atopickému ekzému. 

Plenky a plenkové kalhotky jsou exkluzivně dostupné v lékárnách Dr.Max a na e-shopu www.drmax.cz.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Časopis Maminka, Miminko, Kojenec, Miminko, Praktické rady, Šestinedělí, Pleny, pokožka, Parfém, Zadeček, Nepostradatelná součást, Maminka, Plenka, All In One, Plen, Plena, AIO, Děťátko, Pleny na Heureka.cz